Хроніка надзвичайного з’їзду Спілки письменниківunian

28 Лютого 2004
684
28 Лютого 2004
17:40

Хроніка надзвичайного з’їзду Спілки письменниківunian

684
Хроніка надзвичайного з’їзду Спілки письменниківunian
11:19. Четвертий з`їзд Національної спілки письменників України, який проходить сьогодні у Києві, здобув права повної легітимності: спеціальна ініціативна група зібрала 557 підписів з вимогою скликати з`їзд.

Як передає кореспондент УНІАН, на думку члена ініціативної групи Юрія ЗАВОРОТНЬОГО, цього більш ніж достатньо для проведення з`їзду, оскільки за статутом НСПУ з`їзд може бути скликаний на вимогу однієї третини членів спілки, а підписів зібрано вже значно більше.

Зараз завершується реєстрація членів Спілки, які прибули на з`їзд.

За попередніми даними, кількість зареєстрованих наближається до цифри, цілком достатньої для прийняття будь-яких рішень з`їзду. Попередні підрахунки показують, що на Банкову, 2 (адреса НСПУ) прибула половина членів Спілки.

Усі делегати не можуть вміститися у приміщенні, тому з`їзд буде проведено на вулиці біля входу до будівлі НСПУ.

Така велика кількість членів Спілки зібралася незважаючи на те, що вчора ввечері за підписом Наталії ОКОЛІТЕНКО на домашні адреси усіх членів Спілки надійшли телеграми, у яких стверджувалося, що з`їзд не відбудеться.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня 2003 року у програмі ТСН телеканалу "1+1" пролунало повідомлення, що НСПУ висловила недовіру своєму голові В.ЯВОРІВСЬКОМУ, який є членом фракції "Наша Україна". Рішення було ухвалено на "загальних зборах" спілки. У новинах було повідомлено, що В.ЯВОРІВСЬКОМУ закидали "надмірну політизацію" НСПУ і нібито привласнення майна спілки. Ці ж збори головою Спілки обрали Н.ОКОЛІТЕНКО. 30 жовтня В.ЯВОРІВСЬКИЙ звернувся із заявою до міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА про визнання недійсними рішень “так званих загальних зборів” щодо його відставки і внесення змін до статуту організації. За словами В.ЯВОРІВСЬКОГО, на сьогодні НСПУ налічує 1 тис. 832 члени.

25 лютого 2004 року В.ЯВОРІВСЬКИЙ заявив, що нинішній з'їзд має підтвердити легітимність існуючого керівництва спілки чи висловити йому недовіру.

Напередодні проведення з'їзду, ввечері 27 лютого ряд народних депутатів повідомили, що “влада готує штурм будівлі НСПУ”, тому вони заявили про намір охороняти будівлю Спілки всю ніч.

11:33. Відкрився з'їзд Національної спілки письменників України. Він пройде на вулиці біля входу у приміщення НСПУ по вул. Банковій, 2.

Як передає кореспондент УНІАН, мандатна комісія четвертого з`їзду НСПУ підбила перші підсумки. Зареєструвалося 912 чоловік, чого більш ніж достатньо для абсолютно легітимного кворуму.

Як повідомила реєстратор Віра ПАВЛОВСЬКА, згідно зі статутом Спілки, повністю легітимні рішення можуть прийматися половиною членів Спілки плюс один. На сьогодні членами НСПУ є 1658 літераторів. Для кворуму необхідно було зібрати 830 чоловік.

Делегати з’їзду продовжують прибувати і реєструватися.

12:45. У почесній президії позачергового і надзвичайного з`їзду Національної спілки письменників України, який проходить на вулиці Банковій, 2 перед входом до приміщення НСПУ, присутні народні депутати Олександр МОРОЗ, Іван ПЛЮЩ, Юлія ТИМОШЕНКО, Микола ТОМЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, уже зареєстровано 965 учасників з`їзду. На сьогодні членами НСПУ є 1658 літераторів.

Привітальну телеграму з`їзду надіслав народний депутат Левко ЛУК`ЯНЕНКО.

На з’їзді було оголошено, що Віктор Ющенко не може бути присутнім на письменницькому зібранні, бо перебуває за кордоном.

Письменники, які виступають на з`їзді, підкреслюють велику роль НСПУ у суспільному житті країни, нагадуючи, що саме Спілка письменників була однією з рушійних сил національного відродження, саме тут були створені Народний рух України, Товариство української мови та інші політичні і громадські структури, які сприяли утвердженню національної свідомості та незалежності країни.

13:18. З‘їзд Національної спілки письменників України підтвердив повноваження голови НСПУ Володимира ЯВОРІВСЬКОГО.

Як передає кореспондент УНІАН, із 965 делегатів один проголосував проти, один утримався, всі решта голосували “за”.

Також делегати проголосували за підтвердження повноважень членів правління НСПУ. Проти – один, таких, що утрималися, немає. Всі решта – “за”.

13:33. Народний депутат Юлія ТИМОШЕНКО припускає, що у нинішньому приміщенні Національної спілки письменників України на вул. Банковій, 2 Президент України Леонід КУЧМА планує “зробити свій фонд” (УНІАН: нещодавно Л.КУЧМА заявив, що коли піде з поста Президента, планує разом з директором Національного інституту стратегічних досліджень Анатолієм ГАЛЬЧИНСЬКИМ створити недержавний науково-дослідний інститут стратегічних оцінок).

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала сьогодні у виступі на позачерговому і надзвичайному з`їзді письменників України. Вона також запевнила присутніх: “За вас ми будемо боротися, як боремося за Україну”.

Як повідомляв УНІАН, Рада НСПУ восени ухвалила постанову з приводу спроби захопити приміщення Спілки письменників у Києві у ніч з 2 на 3 листопада 2003 року. "Ця нічна спецоперація... мала завершити ініційований і організований адміністрацією Президента України процес зміни керівництва НСПУ та привласнення офісу Спілки", йшлося у постанові.

13:35. З`їзд також майже одностайно (один утримався) затвердив резолюцію, у якій різко засуджуються “розкольницькі дії групи Наталії ОКОЛІТЕНКО”. У цій резолюції збори, які були зібрані в Пущі-Озерній 29 жовтня 2003 року під головуванням Н.ОКОЛІТЕНКО, були названі “позастатутною неправочинною акцією”. Делегати позачергового письменницького з’їзду проголосували за притягнення Н.ОКОЛІТЕНКО та її “правління” до кримінальної відповідальності.

13:56. З`їзд прийняв ухвалу “Про створення Центральної ради порятунку”, створення якої “викликано загрозою диктатури адміністрації Президента по придушенню демократії”.

До складу Центральної ради порятунку увійшли Павло ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ, Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, Анатолій ДІМАРОВ, Юрій МУШКЕТИК, Дмитро ПАВЛИЧКО, а також народні депутати Юлія ТИМОШЕНКО, Микола ТОМЕНКО, Іван ПЛЮЩ та Іван ЗАЄЦЬ.

На з`їзді НСПУ виступив О.МОРОЗ, який засудив дії уряду і Держкомінформу, які “намагаються видавати книжки і платити гонорари тільки тим авторам, які зручні для влади”.

До делегатів з`їзду також звернувся представник Норвезької спілки письменників Сігурд ЛЮДЕРСЕН. Виступаючи російською мовою, він привітав українських колег з тим, що їм вдалося зібрати і провести цей з`їзд.

14:16. Надзвичайний і позачерговий з`їзд Національної спілки письменників України завершив свою роботу. З'їзд проходив на вулиці перед будівлею Спілки (вул.Банкова, 2).

Як передає кореспондент УНІАН, делегати вирушили до пам`ятника Тарасу Шевченку для покладання квітів.

У заключному слові голова НСПУ Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ заявив, що “саме дії влади, яка намагалася заборонити проведення з`їзду, змусили письменників сконсолідуватися”.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня 2003 року у програмі ТСН телеканалу "1+1" пролунало повідомлення, що НСПУ висловила недовіру своєму голові В.ЯВОРІВСЬКОМУ, який є членом фракції "Наша Україна". Рішення було ухвалено на "загальних зборах" спілки. У новинах було повідомлено, що В.ЯВОРІВСЬКОМУ закидали "надмірну політизацію" НСПУ і нібито привласнення майна спілки. Ці ж збори головою Спілки обрали Н.ОКОЛІТЕНКО. 30 жовтня В.ЯВОРІВСЬКИЙ звернувся із заявою до міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА про визнання недійсними рішень “так званих загальних зборів” щодо його відставки і внесення змін до статуту організації. За словами В.ЯВОРІВСЬКОГО, на сьогодні НСПУ налічує 1 тис. 832 члени.

unian
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду