Як білоруси протидіяли Лукашенку за допомогою дворових чатів. І як влада це придушила

Як білоруси протидіяли Лукашенку за допомогою дворових чатів. І як влада це придушила

13 Серпня 2021
4013
13 Серпня 2021
09:53

Як білоруси протидіяли Лукашенку за допомогою дворових чатів. І як влада це придушила

Андрій Козенко, «ВВС»
4013
За останній рік однією з головних мішеней білоруських силовиків стали "дворові чати" - унікальне явище, що народилося в країні минулого літа. Це невеликі групи у месенджері Telegram, що об'єднували сусідів у будинку або мікрорайоні. На тлі зростання протестів ці чати дозволили сусідам, що раніше ледь віталися, познайомитись та координувати свої дії - від акцій протесту до спільного чаювання.
Як білоруси протидіяли Лукашенку за допомогою дворових чатів. І як влада це придушила
Як білоруси протидіяли Лукашенку за допомогою дворових чатів. І як влада це придушила

Девізом учасників став рядок з пісні гурту "Сплін": "Мы не знали друг друга до этого лета".

Скільки цих чатів було - встановити неможливо, але влада Білорусі звітувала про розправи над тисячами таких груп по всій країні. Силовики змушували видаляти ці чати або самі долучались до них - постили червоно-зелені прапори та погрози на адресу учасників. Адміністраторів оголошували в розшук, змушували тікати з країни, примушували вибачатися на відеокамери.

Навесні та влітку 2021 року тиск посилився. Слідчий комітет Білорусі оголосив, що участь у таких чатах прирівнюють до екстремістської діяльності - влада визнала, що основним напрямком цих "формувань" є "радикальні дії". Їхнє адміністрування почали вважати організацією екстремістської групи - за білоруськими законами це до семи років в'язниці.

Точну кількість затриманих за чати білоруська влада не називала; активісти кажуть про десятки людей, що потрапили під обшуки, адміністративне або кримінальне переслідування.

Після подій 9-12 серпня 2020 року у білорусів виникла величезна потреба в спілкуванні - попри тиск силовиків

Чати створювали як відкриті та загальнодоступні, тепер майже всі вони закриті - туди можна потрапити лише через особисті знайомства. Ними не користуються під справжніми іменами, а їхні адміністратори де-факто перейшли у підпільний режим.

У Білорусі, де знищили незалежні засоби масової інформації та заблокували багато іноземних, Telegram, за деякими підрахунками, у серпні 2020 року мав 2,4 млн користувачів (населення країни - 9,3 млн). Основні новинні канали на кшталт "Нехта", який в серпні 2020 року читали 2,1 млн людей, визнали екстремістськими. Тому дворові чати залишалися однією з останніх можливостей дізнаватися про новини та спілкуватися між собою.

Ходімо чаю поп'ємо?

Ольга (своє прізвище вона просила не вказувати з міркувань безпеки) жила на околиці Мінська. "В минулому житті я була непоганим бухгалтером", - каже вона про себе.

Ольга була адміністратором чату свого мікрорайону. Чат створили ще у першій половині 2020 року і виконував він суто утилітарні функції: люди обговорювали товари в магазинах, де краще відремонтувати побутову техніку тощо.

Ольга каже, що після подій 9-12 серпня - президентських виборів і перших протестів - потреба людей у зустрічах, розмовах та осмисленні того, що відбувається, була величезною. І тоді вона просто написала у цей чат: маємо самовар на дровах, ходімо чаю поп'ємо. На пропозицію відгукнулися десятки людей.

Одного самовара у дворі, де мешкала Ольга, скоро виявилося замало - на вечірні чаювання приходили десятки людей

Чаювання стали вечірніми, люди на них приходили після роботи. Обговорювали новини, розробляли локальні акції на кшталт розвішування червоно-білих стрічок - у кольорах національного прапора. Були дуже обережні: на самих чаювання не було жодної символіки чи алкоголю. І те й інше могло стати приводом для втручання міліції.

У серпні-вересні, на піку активності, на чаювання збиралися до 150 людей, каже Ольга, у самому чаті було близько 1,5 тис. учасників (населення мікрорайону - близько 10 тисяч). Люди приносили свої самовари, печиво й цукерки, сало і ковбасу. Було багато дітей, згадує Ольга, щасливих від того, що солодке тут можна було їсти без обмежень.

Люди обговорювали як політику і допомогу затриманим, так і цілком побутові речі: стан своїх будинків та дворів, дітей, їхнє навчання.

Міліція часто спостерігала за тим, що відбувається, але не втручалася.

У жовтні 2020 року в Ольги почалися проблеми. Спочатку її оштрафували за розвішування червоно-білих стрічок, потім затримали за те, що вона намагалася відбити у міліціонерів жінку, яку вони хотіли затримати. Врешті, розповідає Ольга, вона отримала 12 діб за фарбування у червоно-білий колір балюстради старих сходів, що вели до місцевого ставка.

Чаювання не припинилися. "На моє перше затримання сусіди відповіли тим, що винесли мангал", - сміється вона.

"Ми виходили навіть у морози, було дуже шкода втрачати те, що ми створили. Наші відносини були навіть ближчі за родинні. Ми допомагали одне одному не лише у протестах, але й у побутових речах. Не всі сім'ї мають такі взаємини", - каже зараз Ольга.

Іноді під час чаювань у людей виникали креативні ідеї щодо оформлення зовнішнього вигляду мікрорайону

У лютому 2021 року розповідає Ольга, прийшли вже за її донькою-студенткою й намагалися звинуватити її в адмініструванні районного чату. Тоді мати й дочка змогли довести, що це не так. "Вгамуй свою матір, і ми дамо тобі спокій", - цитує Ольга слова, сказані її доньці.

За кілька днів вже саму Ольгу викликали на допит до Слідчого комітету Білорусі, хоча до цього вона спілкувалася лише з районними силовиками.

Телефоном Ольга жартувала: "Кажете, на годинку до вас зайти? Чоловікам взагалі вірити не можна, а вашого фаху - особливо". Вона попросила перенести зустріч через застуду. І відразу після цього родина зібрала мінімум речей та поїхала спочатку в Україну, а звідти в одну з країн Балтії.

Чи порушили проти них справу, Ольга досі не знає. За непрямими ознаками так: за її словами, доньку відрахували з вишу за те, що перебуває у розшуку.

Наразі чат їхнього мікрорайону захопили силовики. Ольга час від часу навіть листується з цими людьми. "Після того, як посадили літак з Протасевичем, вони нам з дочкою написали: чекайте, скоро й з вами буде те саме. Не цитуватиму те, що я написала їм у відповідь", - каже вона.

"Натиснула кнопку - і почалося!"

Ксенія (своє прізвище вона просить не називати з міркувань безпеки) - працівниця однієї з IT-компаній. У серпні минулого року вона винаймала квартиру в центрі Мінська.

"Я натиснула кнопку - і почалося! - так вона описує створення чату на початку вересня 2020 року. - Тоді вже було видно, що такі зібрання почалися в багатьох будинках та районах, і мені хотілося, щоб і в мене таке було".

За спостереженнями Ксенії, дворові чати найперше з'явилися у новобудовах на околицях Мінська. Люди об'єднувалися для розв'язання побутових проблем ще до протестів. До центру же новація дійшла пізніше.

Ксенія поділилася своєю ідеєю з братом, вони створили чат, надрукували оголошення. Один з відомих білоруських блогерів у ті дні запропонував: надсилайте мені назви чатів, а я їх прорекламую.

У перші ж дні існування чату до нього приєдналися близько трьохсот людей, - згадує Ксенія. - А на піку було приблизно 1,3 тис. Ксенія запропонувала зустрітися в одному з дворів, на зустріч прийшли людей п'ятдесят.

"І відразу ж почалося: давайте газету випускати, давайте листівки зробимо. Хтось каже: влаштуймо в інтернеті голосування за прапор нашого мікрорайону. Я кажу: навіщо в інтернеті, влаштуймо просто тут справжнє голосування зі скриньками!" - згадує вона.

У дворах та мікрорайонах восени 2020 року створювали свої прапори. Домінували червоно-білі кольори

"Це була своєрідна психотерапія, яка нам всім тоді була так потрібна", - каже Ксенія.

Незабаром у дворах почалися концерти. Якось Ксенія йшла вулицею, і їй сподобався гурт, що грав в іншому дворі неподалік від її будинку. Вона покликала музикантів до них - і ті відразу погодилися.

Тут міліціонери також спочатку спостерігали й не втручалися, іноді демонстративно приганяли "бусик" (так в Білорусі називають автозаки), але ніхто не лякався.

Через чат намагалися координувати й протестну активність, але швидко стало зрозуміло, що його читають - він спочатку теж був відкритим. Обидві спроби зібратися разом й піти на протестну ходу зірвали силовики.

"Я розуміла, що це небезпечно: адміністраторів чатів почали ловити ще у вересні, змушували видаляти їх, знаю про кілька випадків, коли їх звинуватили в участі у масових заворушеннях. Але я не думала про це, - каже Ксенія. - Інакше страх не дозволив би щось робити".

28 жовтня 2020 року прийшли і за нею. Вона прокинулася о дев'ятій ранку від того, що безперервно дзвонив домофон. "Я відразу зрозуміла, що це за мною, нормальні люди до мене в таку пору не ходять", - каже вона.

Допоміг той самий чат: друзі Ксенії підігнали машину просто до під'їзду, дали їй 15 хвилин на збори, а потім їй пощастило - авто з силовиками поїхало. Як з'ясувалося трохи згодом, за власницею орендованої квартири й подальшим обшуком.

"Я ніколи не вірила, що за мною можуть прийти, я ж не політичний діяч, просто завела чатик", - досі дивується Ксенія.

Друзі відвезли її до прикордонного містечка, вона переночувала в однокласниці, яку не бачила сім років. "Привіт, мені тут кримінал загрожує", - привіталася з нею Ксенія.

Зараз вона мешкає в одній з країн Європи. "Рівень репресій переміг нашу безстрашність, стало зрозуміло, що це точно надовго, - каже вона. - Влада лютує через наші протести й не заспокоїться, поки не заткне нас".

"Польові командири"

Дворові чати не існували автономно, їхні адміністратори знайомилися й контактували між собою. Поряд з маленькими були й чати на тисячі людей - групи з того чи іншого району.

Ми спілкуємося з їхніми координаторами у додатково зашифрованому чаті, куди можна потрапити лише за запрошенням - посиланням, що вимикається відразу після того, як один раз ним скористалися.

Один зі співрозмовників просить мене надіслати йому будь-який мій допис у соцмережі та відредагувати його - спочатку поставити знак пунктуації, а потім відразу прибрати його. Так вони переконуються, що я той, за кого себе видаю.

"Нас же режим називає "польовими командирами" і ба більше - так до нас і ставиться. До таких, як я, за найменшої підозри відчиняють двері "болгаркою", - пояснює один зі співрозмовників необхідність такої конспірації.

Один зі співрозмовників просить називати його у тексті "C for Chat" (аналогія з культовим для протестувальників всього світу фільмом "V" означає вендета").

Він розповідає, що у серпні 2020 року став модератором одного з таких великих чатів. Якщо туди приходили прибічники Олександра Лукашенка, намагався переконати їх або просто банив.

"C for Chat" ще у вересні зрозумів, що таким, як він, загрожує небезпека. "Під час затримань силовики почали захоплювати акаунти людей. Спочатку все зводилося до вандалізму. Вони або видаляли знайдені чати й канали, або викладали в них свої дурниці. Потім силовики порозумнішали й почали шифруватися. Арештовували активіста, змушували дати паролі до пристроїв та акаунтів - і прикидалися ним у чатах. А ми намагалися протидіяти цьому".

Влітку 2020 року, коли ця активність лише починалася, люди використовували свої справжні імена і телефони. Тепер для такого спілкування в межах Білорусі потрібні спеціально для цього куплені апарати з віртуальними чи іноземними сім-картами, де основні месенджери захищені двофакторною автентифікацією.

"Це систематична протидія силових структур самоорганізації громадянського суспільства в країні. Вони цілеспрямовано шукають координаторів, - резюмує він. - Шантажують заарештованих, намагаються змусити "добровільно" співпрацювати, катують. Я знаю про випадки, коли активіста в авто катували, щоб він виманив з дому свого друга. Я знаю, як іншого адміна захопили просто на пішохідному переході".

Три етапи з життя чатів

Ще один співрозмовник ВВС, який просив назвати його ніком Mr. Mountain, ділить коротку історію дворових чатів на кілька етапів.

Перший етап - це ейфорія й ті ж самі дворові чаювання. Люди зустрічалися біля своїх будинків після мітингів, ділилися враженнями, обмінювалися червоно-білими парасолями та браслетами. Вперше відчувши, що їхні двори належать їм, вони прибирали там й садили дерева.

"За відчуттями це було, як перед падінням Берлінської стіни, тільки в нашому випадку вона лише тріснула", - каже співрозмовник ВВС.

Другий етап, розповідає Mr. Mountain, це захист здобутих цінностей. Люди збиралися і сміялися над дільничними міліціонерами та комунальниками, яких змусили зрізати червоно-білі стрічки та зафарбовувати такого ж кольору гасла. А ввечері того ж дня ми малювали й чіпляли їх знову, а потім ховалися від силовиків, що ходили по дворах.

Нарешті, третій етап припав на пізню осінь, коли марші й ходи перестали бути міськими, а стали локальними. Тоді адміни чатів взяли на себе роль їхніх організаторів та координаторів - і миттєво стали мішенню для влади.

"У вузькому колі адмінів та активістів ми продумували місце зустрічі, маршрут та намагалися спрогнозувати різні сценарії - з огляду на те, що минав 15-й тиждень без мобільного інтернету в країні (білоруська влада глушила інтернет кожні вихідні з літа 2020 року - Ред). Було безліч ідей, як допомогти мешканцям району повернутися додому з маршу цілими й неушкодженими", - розповідає співрозмовник ВВС.

"Звичайно, нас не здивувало те, що головною мішенню стали саме розробники протестної інфраструктури - адміни дворових чатів, - каже Mr. Mountain. - Дворові адміни зрозуміли, що це дорога в один кінець. Що ми ризикуємо свободою, а, можливо, і життям".

***

"Відтік з відкритих чатів є. Люди втомилися від негативу, давно немає великих маршів і, здається, що нікого не залишилося і нічого не відбувається, - каже співрозмовник ВВС з ніком "C for Chat". - Але це не так, люди ніколи не пробачать Лукашенкові".

"За інформацією, що я маю, силовики наразі розділили райони і контролюють їх, ловлять навіть звичайних учасників чатів і дають по 15-20 діб, щоб в річницю торішніх подій вже точно ніхто не вийшов", - каже IT-фахівчиня Ксенія.

У березні та квітні працівники головного управління з протидії корупції та боротьби з організованою злочинністю затримали щонайменше сімох адміністраторів, що модерували близько тисячі неназваних чатів у Telegram. Їм загрожує від шести до 10 років позбавлення волі.

16 липня суд у Мінську ухвалив вирок у "справі студентів" - 12 осіб засудили до 2-2,5 років колонії. Основа звинувачення: вони були адміністраторами або активними учасниками чатів.

5 серпня Слідчий комітет відзвітував, що передав на розгляд до суду позови про визнання екстремістськими неназваної кількості телеграм-чатів. Серед них, наприклад, такі: "Ждановичі, клуб шанувальників пісень Віктора Цоя", "Нова Борова 98%". Суд ці позови задовольнив.

За даними правозахисного центру "Весна", КДБ Білорусі перевіряє неназвану кількість адміністраторів та учасників дворових чатів на причетність до підготовки терактів. За тероризм у Білорусі передбачена смертна кара.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Андрій Козенко, «ВВС»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду