До 1 березня – прийом заявок на стипендіальну програму Beyond Borders

До 1 березня – прийом заявок на стипендіальну програму Beyond Borders

21 Січня 2022
1827
21 Січня 2022
10:04

До 1 березня – прийом заявок на стипендіальну програму Beyond Borders

1827
До 1 березня – прийом заявок на стипендіальну програму Beyond Borders
До 1 березня – прийом заявок на стипендіальну програму Beyond Borders

Beyond Borders оголошує відкритий конкурс на отримання стипендії для науковців, які пишуть дисертацію на здобуття ступеня PhD.

Beyond Borders підтримує дослідження кордонів, в тому числі у минулому та теперішньому часі. Це прияє міждисциплінарному обміну в соціальних і гуманітарних науках.

Конкурс заявок 2022 відкритий до 1 березня та присвячений темі «Кордони, міграція та знання».

Кордони є невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Географічні кордони окремих держав, регіонів і міст позначають широту та глибину територіальної організації, а неформальні символічні та соціальні кордони визначають цінності та норми соціального, культурного та релігійного життя. Усі типи кордонів можна уявити як соціальні конструкції: вони можуть стосуватися культурного та історичного походження, бути результатом міжнародних договорів чи політичних переговорів або відображати публічні дебати на суперечливі теми.

У нашому все більш глобалізованому світі, в якому мобільність людей і постійний обіг товарів, предметів, ідей і практик також є невід’ємною частиною повсякденного життя, важливість встановлення та перетину кордонів зростає. Тому кордони та транскордонні регіони функціонують як прояви соціальних, політичних, економічних та культурних змін.

Однак міцні міжнародні кордони все ще визначають, що вважати національною літературою, мистецтвом чи історією, і які митці, письменники та мислителі з яких частин світу отримують світове визнання.

Ми запрошуємо проектні заявки, які досліджують, як створюються та змінюються національні та міжнародні канони. За яких умов знання та культура легко циркулюють, а коли блокуються? Які повноваження та інтереси обслуговуються, коли визначаються канони? Як змінюються музеї, університети, архіви та бібліотеки, коли традиційні центри інтелектуальної та культурної сили витісняються або децентруються?

Питання, що стосуються кордонів, міграції, виробництва та поширення знань, а також соціальних і культурних трансферів між націями є в центрі уваги поточного конкурсу на здобуття стипендії. Ми заохочуємо заявки на проєкти, зосереджені на таких аспектах, хоча також будуть розглянуті інші теми:

  • траєкторії міграції та мобільності культурного та інтелектуального виробництва,
  • соціальні та культурні виміри кордонів,
  • культурні кордони та їх прояв у мистецтві та культурній продукції,
  • циркуляція ідей і знань,
  • змінюється розуміння «національного»,
  • транснаціональні та глобальні культурні інституції та канони,
  • деколонізуюча деколоніальність – що таке децентрований підхід до виробництва, поширення, навчання та дії на основі знань більш справедливими способами.

Додаткова інформація на сайті beyondborders.zeit-stiftung.de.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду