65% українських журналістів продовжують працювати під час відпустки – дослідження ІМІ

1 Вересня 2020
580
1 Вересня 2020
13:18

65% українських журналістів продовжують працювати під час відпустки – дослідження ІМІ

580
65% українських журналістів продовжують працювати під час відпустки – дослідження ІМІ

65% опитаних журналістів вказали, продовжують працювати під час своєї відпустки. Водночас 88% опитаних зазначили, що перевіряють свої електронні пошти та соцмережі з робочих питань.

Такими є результати анонімного опитування медійників, що провів Інститут масової інформації 30 липня – 17 серпня 2020 року*.

Цікавим є те, що тільки 11% опитаних ІМІ медійників вказали, що мають 36 днів відпустки. Нагадаємо, така тривалість відпустки журналістів є гарантованою ЗУ “Про держпідтримку ЗМІ й соцзахист журналістів”. 34% опитаних журналістів мають 24 дні оплачуваної відпустки. Це може свідчити про те, що вони або не оформлені в штат як журналісти, або не знають про свої права. Ще 13% опитаних не знають, який термін відпустки для них передбачено, та 4% працюють зовсім без відпусток.

Тільки 11% опитаних журналістів беруть відпустку на весь термін. Інші 70% розбивають свою відпустку на тижні й використовують протягом року, а ще 22% використовують по декілька днів для розв'язання особистих питань. 

На жаль, календарна відпустка 6% опитаних медійників була вимушеною під час жорсткого карантину. У 2020 році 56% журналістів вже були або планують найближчим часом піти у відпустку, водночас 3% не збираються відпочивати цьогоріч.

Третина журналістів, які не були у відпустках, як причину називає те, що не відпускає роботодавець (34%)**. На другому місці – скрутний матеріальний стан (28%)**, на третьому – відсутність сенсу відпочивати через карантинні обмеження (19%)** та закриті кордони (13%)**. І тільки 6%** бояться інфікуватися коронавірусом.

Найбільше опитані журналісти люблять відпочивати на морі або на природі (58%** та 33%** відповідно). Найчастіше журналісти проводять свої відпустки із сім'єю (58%)** та друзями (36%)**, а найменше – наодинці (22%)**.

Переважна більшість опитаних журналістів (92%) відчуває інформаційне перенасичення, і 54% не відчувають себе відновленими після відпустки.

*Дослідження проводилося методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам. Усього отримано 184 відповіді від медійників. 67% – опитані з усіх регіонів України, 33% – з міста Києва. 74% жінок, 24% чоловіків та 2% осіб іншої статі. Дослідження проводилося протягом 30 липня – 17 серпня 2020 року. 

**Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли вибрати кілька з них.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Повний текст дослідження за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
580
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду