Заява підписантів кодексу журналіста: в Мукачеві порушувалися закони та журналістська етикаtelekritika

28 Квітня 2004
677
28 Квітня 2004
13:20

Заява підписантів кодексу журналіста: в Мукачеві порушувалися закони та журналістська етикаtelekritika

677
Заява підписантів кодексу журналіста: в Мукачеві порушувалися закони та журналістська етикаtelekritika
Заява З’їзду журналістів-підписантів

Етичного кодексу українського журналіста

Вибори міського голови м. Мукачеве, які відбулися 18 квітня, показали нездатність чи небажання влади забезпечити у повному обсязі конституційне право громадян обирати місцеву владу. Це, зокрема, виявилося і у ставленні до журналістів, які висвітлювали події. Територіальна виборча комісія за негласної підтримки органів державної влади Закарпаття ігнорувала вимоги законодавства, що передбачають вільний доступ журналістів до інформації. Їх у ряді випадків не допускали до виборчих дільниць, а під час підрахунку голосів — до територіальної виборчої комісії. Зафіксовано випадки грубого тиску, залякування і навіть фізичних дій щодо журналістів із боку кримінальних елементів, яким не завадили присутні на дільницях правоохоронці. Це перешкоджало працівникам мас-медіа ефективно виконувати їхні професійні обов’язки.

Тему мукачівських виборів багато закарпатських друкованих видань, місцева держтелерадіокомпанія вели із серйозними відступами від напрацьованих професійних стандартів і норм журналістької етики, нехтуючи правом громадян на одержання повної та об’єктивної інформації. Те ж саме продемонстрували у своїх матеріалах із Мукачевого більшість центральних телерадіокомпаній, частина загальноукраїнських друкованих видань.

У світлі майбутніх президентських виборів такі факти викликають особливу занепокоєність і тривогу. У зв’язку з цим ми, делегати З’їзду журналістів-підписантів Етичного кодексу українського журналіста, наголошуємо на необхідності вдосконалення виборчого законодавства у частині забезпечення прав журналістів на вільне, без перешкод і обмежень отримання інформації.

Звертаємося до колег у цей складний час не забувати про професійний обов’язок, залишатися чесними та відповідальними перед собою і суспільством.

Заяву ухвалено делегатами З’їзду підписантів Етичного кодексу українського журналіста 24 квітня 2004 р.

Інф. "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
677
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду