Бізнес в рік війни

Бізнес в рік війни

23 Лютого 2023
1635
23 Лютого 2023
16:53

Бізнес в рік війни

1635
Повномасштабне вторгнення росії в Україну завдало непоправних втрат. Проте, агресору не вдалося нас зламати.
Бізнес в рік війни
Бізнес в рік війни

Країна гідно тримає стрій, на економічному фронті в тому числі. Українське бізнес-середовище вистояло і, навіть, поповнилось новими гравцями. YouControl Market дослідив які напрямки діяльності та регіони обирали нові бізнеси в Україні у воєнному році. Також аналітики R&D центру розглянули динаміку кількості новоутворених ФОПів та компаній протягом останнього десятиліття. 

Реєстрації новоствореного бізнесу після 24 лютого 2022 р. Загалом впродовж воєнного часу (24 лютого 2022 ‒ 12 лютого 2023) в Україні було зареєстровано 17,1 тисяч нових компаній та 178,5 тисяч ФОПів. Позитив полягає у тому, що найменша кількість реєстрацій бізнесу у воєнному році була у березні 2022-го — всього 14 нових компаній і 2 050 нових ФОПів. А після цього почалось стрімке відновлення темпів відкриття нового бізнесу чи переоформлення старого на нові юридичні особи. В результаті пришвидшення темпів відкриття бізнесу пікових значень було досягнуто у вересні — 2 082 компаній і 20 298 нових ФОПів. 

 

За словами д.е.н., фінансового аналітика YouControl Романа Корнилюка, фундаментальними передумовами для старту економічного відновлення  стали: звільнення від окупації північних регіонів навесні у перші місяці агресії, а також адаптація бізнесу в умовах воєнно-фінансової підтримки союзників. А саме: налагодження логістичних маршрутів і перезапуск чорноморського експорту по “зерновому коридору”. Оптимізму бізнесу надавали і значні успіхи ЗСУ в деокупації Харківщини на початку осені.


Хвиля масштабних ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури, гуманітарний терор мирних міст дронами-камікадзе та, як наслідок, регулярні відключення електроенергії спровокували певний тимчасовий тренд на зниження бізнес-активності в 4 кварталі минулого року. 

Топ-сфери нових бізнесів 2022 року

Найпоширенішими секторами новостворених ФОПів за воєнний час стали:

  • комп’ютерне програмування (20,9 тисяч). Тобто майже 12% зі всіх новостворених ФОПів зареєструвалися саме у цій категорії;

  • роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах (6,2%);

  • вантажний автомобільний транспорт (5%).

Підприємства, що відкривалися протягом 12 місячного воєнного періоду, найчастіше обирали для роботи напрямок неспеціалізованої гуртової торгівлі — 7.7% підприємств зі всіх новостворених. Також популярними серед компаній-новачків були вирощування зернових, бобових і олійних культур (5,4%) та надання в оренду нерухомого майна (4,1%).

Найпопулярніші регіони для відкриття 

Найбільша кількість нововідкритих бізнесів від початку запровадження воєнного стану до 12.02.2023 була зареєстрована у м. Київ: 36% новостворених компаній і 15% ФОПів).

На другому місці — очікувано Львів, ключовий центр тяжіння для вимушених міграційних потоків внутрішньо переміщених осіб та релокованих компаній: 9,2% нових  компаній та 8,6% нових ФОПів.

Третє місце за Дніпром — промисловим центром і містом-мільйонником, найближче розташованим до південно-східного фронту всередині України. Місто прийняло значну частину переселенців і надало можливості для перереєстрації бізнесів з нових тимчасово окупованих територій: 7,6% підприємств та 8% ФОПів.

 

Динаміка реєстрацій останніх 13 років

За підсумками календарного 2022 року кількість нововідкритих компаній скоротилася вдвічі — з 42,1 до 20,8 тис. (-50,7%).  ФОПів — з 296,4 до 201,3 тис., тобто їх зареєстрували на третину менше (-32,1%) у порівнянні з більш сприятливим 2021 роком. І хоч це найбільший спад кількості реєстрацій ФОП у відносному вимірі, в абсолютних показниках річних реєстрацій виявилось все одно більше ніж у період 2011-2016 рр. З компаніями ситуація значно гірша: минулий воєнний рік — антирекорд за кількістю реєстрацій як мінімум впродовж останніх 13 років.

 

Керівниця юридичного департаменту YouControl Надія Чаленко зазначає, що прозорість та доступність даних є ключовими факторами для підвищення рівня конкурентоспроможності бізнесу в Україні: “Відкриття публічних реєстрів, включаючи ЄДР, дозволить якісно та оперативно аналізувати дані про стан українських підприємств та бізнес-середовище в країні… Крім того, закриття 24-го лютого 2022 року низки публічних реєстрів поставило під загрозу прозору і підзвітну відбудову. Адже закритість і корупція, яка росте за відсутності контролю, зменшує довіру міжнародних партнерів, які надають допомогу”. 

Повна версія дослідження на сайті YC.Market

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду