ЄС готує різку заяву щодо свободи слова в Україніunian

10 Березня 2004
507
10 Березня 2004
10:43

ЄС готує різку заяву щодо свободи слова в Україніunian

507
ЄС готує різку заяву щодо свободи слова в Україніunian
Європейський Союз, як очікують, виступить у середу з різкою заявою щодо зняття з ефіру минулого тижня в Україні радіостанції "Континент", яка транслювала, зокрема, програми Бі-Бі-Сі. Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

У заяві, як очікують, Євросоюз висловить глибоке занепокоєння закриттям цієї радіостанції, яка транслювала в столиці України програми кількох фінансованих Заходом станцій, та закличе відновити її програми.

Як очікують, у заяві ЄС цей крок буде названо тим більш неприйнятним у період підготовки до президентських виборів у жовтні цього року, коли інформація надто багато важить.

Заява, вірогідно, міститиме пункт стосовно того, що закриття радіо "Континент" суперечить спільним цілям ЄС та України щодо зміцнення демократії, верховенства права та свободи преси.

Євросоюз також може закликати українські власті вжити заходів для відновлення роботи радіо “Континент”.

Оприлюднення цієї заяви очікують не раніше, ніж у середу ввечері, оскільки її мають схвалити не лише 15 чинних країн-членів ЄС, але й 10 країн, які долучаться до ЄС у травні, плюс Румунія, Болгарія, Туреччина та країни Балканського регіону.

Як відомо, минулого тижня США вже заявили про своє серйозне занепокоєння закриттям радіо “Континент”, назвавши це замахом на демократію. Американський Держдепартамент закликав українські власті припинити те, що вони назвали "тривалою кампанією проти незалежних засобів масової інформації, що напряму суперечить заявленим прагненню України до демократизації та зближення з євроатлантичною спільнотою".

Як повідомляв УНІАН, 3 березня ц. р. "Укрчастотнагляд" разом із представниками міліції без рішення суду вимкнув передавач радіо "Континент" та конфіскував деякі частини передавача сигналу.

Радіо "Континент", серед іншого, транслювало на частоті 100,9 FM інформаційні програми "Бі-Бі-Сі", "Голосу Америки", радіо "Свобода", "Німецької хвилі", "Польського радіо" та "Громадського радіо".

"Укрчастотнагляд" заявив, що припинив використання радіомовного передавача ТОВ "Центр засобів масової інформації "МЕДІА-ЦЕНТР" (позивні "Радіо Континент") у зв'язку із закінченням терміну ліцензії компанії на мовлення.

Однак керівник радіо "Континент" заявив, що його станція зазнала тиску після того, як оголосила про намір відновити трансляцію передач радіо "Свобода". За словами Сергія ШОЛОХА, він виїхав з України до іншої країни і повернеться лише за умов, якщо Президент України Леонід КУЧМА надасть гарантії безпеки.

Бі-Бі-Сі відзначає, що міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу зустрінуться зі своїм українським колегою 18 травня, щоб обговорити запропонований план дій про наближення України до європейських стандартів. Однак, занепокоєння станом безпеки преси, напевне, позначиться на цій зустрічі, як це вже було від 2000 року, коли в лісі під Києвом знайшли обезголовлене тіло журналіста Георгія Гонгадзе. Євросоюз неодноразово у минулому висловлював своє занепокоєння відсутністю поступу в розслідуванні справи Г.Гонгадзе, однак якихось результатів це досі не дало.

unian
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду