“Репортери без кордонів” наполягають на відповідальності військової ієрархії в загибелі Процюкаimi

7 Квітня 2004
688
7 Квітня 2004
13:05

“Репортери без кордонів” наполягають на відповідальності військової ієрархії в загибелі Процюкаimi

688
“Репортери без кордонів” наполягають на відповідальності військової ієрархії в загибелі Процюкаimi
Як повідомила в інтерв’ю ІМІ Северін Каз-Чан, завідувачка секції Близького Сходу та Середньої Азії, “Репортери без кордонів” вважають, що за загибель рік тому у готелі “Палестина” журналістів Тараса Процюка та Хосе Коусо відповідальними є ті, хто наказав солдатам стріляти по готелю, навіть якщо це вбивство було ненавмисним і якщо свідчення американських військових про те, що на військових картах не було позначено готель “спеціальною цивільною зоною”, були правдивими.

Пані Северін Каз-Чан наголосила, що американська сторона так і не дала до ознайомлення Правила ведення бойових дій, котрі отримали американські військові в Іраку. Ці правила, за логікою, мусили чітко визначати, коли саме солдати можуть відкривати вогонь і чи зобов’язані вони попереджати про це. “Американці в Іраку повелися так само, як традиційно чинить ізраїльська армія, - розповіла Северін. – Аргументація відмови надати до ознайомлення ці правила наступна. Якщо правила стануть відомі всім, то супротивники скористаються ними на шкоду армії. В результаті цивільні особи не знають, чого чекати від озброєних іноземних солдат. На нашу думку, вихід полягає в тому, щоб ознайомлювати з такими правилами вибірково, не оприлюднювати їх повністю, але принаймні зробити правила прозорими в тій частині, що стосується цивільного населення. За Женевською Конвенцією. Преса відноситься саме до цивільних осіб, бо яких категорично заборонено стріляти”.

На відміну від “Репортерів без кордонів”, родина загиблого іспанського журналіста Хосе Косо наполягають на відповідальності саме солдат, які стріляли по готелю “Палестина”, а саме –лейтенанта Філіпа Декампа, капітана Філіпа Волфорда та сержанта Шона Гібона. Рідні журналіста позиваються з ними в іспанському суді. Їх захищає легендарний адвокат Балтазар Гарзон, котрий працював по позовах проти чилійського диктатора Піночета та проти членів Аль-Каіди.

imi
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
688
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду