Оманлива обгортка. Прості поради, як уникнути продуктів з неправдивими етикетками

19 Травня 2021
2074
19 Травня 2021
10:10

Оманлива обгортка. Прості поради, як уникнути продуктів з неправдивими етикетками

2074
Оманлива обгортка. Прості поради, як уникнути продуктів з неправдивими етикетками

Сьогодні на полицях продуктових магазинів, у телевізійній рекламі, на білбордах і сітілайтах все більше товарів позиціонують себе як кращі чи здоровіші за інші. Навіть у відділах зі снеками різні сухарики, чіпси чи газовані напої вже називають себе «нежирними» або «дієтичними». Коли стільки виробників їжі стверджують, що їхні продукти здорові, як же визначити правду та прийняти зважене рішення про те, що споживати? Ми допоможемо вам відрізняти факти від омани.

Читаємо етикетки правильно

У час пандемії люди більше, ніж будь-коли, турбуються про своє здоров’я, натомість деякі виробники харчових продуктів використовують різні хитрощі, щоб спонукати до купівлі сильно перероблених та шкідливих продуктів. Правила маркування харчових продуктів прописані законодавчо, та вони дуже складні, і споживачам важко їх зрозуміти. Спробуємо пояснити, як читати етикетки так, щоб розуміти, що ховається між рядками.

  • Не дозволяйте обгортці обдурити вас

Одна з найголовніших порад — повне ігнорування тверджень на лицьовій стороні упаковки. Це та ж реклама, яка намагається спонукати до покупки. Ви можете бачити симпатичну картинку і якесь привабливе твердження, але виробники часто недобросовісні та використовують слогани, які вводять в оману, а в деяких випадках є відверто неправдивими. Так, наприклад, крекер називається вершковим, але під час виготовлення вершки взагалі можуть не використовуватись.

  • Читайте склад продукту

Важливо знати, що інгредієнти продукту перераховані від найбільшого до найменшого. Це означає, що перший інгредієнт — це те, що виробник використав найбільше. Завжди звертайте увагу на перші три інгредієнти, оскільки вони складають найбільшу частину того, що міститься в продукті. Якщо в цій першій трійці є рафіновані зерна, якийсь тип цукру або гідрогенізовані олії, можна припустити, що продукт не дуже корисний для здоров’я, а можливо навіть і шкідливий. Спробуйте вибирати ті товари, у яких першими трьома інгредієнтами є цільні продукти.

  • Слідкуйте за порціями

Виробники вказують, скільки калорій та поживних речовин міститься у стандартній кількості продукту. Але часто мається на увазі порція значно менша за ту, яку люди переважно споживають за раз. Наприклад, це може бути четвертинка печива чи половинка шоколадного батончика. Так виробники дурять споживачів, аби ті думали, що ця їжа має менше калорій. Отже треба множити харчову цінність, вказану на звороті упаковки, на кількість порцій.

  • Зверніть увагу на виробника

У це важко повірити, але поширеним видом нав’язування продукту є копіювання чужої етикетки. Така ситуація, зокрема, нині є зі згущеним молоком, коли обгортки багатьох виробників відверто наслідують радянську «згущонку». Схожий копіпаст використовують виробники алкоголю, соусів, кондитерських виробів, навіть миючих засобів. Дивіться, хто виробив продукт, щоб купити той, який добре знаєте.

  • Уважно читайте умови акцій

Широко розповсюдженими сьогодні є акції та знижки. Особливо це стосується супермаркетів. Такі пропозиції теж спонукають купувати певний товар. Однак важливо з’ясувати дати початку і закінчення акції, чітко знати найменування товару і локації, де діє спецпропозиція. Є сенс перевіряти знижки на спеціальних онлайн-сервісах. Одним із сайтів, де ви можете знайти таку інформацію, є Кімбіно, він постійно оновлює каталоги Сільпо, однієї з найбільших торгових мереж України, і багатьох інших. Зручність у тому, що на одному сайті легко можна порівняти ціни та акції різних магазинів.

Найбільш оманливі твердження

Є ціла група слів на етикетках, які покликані привернути вашу увагу до продукту та переконати, що він корисний і здоровий. Ось деякі найпоширеніші твердження, і що вони насправді можуть означати.

  • Light. «Легкі» продукти обробляються для зменшення калорій або жиру. Деякі просто розводять. Уважно перевірте, чи не додано щось натомість, наприклад, цукор.
  • Мультизлаковий. Звучить дуже здорово, але означає лише те, що продукт містить більше одного виду злаків. Це, швидше за все, рафіновані зерна.
  • Цільнозерновий. Це протилежне поняття до попереднього пункту. Але насправді продукт може містити дуже мало цільних злаків. Перевірте список інгредієнтів — якщо цільнозернових круп немає в перших трьох інгредієнтах, їхня кількість незначна.
  • Натуральний. Це не обов'язково означає, що продукт повністю природній. Просто на якомусь етапі виробник використав натуральний інгредієнт, наприклад, яблука або рис.
  • Органічний. Це слово дуже мало говорить про те, чи здоровий продукт. Наприклад, органічний цукор — це теж цукор.
  • Без цукру. Те, що його не додавали до певного продукту, не означає одразу користь. Цілком можливо, тут є нездорові замінники.
  • Без глютену. Безглютеновий не означає здоровий. Такий продукт просто не містить пшениці, спельти, жита чи ячменю. Натомість часто такі продукти є сильно переробленими і мають високий вміст жирів та цукру.

Найкраще — цільні продукти

Підведемо короткий підсумок. Передня сторона упаковок часто використовується, щоб привабити споживачів. Люди дійсно ведуться на «здорові» слогани на етикетках і підсвідомо вважають, що такий продукт є здоровішим, ніж той самий продукт, на якому немає спеціальної згадки про користь і здоров’я. Однак подекуди етикетки вводять в оману. Шукайте товари, у складі яких першими трьома інгредієнтами вказані цільні продукти. Натомість продукти із довгим переліком інгредієнтів краще оминати.

Найкращий спосіб уникнути введення в оману етикетками — це взагалі уникати оброблених харчових продуктів. Зрештою, для цільної їжі не потрібен перелік інгредієнтів. І все-таки, якщо ви вирішили придбати упаковані продукти, не лінуйтеся відокремлювати непотріб від високоякісних продуктів за допомогою корисних порад з цієї статті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду