Українські карикатуристи зазнають утисківimi

5 Квітня 2004
646
5 Квітня 2004
18:03

Українські карикатуристи зазнають утисківimi

646
Українські карикатуристи зазнають утисківimi
Карикатуристи не малюють того, чого не хочуть, - зазначив один з київських художників–карикатуристів Володимир Казанєвський після завершення Четвертого українського семінару карикатуристів „Свобода слова”. Семінар організований благодійною організацією „Митець” та міжнародним фондом „Відродження", тривав 3 дні. У ньому взяли участь 30 художників з України та Росії. Протягом зустрічі з журналістами, художники згадували старі часи, розповідали про роботу з іноземними виданнями. Зокрема,своїм досвідом ділився Сергій Тюнін – головний художник та співвласник журналу „Веселые картинки”, карикатурист московської газети „Коммерсантъ”.

Пан Тюнін відзазначив, що по-суті у роботі карикатуристів з минулого нічого не змінилося. „Жодних заборон у творчості нам не чинять, - додав він, але майже всі ми підписуємо контракти на постійну роботу з певними виданнями і подавати роботи в інші не маємо права.” На питання про те, чи зросте попит на карикатури перед виборами, Володимир Казанєвський відповів, що напередодні президентської кампанії наші роботи будуть користуватись великим попитом.

- Нас завжди долучають, коли потрібно когось полаяти і саме у цей період ми вирішили з'ясувати, що таке свобода слова і на скільки ми вільні у творчості коли малюємо те, що нам подобається і на скільки ми вільні, коли наші малюнки виходять друком у конкретних виданнях, - додав він.

Розповідаючи про ефект, який справляють карикатури на читачів, київський художник Сергій Рябоконь констатував, що 40% популярності таких специфічних видань, як „Юридична практика” та „Український юрист” заробляють карикатури.

- Матеріали специфічні і 32 сторінки специфічного тексту читати важко, тому малюнки допомагають сприймати текст, - додав він.

Загалом, від прес-конференції склалося враження, ніби в українських карикатуристів немає проблем, але ілюзію розвіяв львівський художник Олег Дергачов, який розповів присутнім про тиск, що чинить місцева податкова міліція на мистецьке об”єднання „Дзига”, яке проводить виставки багатьох художників і, зокрема, карикатуристів. В розмові з кореспондентом ІМІ пан Дергачов додав, що „Дзига” чи не єдина галерея, яка надає площі для виставок карикатуристам.

imi
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду