Темний бік європейського пацифізму

Темний бік європейського пацифізму

14 Липня 2022
2132
14 Липня 2022
15:30

Темний бік європейського пацифізму

Олег Чорний, Matrix
2132
4 липня цього року німецька щоденна газета Der Tagesspiegel оприлюднила колонку Юрія Гуржи під назвою “Фестиваль Fusion – моє розчарування”.
Темний бік європейського пацифізму
Темний бік європейського пацифізму

Юрій Гуржи – український композитор, музикант, диджей і дослідник культури, який народився і виріс у Харкові, але вже двадцять сім років мешкає в Берліні. Він є засновником групи RotFront, автором низки музично-театральних проєктів, зокрема гіп-гоп опери “Bandera”. Він активно працює і в Україні: серед його проєктів останніх років альбом композицій на вірші українських поетів 1920–1930-х років “Фокстроти”, який він створив зі своїм давнім другом Сергієм Жаданом, а також альбом “Нова симфонія Донбасу”, у записі якого взяли участь діти з прифронтових міст Сходу України.

Окрім діяльності в музичній і театральній царині, Юрій також займається літературною творчістю, а цього року навіть видав книжку “Ріхард Вагнер і Клезмербенд”. З початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну він регулярно бере участь у зборах коштів, концертах і різних заходах для підтримки українського народу й допомоги вимушеним переселенцям. На шпальтах Der Tagesspiegel друкується цикл його дописів про події в Україні під назвою “Бойовий щоденник Юрія Гуржи”. Його колонка про фестиваль, оприлюднена 4 липня, теж є частиною цього циклу – її порядковий номер 46. Проте почалося все з допису “Прощавай, Fusion”, що його за кілька днів до того Юрій опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Тим, хто не дуже обізнаний із сучасною музикою, варто пояснити, що йдеться про поважний музичний фестиваль Fusion, заснований ще 1997 року в місті Лерц на Півночі Німеччини. Упродовж цих років Fusion став однією з помітних і важливих європейських подій, майданчиком альтернативної культури, адже в заходах фестивалю брали участь не лише музиканти, а й художники, скульптори, дизайнери та перформери.

Українською Fusion перекладається як “злиття”, отже, ідеться про символічне об’єднання музикою людей, які походять із різних країн. На гербі фестивалю це слово навіть подано в транскрипції кирилицею. Це відсилання до історії бо на цій території свого часу розміщувався радянський військовий аеродром. Хоча, можливо, зараз кирилиця в логотипі символізує єднання Заходу та Сходу. На сторінці фестивалю у вікіпедії зазначено: “Через музику йде пошук альтернативи системі, у якій люди змушені жити, щоб відчути інший спосіб спілкування й життя, коли вільне знайомство одне з одним, любов до музики та мистецтва поєднують різні сцени та погляди”.

Юрій Гуржи неодноразово в різні роки брав участь у Fusion. У своїй колонці в Der Tagesspiegel він згадує, як радів фестивалю й захоплювався його атмосферою, коли вперше виступав там у 2008-му. То що ж сталося нині? Чому Юрій заявляє, що надалі викреслює цей захід із календаря своїх майбутніх виступів і прощається з Fusion?

Юрій Гуржи випадково ознайомився з листом від оргкомітету фестивалю. У ньому повідомлялося, що цього року захід нарешті відбудеться. Проте Юрій згадує, що від перших же речень листа його знудило. “Уже два роки пандемія псує нам фестиваль і багато інших планів, і тепер, коли ми нарешті будемо цього літа проводити наш святковий захід без карантинних обмежень, Путін атакує Україну”, – ішлося в листі.

Але потім Юрій обурився, бо прочитав: “Кожне постачання зброї розпалює конфлікт, у якому, окрім збройової промисловості, не буде переможців. Яка альтернатива, можливо, рокам руйнівної війни? Переговори й дипломатія! Лише за столом переговорів можна покласти край цій війні та запобігти повному знищенню частини України”.

А далі ще більше: “Попри це все, чи хочемо ми знову святкувати Fusion? Ми говоримо – так! Це саме те, чого ми хочемо, бо після двох років пандемії, а особливо в такі часи антиутопії, як ніколи важливо, щоб ми зібралися разом, разом жили мріями й формулювали претензії на мирне і справедливе життя, культивували наші ідеали й утопії, збирали сили на боротьбу за краще життя або просто ще раз відсвяткували цю подію в нашій бульбашці зі млинцями Friede-Freude і танцями, наче завтра не наступить ніколи”.

Обурення і гнів Юрія Гуржи справедливі та зрозумілі. Його рідний Харків, як і багато інших міст України, щоденно обстрілюють росіяни, руйнуючи оселі, вбиваючи чоловіків, жінок і дітей. Багато друзів Юрія, що є представниками творчих професій, були змушені взяти до рук зброю, а їхні родини – залишити рідні оселі і втікати світ за очі.

Але все це залишилися поза увагою організаторів фестивалю. У листі, який відверто демонструє їхню позицію, немає ні натяку на співчуття жертвам агресії, ні слів на підтримку боротьби народу України. Ідеться про інше: війна заважає проводити фестиваль, але вони однаково будуть весело співати й танцювати. Хоч у центрі Європи йде кривава бійня – їм комфортно у своїй бульбашці. Вони вбрані “в біле пальто” чи сховалися в хатинці, як діти в грі, і їх не надто хвилюють події зовні. Для них, схоже, краще, аби Україна нарешті сіла за стіл переговорів з агресором, ба навіть погодилася на окупацію частини територій, щоб їх нарешті не турбували й вони мали змогу тішитися й далі.

У колонці Юрія у Der Tagesspiegel цитується лише частина тексту листа, але в заяві оргкомітету не бракує й інших “цікавих речень”: наприклад, буцім нині “пацифізм у Німеччині викидається на смітник історії”, Бундесвер збільшує військові витрати, усередині країни домінують мілітаристичні настрої, а до НАТО в Європі долучаються інші країни тощо.

Щодо пацифізму, справді, багато видатних митців, зокрема й музикантів, дотримувалися пацифістських позицій. Проте вони завжди були на боці пригноблених народів чи тих, хто зазнав нападу агресора. Справжній пацифізм – це не тільки бути проти війни, а й підтримувати тих, хто бореться за свободу. Так робить, наприклад, гурт Pink Floyd, один із засновників якого Девід Гілмор виступає проти війни, але на боці України. Музиканти навіть записали пісню з українським співаком Андрієм Хливнюком, який теж змушений був одягти військову форму. У творчості Pink Floyd багато антивоєнних пісень, навіть ціла платівка, що зветься “Стіна”. Але зараз пригадалася назва іншого видатного альбому гурту – “Темний бік Місяця”.

За асоціацією до цієї назви думки й ідеї, оприлюднені в листі організаторів Fusion, варто означити як “темний бік німецького пацифізму”. Хоча, мабуть, в інших країнах Європи чимало тих, хто сповідує ті самі погляди. Та й на наших теренах є представники творчої інтелігенції, які скиглять про надмірну мілітаризацію суспільства. Насправді це аж ніяк не пацифізм, а звичайнісінький інфантилізм, який навіть межує з цинізмом. Такі погляди – це цілковите неусвідомлення загрози, що постала не лише перед Україною, а й перед усім світом, зокрема й Німеччиною. Поза увагою таких пацифістів залишається й той факт, що саме Україна платить своєю кров’ю за їхній спокій та змогу співати й танцювати.

Лише в одному дійсно можна погодитися з організаторами Fusion: такому пацифізму, за яким вони сумують, місце на смітнику історії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олег Чорний, Matrix
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду