Лауреати Національної премії «СКАРБ НАЦІЇ-2022»

Лауреати Національної премії «СКАРБ НАЦІЇ-2022»

12 Жовтня 2022
6715
12 Жовтня 2022
10:04

Лауреати Національної премії «СКАРБ НАЦІЇ-2022»

6715
Лауреати Національної премії «СКАРБ НАЦІЇ-2022»
Лауреати Національної премії «СКАРБ НАЦІЇ-2022»

7 жовтня у Національному заповіднику “Софія Київська” відбулось нагородження лауреатів Національної премії “СКАРБ НАЦІЇ-2022”. Команда громадської організації "Оберіг людства" відзначила видатних особистостей незалежної України, які сприяли й сприяють формуванню позитивного іміджу та світового авторитету рідної країни, а головне – є прикладом самовідданої боротьби за перемогу нашої держави.

Премія “СКАРБ НАЦІЇ-2022” об'єднала покоління і сфери діяльності. Так, у 7 номінаціях нагороди отримали:

  1. Військова справа: окремий загін спеціального призначення “Азов” Національної Гвардії України, Родина Гладеньких – військові у 5-му поколінні, військова Марія Петрова-Мацюк
  2. Соціальна сфера: благодійний фонд “Твоя Опора” на чолі з Валерією Татарчук, засновниця БФ "Я майбутнє України" та міжнародного центру "Місто Добра" Марта Левченко, голова «Координаційного штабу волонтерів» Кузняк Олександр
  3. Політика: громадський і політичний діяч Микола Кулеба
  4. Медицина: командир добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич, директор Фонду соціального захисту інвалідів Ернест Скібінський.
  5. Наука: найкращий студент світу і винахідник інноваційного пристрою Ігор Клименко, математик Марина В'язовська
  6. Культура: живописець і народний художник України Іван Марчук,  народна артистка України Ніна Матвієнко, композитор та піаніст-віртуоз Євген Хмара, народна майстриня Ольга Угнівенко, амбасадорка української культури Софія Безверха, шеф-кухар і дослідник української кухні Євген Клопотенко
  7. Спорт: Національний паралімпійський комітет України на чолі з Валерієм Сушкевичем, чемпіон світу у суперважкій вазі Олександр Усик

Спеціальними нагородами за вагомий внесок в розбудову України, її розвиток та захист суверенітету були відзначені орденами: провідний фахівець в галузі архітектури, реставрації, будівництва, практик пам’яткоохоронної та музейної справи Неля Куковальська, правозахисниця та волонтерка з передової Наталя Ульянова, голова правління "Спілка жінок України та Посол Миру Леокадія Герасименко, заслужений діяч мистецтв України та директор-розпорядник Національного хору Верьовки Ігор Курилів, громадська діячка, що очолює напрям психологічної реабілітації, Ірина Тарасова, лікар-хірург Валіхновський Ростислав та заступниця голови Ukrainian National Women’s League of America Валентина Табака

“В цей важкий для країни час ми щасливі мати змогу працювати на культурному фронті та підтримувати наших синів і дочок у непростій боротьбі за право бути українською нацією. Ми віримо, єдність наших людей, наших скарбів нації заради єдиної мети творить сьогодні нову історію нашої держави!”, – наголошує  голова правління ГО "Оберіг людства” Тетяна Забавська.

Переможців премії “Скарб Нації” визначили самі українці. Протягом 7 місяців люди голосували в опитувальниках, залишали коментарі та оформлювали заявки в соціальних мережах проєкту та її партнерів. Сама премія мала відбутися раніше, але в межах війни команда продовжила збір інформації, і за 7 місяців у голосуванні взяли участь 8723 особи. 

Сам захід мав гібридний формат. Частину лауреатів вітали особисто в режимі “офлайн”, а з іншою – мали зв'язок “онлайн”. Ведучим Національної премії був український актор і телеведучий Петро Мага, режисерувала захід – Марія Мага. Вітальне слово на честь започаткування премії “Скарб Нації” зі сцени прозвучало від виконувачки обов'язків ректора НАРККіМ, доктора культурології, професорки, заслуженої працівниці освіти Ольги Копієвської. 

В межах офіційної частини гості познайомитись з унікальною експозицією ляльок в національних костюмах та з художніми роботами мистецького проєкту «Фарби полум’я сердець», занесеного в Національну книгу рекордів України. Також для присутніх мали честь виступати дитячий фольклорний ансамбль ZERNYATKO, народний артист України Олександр Василенко, співак та композитор Олексій Сагаловський, продюсерка і сценаристка Ірина Вратарьова та  акторка Римма Зюбіна. Приємним сюрпризом стали виступи самих лауреатів – Ніни Матвієнко та Євгена Хмари.

 

Проведення I Національної премії “СКАРБ НАЦІЇ-2022”, започаткованої ГО “Оберіг людства”, відбулось за підтримки партнерів: Міністерства культури та інформаційної політики, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Національного заповідника “Софія Київська”, громадської організації «Кращий художник», ГО “Спілка жінок України, благодійного фонду “Будемо жити”, Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів, ГО “Біла Птаха”, товариства зв'язків з українцями за межами України "Україна-Світ", мережі ресторанів “Євразія”, міжнародного БФ “Соняшник”, Компанії з управління активами «ЕЛ.ДІ. АССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» та МГО інформаційно-творчого агентства "ЮН-ПРЕС". 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду