Світова громадськість захищає журналістів від насильницьких зникненьВінницька правозахисна група

18 Червня 2004
569
18 Червня 2004
12:31

Світова громадськість захищає журналістів від насильницьких зникненьВінницька правозахисна група

569
Світова громадськість захищає журналістів від насильницьких зникненьВінницька правозахисна група
Громадські діячі, активісти опозиції та правозахисники, незалежні журналісти стають жертвами зникнень та позасудових страт в Україні та Білорусі; сотні людей зникли, а тіла десятків з них згодом було знайдено з явними слідами насильницької смерті на території збройного конфлікту в Чеченській Республіці Російської Федерації. На думку правозахисних організацій, зокрема „Міжнародної Амністії”, зникнення та позасудові страти залишаються поширеним злочином проти прав людини в Білорусі, Росії та Україні.

17-18 червня в Києві в конференц-залі Верховної Ради України ( ул. Липська, 3) відбуваються міжнародні громадські слухання „Національні та міжнародні механізми захисту жертв насильницьких зникнень: Білорусь, Росія, Україна” організовані Комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Верховної Ради України, Вінницькою правозахисною групою і Радою українських правозахисних організацій (РУПОР) за підтримки Міжнародного Фонду „Відродження”.

У слуханнях беруть участь представники органів державної влади, журналісти, правозахисники Росії, Білорусії та України, представники міжнародних організацій (Рада Європи, Міжнародна Амністія), близькі родичі зниклих і, навіть, колишні жертви зникнень (зокрема журналіст „Радіо Свобода” Андрій Бабицький).

На слуханнях будуть розглядатися питання ратифікації Україною Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду (МКС), пропозиції Вінницької Правозахисної Групи та „Міжнародної Амністії” щодо змін до Конституції України, які зроблять можливою ратифікацію Статуту МКС.

Спеціальний Доповідач Ради Європи з проблеми зникнень в Білорусі Христос Пургурідєс представить Рекомендації 1657 (2004) Парламентської Ассамблеї Ради Європи щодо зникнення людей в Білорусі, зокрема буде наголошено, що „Парламентська Асамблея закликає юридичні органи тих країн, чиє законодавство передбачає міжнародну компетенцію (юрисдикцію) своїх національних судів по розгляду справ серйозного порушення прав людини, або в цілому, або при наявності конкретних територіальних зв’язків, починати процеси проти конкретних чиновників високого рангу за ймовірне вбивство по політичних мотивах однієї чи декількох зі зниклих осіб.”

Учасники слухань розроблять резолюцію, що буде містити звернення до влади Білорусі, Росії та України, та до Співдружності Незалежних Держав про вдосконалення механізмів захисту прав людини з метою протидіяти насильницьким зникненням та позасудовим стратам.

Народні депутати України представлять інформацію про парламентській контроль за діяльністю правоохоронних органів, та досвід роботи спеціальних слідчих комісій по розслідуванню фактів насильницьких зникнень.

Вінницька правозахисна група
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду