«Зеонбуд» звернувся з пропозицією до Кабінету міністрів

«Зеонбуд» звернувся з пропозицією до Кабінету міністрів

18 Квітня 2022
5090
18 Квітня 2022
10:00

«Зеонбуд» звернувся з пропозицією до Кабінету міністрів

5090
«Зеонбуд» звернувся з пропозицією до Кабінету міністрів
«Зеонбуд» звернувся з пропозицією до Кабінету міністрів

6 квітня ТОВ «Зеонбуд» як оператор цифрової телемережі Т2 звернулось до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (надалі – Національна рада) з пропозицією перевести роботу мережі в режим двох мультиплексів, що дало б можливість зекономити 145 мільйонів гривень державного бюджету, а також кардинально зменшити витрати телекомпаній на мовлення в цифровій мережі. А вже 9 квітня «Зеонбуд» отримав категоричну відмову на свою пропозицію. 

До аналізу аргументів Національної ради повернемось трохи далі, а спочатку пояснимо ситуацію «на прикладі». 

Якщо вам потрібно перевезти 40 тонн вантажу, і ви маєте чотири автомобілі вантажопідйомністю по 20 тонн кожен, очевидно, що ви завантажите повністю 2 автомобілі, а не чотири по половині. І це правильне рішення. Отримаєте значну економію на пальному, заробітній платні водіїв, витратах на обслуговуванні тощо.

Саме така ситуація склалася і в цифровій мережі Т2. Ми маємо чотири мережі МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5, а кількість каналів – в 2 рази меншу. Тому і звернулися до Національної ради з пропозицією перейти на роботу тільки в двох мережах, адже йде війна, рекламний ринок впав, телеканали транслюють єдиний марафон, їхня платоспроможність на нулі. Потрібно шукати шляхи економії, виживання. 

Ба більше, враховуючи важливість доступу  громадян до інформації, РНБО прийняла рішення, яким зобов’язала Кабінет міністрів профінансувати витрати на експлуатацію телемережі. Таким чином, йдеться про економію державних коштів. А 145 мільйонів гривень –  це немалі гроші, тим паче в умовах, коли кожна вільна гривня мусить йти на Збройні сили України.  

Нам не зрозуміла позиція Національної ради. Як державний орган може бути проти значної економії державних коштів під час війни та ще й на підставі двох неспроможних аргументів? Перший аргумент: телеглядачі муситимуть пересканувати канали. З точки зору Національної ради, це «призведе до катастрофічних наслідків»(!?). Дуже дивний аргумент, адже 29 березня Національна рада прийняла рішення про зміну розташування каналів у мережі, що теж пов’язане з необхідністю сканування каналів, і тоді не було жодного слова про катастрофічність.

Другий аргумент: зменшиться покриття мережі. Підстава для такого висновку – мовляв, порадились із фахівцями Концерну РРТ. Цей аргумент ще більш безпідставний, ніж перший. 

У Концерні РРТ немає жодного фахівця з питань радіочастотного планування, як немає й відповідного технічного забезпечення для виконання аналізу покриття цифрових мереж. Тому Концерн РРТ взагалі не може бути експертом в цьому питанні, тим паче, що Концерн РРТ – це зацікавлена сторона. 

Зміни, які ми пропонуємо, взагалі не стосуються параметрів передавачів, а, відповідно, і покриття. Наприклад, якщо пересадити частину пасажирів з одного автобусу в інший, то очевидно, що кількість встановлених крісел в кожному з автобусів не зміниться. Тим часом Національна рада намагається стверджувати, що зміниться.

Наша пропозиція навпаки покращить покриття, адже мережа МХ-1 має більше покриття за рахунок введення додаткових 21 передавальної станції, а ми пропонуємо збільшити кількість каналів саме в цьому мультиплексі. 

Ми не можемо прийняти такі безпідставні аргументи Національної ради, особливо, коли мова йде про економію сотень мільйонів державних коштів та майбутнє цифрового телебачення в Україні. Тому направили свою пропозицію Прем’єр-міністру України, Раді Національної безпеки та оборони,  в Офіс Президента України.

Пресслужба ТОВ «Зеонбуд»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5090
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Паляниця
710 дн. тому
Перець, так ряд каналів вже вийшло з марафону. І це не тільки Прямий, 5 та Еспресо, які вимкнені.
Українець
711 дн. тому
Скільки ж скотиняк у різних органах влади!
Перець
712 дн. тому
Я запропонував би звести мовлення у Т2 до одного каналу, оскільки всі канали транслюють один і той же телемарафон, то навіщо дублювати одне одного. А ті, котрі транслювали щось інше, вже повідключали з невідомих причин. Назву для каналу теж не треба вигадувати - ЦТ-1. Все вже вигадано до нас.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду