Майя Дерен – народжена в Києві легенда світового кіноавангарду

29 Квітня 2020
1206
29 Квітня 2020
14:02

Майя Дерен – народжена в Києві легенда світового кіноавангарду

Олег Чорний, Matrix
1206
У 2017 році світова кіноспільнота відсвяткувала 100-річчя Майї Дерен, однієї із найвпливовіших постатей американського та світового кіноавангарду. Взагалі її варто вважати діячем культури у найширшому розумінні цього слова: вивчала хореографію, писала есеї з теорії кіно, була поетесою, етнографом-дослідником, акторкою, сценаристкою і режисеркою. Причини свого захоплення кінематографом Майя Дерен означила так: “Кіно – це магічне око, яке більше за будь-що здатне розгледіти чудеса в усьому, на що б не подивилося”.
Майя Дерен – народжена в Києві легенда світового кіноавангарду

До ювілею режисерки вийшло багато публікацій у провідних світових медіа, Британський кіноінститут відгукнувся дописом із промовистою назвою “Майя Дерен: 7 фільмів, які гарантують їй статус легенди”. Не оминули цю дату й українські ЗМІ, адже Майя Дерен народилася в Києві 29 (за старим стилем – 16) квітня 1917 року. Справжні ім’я та прізвище – Елеонора Деренковська.

У мережі прізвище Деренковський трапляється здебільшого у статтях про Майю Дерен, і в усіх йдеться про те саме: батько Соломон Деренковський був лікарем-психіатром, а мати Марія Фідлер – актрисою. 1922 року родина емігрувала до США, де батько змінив прізвище на коротшу версію – Дерен. Аби розвідати більше, я звернувся по допомогу до письменника та історика Києва Станіслава Цалика, і тут несподівано постали запитання та загадки. У київських довідниках, де зазначені адреси власників помешкань у період з 1910 до 1915 рр., прізвища Деренковський немає. Також відсутня інформація у довідниках про лікарів, які мали приватну практику чи працювали в медичних установах. Немає згадок й про актрису Марію Фідлер. До слова, у одній із публікацій написано, що вона давала приватні уроки музики, що доволі дивно для драматичної актриси.

Знайшлася, однак, коротка згадка, датована 1915 роком, про Фідлер-Барську, “концертмейстера міської опери”. А ще згадується адвокат М. Фідлер, який, очевидно, був заможною людиною і мав помешкання у центрі міста. Цей будинок зберігся. Отже, виникла гіпотеза, що родина Деренковських переїхала до Києва на початку Першої світової війни і, цілком можливо, оселилась у родичів, а згаданий М. Фідлер міг бути братом мами Елеонори (Майї). Прізвище Деренковський не потрапило у довідники, бо із 1915-го вони вже не друкувалися.

У багатьох статтях про Майю Дерен читаємо, що через страх єврейських погромів родина емігрувала до США. Насправді ситуація була дуже складною та невизначеною. Упродовж 1917-20 років у Києві кілька разів змінювалася влада. Після повалення царського режиму, ще до народження Елеонори, у березні 1917 року у Києві виникла Центральна Рада, 20-го листопада того ж року ІІІ універсалом було проголошено створення Української Народної Республіки із столицею у Києві. У лютому 1918-го Київ захопили більшовики під орудою Муравйова, місто одразу накрила хвиля кривавого терору. Згодом більшовиків вибили війська Центральних держав, відтак постав Гетьманат на чолі із П. Скоропадським. Після революції у Німеччині та виведення німецько-австрійських військ з України до влади прийшла Директорія, потім Київ захопили білі війська Антона Денікіна. Згодом білогвардійців знову вибили із міста більшовики, а тих на короткий час витіснили війська Польщі та УНР, однак у червні 1920 року більшовики знову повернулися у Київ.

Видається очевидним, що Деренковські, як і багато інших киян, були налякані не лише війною, бойовими діями на вулицях міста, єврейськими погромами, але й репресіями більшовиків проти буржуазії та “представників старого режиму”, до яких можна було зарахувати й їхню родину. Цілком ймовірно, що вони втікали саме від радянської влади.

Хоча короткометражні стрічки Майї Дерен вийшли здебільшого ще у 1940-50-х рр., їхній вплив помітний і у фільмах сучасників, деякі з яких визнані класиками кінематографу, зокрема у стрічках режисера Девіда Лінча. Новаторство та естетика фільмів Дерен, як і життєпис режисерки, досі цікавлять і хвилюють поціновувачів її творчості. Варто згадати, наприклад, повнометражну документальну картину “У дзеркалі Майї Дерен” (“In the Mirror of Maya Deren”) австрійської режисерки Мартіни Кудлачек, зняту 2001 року у копродукції США та Німеччини. У фільмі  використані розповіді сучасників Дерен, зокрема знакових діячів кіноавангарду Йонаса Мекaса, Стена Брекеджа та Амоса Фогеля; монтажерки її картин Міріам Аршем; хореографів та виконавців, які співпрацювали із нею чи знімалися у її фільмах. Один із найцікавіших оповідачів – її перший чоловік, оператор Александр Хаммід. Він допоміг Майї дебютувати у кінематографі, був оператором її перших робіт, вплинув на формування її світогляду та засобів виразності у стрічках, запропонував їй змінити ім’я. У картині також використані фрагменти фільмів Дерен, кадри робочих процесів, архівні світлини та навіть запис її голосу. На жаль, у Києві картина демонструвалася лише у 2002 році у позаконкурсній програмі кінофестивалю “Молодість”.

 Є у фільмі оповідь і її другого чоловіка – композитора та режисера Тейдзі Іто. У 1985 році він завершив останню стрічку Майї “Божественні вершники: живі боги Гаїті” (“Divine Horsemen: The living Gods of Haiti”), матеріал до якої вона знімала впродовж кількох років. У своєму інтерв’ю Тейдзі Іто згадує, що Майя неодноразово висловлювала бажання приїхати до Києва і побачити місто, де вона народилися, та її мрія так і не збулася. Майя Дерен пішла із життя у 1961 році, їй було усього 44.

Залишається сподіватися, що колись фільми Майї Дерен таки увійдуть до навчальних програм вишів, де вивчають кіно, а її теоретичні праці, а також монографії, присвячені життєвому та творчому спадку режисерки, нарешті надрукують українською, щонайменше – давно відому на Заході книгу “Легенда Майї Дерен”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олег Чорний, Matrix
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду