SERM та ORM: що це та в чому різниця

16 Листопада 2021
2172
16 Листопада 2021
17:30

SERM та ORM: що це та в чому різниця

2172
SERM та ORM: що це та в чому різниця

Репутація бренду в інтернеті — це один із головних факторів, які впливають на те, звернеться до компанії клієнт чи ні. Імідж бренду, відгуки клієнтів, рейтинг у ТОПі видачі пошуковика становлять основу позитивної репутації і, як наслідок, успіху бізнесу.

SERM та ORM

Щоб репутація була привабливою, потрібно, по-перше, говорити про себе, по-друге, прагнути потрапити в ТОП пошуковика, по-третє, нівелювати негатив про компанію. Тут потрібна допомога послуг, як-от SERM та ORM. Вони допоможуть комплексно створити позитивний образ компанії й особливо незамінні, якщо бренд опинився в епіцентрі скандалу або потрапив під атаку конкурентів.

У чому відмінності

Ці два інструменти схожі між собою, вони обидва призначені для покращення репутації бренду, але кожен має своє поле впливу та мету.

  • SERM (search engine reputation management) — ​​це управління репутацією лише в пошукових системах. Пліч-о-пліч із ним працює SEO-оптимізація.
  • ORM (online reputation management) охоплює більші масштаби — у його фокусі репутація в інтернеті загалом, починаючи зі ЗМІ й закінчуючи соцмережами.

Мета SERM — популяризувати сайти, де з позитивного боку згадується компанія, та перекрити ними негатив. Коротко кажучи, зробити так, щоб аудиторія насамперед бачила в пошуковій системі тільки хороше про вашу компанію.

Доцільно направити всі сили на перші п'ять-десять сайтів, що з'явилися на запит «назва компанії+відгук». Саме цей ТОП має найбільший вплив на аудиторію.

Сформувати позитивне враження та лояльність допоможе й SEO-оптимізація. Тому так важливо розміщувати позитивні відгуки на цільових сайтах, публікувати пресрелізи в авторитетних ЗМІ, вести корпоративний блог із корисним контентом тощо.

Цей метод ідеально підійде для новачків, а також тим, хто стикнувся з великим негативом у пошуковій системі або має нерелевантну пошукову видачу.

Якщо SERM прагне лише витіснити з ТОПу негатив, то ORM орієнтований те що, щоб його нівелювати. У фокусі уваги ORM — моніторинг негативних відгуків та робота з ними в комплексі на всіх можливих майданчиках. Він базується на таких діях:

  1. Реакція на відгуки про бренд, його сервіс, продукт.
  2. Комунікація з незадоволеними клієнтами.
  3. Заохочування аудиторії до написання позитивних відгуків після купівлі товару/послуги компанії.

Важливо пам'ятати: у жодному разі не можна видаляти негативні відгуки, якщо не хочете викликати нову хвилю критики. Тоді компанії відновити репутацію буде набагато складніше.

А підходить ORM популярним брендам, великим виробникам, агентствам, медійним особам, політикам, компаніям із хиткою репутацією.

Оцінка поточного рівня репутації

Оцінкою репутації компанії важливо займатися не лише в разі явних ознак невдоволення аудиторії. Аналізувати її необхідно періодично. Найпростіше, що може зробити власник бізнесу, — моніторити відгуки на різноманітних ресурсах. Але найчастіше самостійно створити позитивний образ бренду, підтримувати його на належному рівні й боротися з негативом не під силу компанії. Тому краще звернутися до професіоналів.

Digital-агентство Ланет CLICK пропонує комплекс послуг з управління репутацією. Фахівці проведуть повний аудит становища репутації компанії, усунуть негатив, допоможуть відбити атаки конкурентів та сформувати позитивне ставлення аудиторії до вашого бренду.

  • Телефон: +38 (044) 225-19-00
  • E-mail: lanetclick@lanet.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду