До ювілею фільму Чарлі Чапліна “Великий диктатор”

15 Жовтня 2020
3098
15 Жовтня 2020
10:17

До ювілею фільму Чарлі Чапліна “Великий диктатор”

Олег Чорний, Matrix
3098
До ювілею фільму Чарлі Чапліна “Великий диктатор”
У 2019-му видатному класику кінематографа, актору, режисеру, сценаристу, продюсеру, автору музики до своїх фільмів Чарльзу Спенсеру Чапліну виповнилось 130 років. Він створив напрочуд виразний екранний образ “бродяги Чарлі”: бідного і часом здатного на різні кумедні витівки, але водночас доброго, чуйного, із почуттям власної гідності чоловіка, готового завжди прийти на допомогу. Цей образ “маленької людини” полюбили мільйони глядачів у всьому світі.

Цьогоріч ювілей знакового фільму Чапліна “Великий диктатор”. Він вийшов на екрани 80 років тому – 15 жовтня 1940 року. Прем’єра відбулась одночасно у двох кінотеатрах на Бродвеї у Нью-Йорку. Цікаво, що “Великий диктатор” є першою повноцінно звуковою картиною режисера, який, не зважаючи на прихід звуку в кіно, й далі знімав німі стрічки.

За багатьма свідченнями, на ідею “Великого диктатора” його надихнув фільм “Тріумф волі” (1935) – яскравий зразок нацистської пропаганди, який зняла талановита німецька режисерка Лені Ріфеншталь. Сучасники згадували, що “Тріумф волі” жахав багатьох режисерів, але Чаплін у монументальності та пафосі стрічки Ріфеншталь несподівано зумів розгледіти інше – абсурдність тоталітаризму і навіть комізм. Це й стало основою його нової картини –дошкульної та злободенної політичної сатири. За іронією історії, Чаплін народився того ж року та місяця, що й Гітлер, але на чотири дні раніше.

Початкові титри “Великого диктатора” застерігають: “Будь-яка зовнішня схожість між диктатором Хінкелем та євреєм Цирульником цілком випадкова. Ця історія трапилася між двома світовими війнами. То були часи, коли божевілля спустили з ланцюга, свободі втерли носа, а людяність послали під три чорти”. Обох головних героїв – диктатора Аденоїда Хінкеля та надзвичайно схожого на нього єврея Цирульника – зіграв сам Чаплін.

У Першій світовій війні Цирульник воював за свою державу Томанію. Він впав у кому після важкого поранення та отямився через багато років. До влади в країні вже прийшли нацисти на чолі із Хінкелем. Євреї змушені жити в гетто, регулярно зазнаючи переслідувань, утисків та усіляких принижень від штурмовиків. Про жодну демократію вже немає й мови, ба гірше – влада готується розв’язати нову війну, аби взяти реванш за поразку у попередній.

В образі диктатора Аденоїда Хінкеля виразно бачимо риси Адольфа Гітлера, а в країні Томанія, де він прийшов до влади, – нацистську Німеччину. Бенціно Наполоні, лідер сусідньої та дружньої до Томанії держави Бактерія, – це, безперечно, Беніто Муссоліні, який правив Італією.

Стрічка стала найдорожчою постановкою Чапліна із кошторисом майже півтора мільйона доларів. Окрім США, що на той момент ще не вступили у Другу світову війну, фільм вийшов лише у Великобританії. Світового прокату “Великий диктатор” фактично не мав. Від показів, зокрема, відмовилася Ірландія та частина країн Латинської Америки. Попри це, “Великий диктатор” мав приголомшливий успіх у глядачів і став комерційно найуспішнішим фільмом Чапліна.

Відомо, що Гітлер переглядав стрічку двічі та виключно на самоті. Докладних свідчень про глядацькі враження фюрера, як і про реакцію Муссоліні, немає. Зрештою, цілком ймовірно, що картина їх розлютила. Фільм бачив також і Сталін, однак перевіреної інформації про його відгук немає.

У 1958 році кінокомпанія United Artists знову випустила стрічку у світовий прокат, відтак її вперше побачили в Німеччині та Італії, а в 1976 році – й в Іспанії.

У СРСР Чапліна цінували та поважали: його фільми йшли у кінотеатрах, преса із захопленням писала про його творчість, на телебаченні навіть часом показували його короткометражні картини, було видано його автобіографію, виходили й інші книжки про нього.

Про “Великого диктатора” у поважному, академічному виданні “Кінословник” (1970) йдеться: “Найважливішим етапом в ідейній еволюції Чапліна стала антифашистська сатира «Великий диктатор». Яскраве та сміливе викриття сутності фашизму поставило Чапліна в ряди найбільш прогресивних діячів західної культури”.

Попри це, радянські глядачі не мали змоги подивитися “Великого диктатора”, адже стрічка ніколи не демонструвалася в СРСР. Подейкували, що причина у надто великій вартості, яку правовласник правив за фільм. Погодьтеся, звучить не надто переконливо. Натомість можемо припустити, що справа у персонажах картини. Хоча стрічка й показує пародії лише на Гітлера та Муссоліні, загалом вона демонструє збірний образ диктатора, що міг наштовхнути надто розумних чи допитливих глядачів на небажані асоціації.

Усі диктатори – минулі й сучасні – значно між собою подібні. Вони демонструють схожу риторику, жести, пластику, однаково прикриваються ідеологією, державними інтересами, істинною вірою та чи не найбільше – майже батьківською турботою про простих громадян. Аденоїд Хінкель у фільмі Чапліна говорить про необхідність “встати з колін”. Добре знайомі слова, чи не так?

Усі диктатори хочуть, щоби їх вважали “великими” та “мудрими”, щоб поважали, любили чи краще – обожнювали та неодмінно дякували їм “за щасливе дитинство”. Спільним для них усіх є бажання влади, яку вони прагнуть втримати за будь-яку ціну, навіть вчиняючи насильство.

Насправді ж вони бояться змов – реальних та уявних, тремтять за власне життя і статки, хоча завжди намагаються демонструвати міць та грізний вигляд. А ще вони бояться сміху, який одразу знижує масштаб їхньої персони, нагадуючи про те, що вони лише прості та смертні люди. Диктатори також ненавидять, коли кепкують з їхніх тиранів-попередників, на яких вони так хочуть бути схожими. Яскравий приклад – заборона прокату в Росії сатиричної стрічки Армандо Януччі “Смерть Сталіна”, що відверто сміється з державного устрою, крах якого для нинішнього російського лідера та його прихильників є “найбільшою геополітичною катастрофою минулого століття”. Водночас у картині висміюється й сам “ефективний менеджер” та “вождь усіх народів”.

“Великий диктатор” Чапліна і досі є надзвичайно актуальним, а до того ж – ще й майстерно знятим. Нині, як і вісімдесят років тому, глядачі можуть отримати величезне задоволення від роботи Чапліна – як режисера, так і актора. Багато епізодів-етюдів, зіграних ним, вже стали хрестоматійними: Цирульник віртуозно голить клієнта під музику Брамса, Хінкель танцює із повітряною кулею у вигляді глобуса та ін. “Великий диктатор” вплинув на все світове кіно, образи та знахідки Чапліна надихнули багатьох відомих режисерів.

Фільм залишається смішним, водночас змушує замислитись, а також нагадує, що тирани часто помирають неприродною смертю. У знаменитому фінальному монолозі Цирульника, якого нацисти сплутали зі своїм лідером Хінкелем, є такі слова, звернені безпосередньо до глядачів: “Людська жадоба мине, диктатори помруть, і влада, яку вони відібрали, повернеться до людей. І хоча людина помирає, свобода ніколи не загине”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олег Чорний, Matrix
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3098
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду