Кінорежисеру Феліксу Соболєву – 90

Кінорежисеру Феліксу Соболєву – 90

27 Липня 2021
2409
27 Липня 2021
11:56

Кінорежисеру Феліксу Соболєву – 90

Олег Чорний, «Matrix»
2409
У дитинстві я, як і більшість моїх однолітків, бодай раз на тиждень неодмінно ходив у кіно. Зрештою, в 1970-ті для нас відвідини кінотеатру були доступним і бажаним дозвіллям, кіно ми по-справжньому любили. Перевагу зазвичай віддавали пригодницьким чи історичним стрічкам, а також комедіям. Документальне кіно асоціювалося виключно з “продовженими сеансами”, коли до художнього фільму “чіпляли” ще кілька короткометражних, продовжуючи сеанс на пів години, а то й більше, з доплатою десять копійок за квиток. Часом на продовженому сеансі демонстрували й ігрові фільми на кшталт сатиричного кіножурналу “Фитиль” чи дитячого “Єралашу” – то було ще пів біди, можна було витерпіти. Набагато гірше було чекати, коли нарешті закінчаться сюжети про численні зустрічі товариша генерального секретаря чи про успіхи в реалізації планів у народному господарстві.
Кінорежисеру Феліксу Соболєву – 90
Кінорежисеру Феліксу Соболєву – 90

Мій тато працював на Кіностудії ім. О. Довженка, був членом Спілки кінематографістів. Одного разу, коли я вже був старшокласником, він подарував мені абонемент на кінолекторій у Будинку кіно. Заняття відбувалися, здається, раз чи двічі на місяць, у програмі кожного такого заходу були зустрічі з кінематографістами – режисерами чи акторами, які розповідали про свою роботу, демонстрували уривки зі своїх картин, а на закінчення зустрічі якийсь фільм завжди показували повністю.

На один із таких лекторіїв, на відміну від інших занять, я вирушив без ентузіазму. У програмі був документальний фільм. Можливо, взагалі б тоді не пішов, але, мабуть, не мав якихось інших планів. Сталося диво – фільм вразив, раптом виявилося, що документальне кіно може бути не менш цікавим, ніж ігрові стрічки. Фільм називався “Біля витоків людства”, його зняли на кіностудії “Київнаукфільм”. Стрічку представляв режисер Фелікс Соболєв, який пояснив, що це не документальний, а науково-популярний фільм.

За кілька років я закінчив школу, вступив до вишу на кінорежисерський факультет КДІТМ ім. І. К. Карпенка-Карого. В інституті я знову побачив Фелікса Соболєва, він був одним із викладачів кінофакультету, художнім керівником майстерні режисерів науково-популярного кіно.

Згодом більше дізнався про кіностудію “Київнаукфільм”, стрічки якої здобули визнання. Злет студії найперше асоціювався з іменами її директора Бориса Остахновича (він викладав основи кіновиробництва на нашому курсі), головного редактора Євгена Загданського й кінорежисера Фелікса Соболєва. Саме вони вплинули на подальше формування світогляду нових поколінь творців студії, заклавши основи унікальної атмосфери “Київнаукфільму”, яку потім багато хто називав “острівцем свободи”.

Пізніше подивився інші картини Фелікса Соболєва – під час навчання в інституті й у кінотеатрі “Орбіта” на Хрещатику, який спеціалізувався на показах документального й науково-популярного кіно. Стрічки Соболєва вже тоді вважалися класикою, були відзначені нагородами всесоюзних і міжнародних кінофестивалів. Кожний такий перегляд відкривав для мене щось нове, ставав подією.

На початку його фільму “Я і вони” (1971) звучить уривок із вірша “Балада прикмет” французького поета Франсуа Війона: “…Я знаю все, не знаю лиш себе”. Ці рядки лаконічно формулюють режисерську концепцію: пізнати себе, якомога більше дізнатися про можливості й потенціал людини. Не менш важливі теми підіймалися в інших стрічках. Наприклад, у кінодилогії “Мова тварин” (1967) та “Чи думають тварини” (1970) йшлося про зв’язок людини з природою, необхідність усвідомити, що люди і тварини – нерозривні ланки ланцюга природи, тож людина конче мусить знайти шляхи гармонійного співіснування з іншими живими створіннями.

Фільми Соболєва не просто подавали глядачам наукові факти чи сміливі гіпотези, вони емоційно впливали, пробуджували цікавість, жагу пізнання, ставали відкриттям. Фелікс Соболєв майстерно використовував увесь можливий на ті часи арсенал режисерських прийомів і засобів: нестандартні й гострі ракурси, несподівані деталі, надзвичайно виразні крупні плани, широке застосування комбінованих зйомок (так тоді називали спецефекти), асоціативний динамічний монтаж і звукове оформлення. 

Кінокритики й ті, хто добре знав Фелікса Михайловича чи працював із ним, неодмінно зазначали, що він повністю перевернув уявлення багатьох про науково-популярне кіно, навіть говорили про особливий різновид кіномистецтва – “кіно Соболєва”. В основі його стрічок завжди були науково обґрунтовані експерименти, що не залишали глядачів байдужими, перетворюючи їх на свідків, навіть учасників того, що відбувалося на екрані.

Цьогоріч 25 липня Феліксу Соболєву виповнилося б 90. На жаль, він передчасно пішов із життя в 1984-му, йому було всього 52. Поза сумнівами, він був реалізованим митцем: здобув визнання влади, багато нагород, зокрема й Державну премію СРСР, залишив після себе значний кіноспадок.

Попри це, його життя не можна назвати легким. Він рано залишився без батька, якого репресували в 1938-му – упродовж багатьох років про його долю не було нічого відомо. Родина жила вкрай бідно, мама працювала в школі, отримуючи мізерну зарплатню, і сама виховувала сина. Фелікс мріяв стати актором, вступив до Київського театрального інституту, після закінчення якого влаштувався в театр у Миколаєві. Згодом закінчив кінорежисерський факультет і все життя працював на кіностудії “Київнаукфільм”.

На честь режисера назвали астероїд; його учень Віктор Олендер зняв телевізійний документальний фільм “Фелікс Соболєв. Увірвана місія” (1997); Національна спілка кінематографістів України заснувала премію імені Фелікса Соболєва за найкращий неігровий фільм. Пам’ятна дошка Феліксу Соболєву висить на будівлі кіностудії “Київнаукфільм”. Ще одну дошку в 1990 році встановили й на його помешканні, будинку в центрі Києва, на вулиці Івана Франка, 17, неподалік від Міністерства культури та інформаційної політики. Однак після реставрації будівлі вона зникла.

Проте кіноспадщина Фелікса Соболєва не забута: він заслужено вважається класиком українського неігрового кіно, а його стрічки входили до експозицій виставок Центру Довженка. Багато його фільмів тепер можна вільно знайти в інтернеті, і вони так само, як і колись, викликають захоплення і стають відкриттям уже для нових поколінь кіноглядачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олег Чорний, «Matrix»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду