Я полюбила радіо з дитинства, і воно стало моєю роботою

20 Травня 2020
1151
20 Травня 2020
20:33

Я полюбила радіо з дитинства, і воно стало моєю роботою

Анаід Агаджанова, «Слух»
1151
Для когось радіо — це дивна штука, що висить у бабусі вдома. А для декого це справа всього життя. Анаід Агаджанова любить радіо з дитинства. Це — історія її захоплення і плейліст улюблених пісень про радіо.
Я полюбила радіо з дитинства, і воно стало моєю роботою

Анаід Агаджанова — діджитал-продюсерка «Суспільного радіо» (три станції: «Українське радіо», «Радіо Промінь», «Радіо Культура»). У минулому піарниця та концертна директорка Сергія Жадана та інших українських артистів.

***

Якби про мене знімали кіно, я б попросила назвати його All Songs About Radio. А поки його ніхто не знімає, я вам просто поставлю найкращі з них та розкажу кілька історій.

Років із семи, через досить низький тембр голосу та вміння дуже чітко формулювати свої думки дорослі мені постійно говорили: «Який у тебе голос! Напевно, на радіо працювати будеш!».

А я обожнювала слухати радіо, скільки себе пам’ятаю. Я досить рано пов’язала своє життя з медіа, а про роботу саме на радіо чомусь не замислювалась всерйоз.

Зараз мені здається, що насправді працювати нарадіо я почала саме тоді, дитиною, бо в мене були дивні хобі. Я знала імена всіх ведучих, назви програм, репертуали та частоти всіх станцій в усіх містах.

Я досліджувала ефіри — рахувала, скільки разів на день на різних хвилях грала та чи інша пісня, скільки пісень в ефірній годині, чим відрізняється ранковий плейліст від денного чи вечірнього.

Свої дослідження я записувала в блокноти, які давно загубились. А поки я дорослішала, ефіри вітчизняних радіо заповнювались одноманітною російською попсою, а ведучі здавалися поверхневими. Доступ до найрізноманітнішої музики завдяки інтернету ставав безмежним, як і бажання відкривати її більше і глибше. Словом, «цифра» витісняла радіо.

«Друге пришестя» мого захоплення радіо припало на час, коли в Україні стався Майдан, а я підбиралась до піку своєї кар’єри піарниці та музичної менеджерки. Саме тоді, разом із бумом нової української музики, почали з’являтись і перші онлайн-радіо. Мою любов до радіо повернули «Радіо Аристократи» та Skovoroda. Я любила їхні ефіри за актуальну якісну музику та відчуття залученості, тому що через мою діяльність я знала особисто більшість гостей і ведучих.

Часто я супроводжувала своїх артистів на ефіри як менеджерка. І помітила за собою дивну річ — моя поведінка сильно змінювалась, коли я потрапляла в студію. Коли доводилося говорити в ефірі, я помічала, що мій голос стає виваженим, спокійним і приємним, із мови зникають матюки та слова-паразити. Здавалось, ніби я стаю кращою версією себе і нарешті можу озвучити на відносно широкий загал речі, які мені важливі, красивими простими словами.

Потрапила працювати на радіо я аж у 26 років і волею випадку. Я очолювала прес-центр фестивалю Porto Franko, а радіо Skovoroda були нашими інформаційними партнерами. В якийсь момент стались зміни в розкладі ефірів — круті гості залишились, а ефір вести не було кому. І наш звукорежисер Назар Кузьма за кілька хвилин до початку ефіру запропонував провести його мені.

Це повністю змінило моє життя. Коли фестиваль закінчився і ми повернулися до Львова, я запропонувала Артему Галицькому (співзасновнику радіо Skovoroda) спродюсувати фестивальну студію, яка потім проїхала усі знакові фестивалі того сезону і в рамках якої відбулося близько сотні моїх прямих ефірів.

З радіо в моєму житті було пов’язано багато челенджів. Наприклад, коли я була піарницею гурту 5vymir, напередодні прем’єри пісні «Чужі» я придумала, що ми маємо встановити рекорд по кількості радіостанцій, на яких вона гратиме. Для цього я підключила силу фейсбуку та гугла, склала список усіх радіо, наявних у країні. Мало хто знає, що їх більше сотні. Потім дослідила репертуар кожної, знайшла контакти музредів, програмних редакторів, просто людей, які там працювали. Це було, м’яко кажучи, непросто, але трек взяли в ротацію близько сімдесяти, наскільки я пам’ятаю.

Пізніше, коли я прийшла працювати програмною директоркою «FM Галичина», однією з моїх задач було тотальне оновлення музичної бази. Тоді, щоб зібрати базу актуальної якісної і водночас зрозумілої та приємної музики для середньостатистичної людини 30–50 років, яка переважно слухає радіо в машині, я переслухала дійсно тисячі пісень.

Саме тоді в мене виникла ідея про всяк випадок до якогось приводу (всесвітнього Дня радіо чи чогось подібного) — зібрати список треків, у яких йдеться про найбільше кохання мого життя — його Величність Радіо. У квітні музичній радіостанції України радіо «Промінь», на якій мені випала честь нині працювати, виповнилось 55 років. У мене з’явилось натхнення зібрати всі свої списки в один.

Колекція виявилась об’ємною — більше сотні треків. Я поділюсь лише деякими з моїх улюблених та розповім кілька фактів про них.

Почнемо з найвідоміших:

Однозначно Queen — Radio Ga Ga. З цією піснею пов’язано багато історій. Трек написав Роджер Тейлор (барабанщик Queen). Його син, якось слухаючи радіо, почув пісню, яка йому не сподобалась, і сказав: «Радіо кака». Тодішні критики її не оцінили, втім це не завадило пісні очолити національні чарти 19-ти країн. А ще трек став OST до легендарного фільму Metropolis — кадри з нього використані в кліпі.

Я давно помітила закономірність — значна частина пісень про радіо несуть мотиваційний меседж, заставляють рухатись, боротись і оце все. Наприклад, Turn Up The Radio від Мадонни. Із композицій з жіночим вокалом моя улюблена Radio від Бейонсе: енергетично ця пісня неймовірна. І, звісно ж, Тіна Тернер — On the Radio.

Не обійдемось і без розкішних балад. Чого тільки варта All The Love Is On The Radio співака Тома Джонса та Steely Dan — FM (No Static At All). А ще Listen To The Radio від Тома Робінсона, співавтором якої став Пітер Ґебріел.

Найпроникливішою піснею на світі про кохання і радіо (ну ви вже зрозуміли, що це для мене одне й те саме) є Jay-Jay Johanson — On The Radio. Я полюбила її з тої самої секунди, як вона тільки вийшла у 2002-му. Навіть рік назад, слухаючи її вживу на концерті, я ревіла як білуга. Лана Дель Рей співає: «Baby love me cause I’m playing on the radio» («Крихітко, люби мене, бо я граю по радіо»), а Нелі Фуртадо: «You liked me till’ you heard my shit on the radio» («Я тобі подобалася, поки ти чув мої пісні по радіо»).

Robbie Williams — Radio. Старий добрий Роббі у 2000-х зняв настільки відвертий і провокаційний кліп (у нього зі штанів виповзає гігантський змій) на цей трек. І навіть якщо вас узагалі не цікавить радіо, вам принаймні буде на що подивитись.

Сюди ж про тему цицьок на радіо (точніше, їх відсутності) — Tits On The Radio гурту Scissor Sisters. Ну, і якщо вже про секс, то неможливо не сказати про On The Radio, OST до серіалу Sex Education, трек Регіни Спектор у виконанні Чіпа Тейлора.

Один із перших суперхітів Twenty One Pilots — Car Radio, обожнюю вмикати цю пісню, коли сиджу в літаку, що набирає швидкість. Насправді вона про те, як у Тейлора Джозефа вкрали тачку, але яка різниця.

Окремої уваги заслуговує одна з останніх робіт Rammstein — Radio. Зокрема те, що в кліпі Тілль грає в образі Клауса Номі, німецького музиканта, фронтмена Kraftwerk, найвідомішим треком якого є пісня теж про радіо — Radioactivity.

Я би ще відзначила Elvis Costello — Radio Radio, в історії якої в різні роки пробігали і Джиммі Гендрікс, і Sex Pistols. Матеріалу про те, як музиканти розкривали тему радіо, вистачить на окрему статтю, якщо не книгу, тому окремим списком просто додам рокешні пісні про радіо:

  • R.E.M. – Radio Song
  • Autograph – Turn up the Radio
  • Tom Petty & The Heartbreakers – The Last DJ
  • Rob Zombie – Dead City Radio And The New Gods Of Supertown
  • Joy Division – Transmission
  • Limp Bizkit – Creamer (Radio Is Dead)
  • Garbage – Blood For Poppies 
  • System of a Down – Radio/Video
  • The Smiths – Panic
  • Patti Smith – Radio Baghdad
  • Good Charlotte – Sex on the Radio
  • Nirvana – Radio-Friendly Unit Shifter
  • Blue October – Italian Radio
  • Stereophonics – I Wouldn’t Believe Your Radio
  • Rage Against The Machine – Guerrilla Radio
  • Bon Jovi -The Radio Saved My Life Tonight
  • Wall Of Voodoo – Mexican Radio
  • Ramones – We Want The Airwaves
  • The Gaslight Anthem – The ’59 Sound
  • Roger Waters – Radio Waves
  • Gary Allan – Nothing On But The Radio
  • Queens of the Stone Age – God Is In The Radio

З україномовних треків найніжніше я люблю O.Torvald — «Радіомережі» та Lюк — «Сахалін» на слова Жадана. В нього і з проектом «Жадан і Собаки» є аж два треки про радіо: «Кобзон» і «Радіо Харків». Є ще пісня у виконанні «Мертвого півня» — Without you на слова Юрія Андруховича.

Звичайно, пісні з відомими словами про радіо:

  • «Океан Ельзи» та його «Вставай» («Навколо прямий ефір»)
  • «Тартак» і «100% плагіат» («Прокрутіть цю пісню по радіо»)
  • «Що ти зміг» від «Бумбокса» — пісня-біль усіх голодних до слави музикантів
  • Пісня «Твоє радіо» від «Нумер 482»
  • «Радіохіт» гурту «Друга Ріка»

У піснях «Братів Гадюкіних» я чула слово «радіо» в шести різних композиціях, але жодна не запам’яталась.

Мало хто підозрює, що сумарно в Україні FM-, онлайн- і подкаст-студій приблизно півтори сотні. Тематично і жанрово на будь-який смак, тому якщо ви готові відкрити для себе щось нове, то зараз дуже влучний момент. В історії радіо, окрім моєї власної, відомі сотні випадків, коли приємні голоси ведучих і вдало підібрана музика рятували тисячі людей від самотності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Анаід Агаджанова, «Слух»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду