Чим може обернутися для Зеленського справа Софії Федини та Марусі Звіробій

19 Лютого 2020
8086
19 Лютого 2020
15:23

Чим може обернутися для Зеленського справа Софії Федини та Марусі Звіробій

8086
Чим може обернутися для Зеленського справа Софії Федини та Марусі Звіробій

В Україні вперше може з'явитись вирок за погрозу вбивством президенту. 

Справа "Звіробій/Федини" цікава тим, що має дві площини – кримінально-правову та політичну.  

Власне, це і ставить президента Зеленського у дуже незручне становище, бо, як не вчини, все одно пошкодуєш. 

З одного боку погрози, образи, неповага до президента мусять піддаватись осуду, з іншого боку – імідж президента може втратити більше від притягнення цих осіб до відповідальності, аніж від їхнього вчинку. 

Свого часу такі втрати зазнали і Янукович, і Порошенко. Адже засудження осіб, які малювали трафарети з обличчям, схожим на Януковича, з червоною плямою на лобі, та особу, яка під час акцій протесту розірвала портрет Порошенка, стало приводом для численних жартів та критики.

Юридичний лікнеп

У контексті цього провадження часто, навіть з вуст політиків та самих підозрюваних, лунає помилкове твердження – нібито погрози президенту повинні бути реальними задля того, аби кваліфікувати їх як злочин.

Річ у тім, що погроза вбивством звичайній людині та громадському діячу, яким є і президент – це два різні злочини, передбачені статтями 129 та 346 Кримінального кодексу

Якщо ви погрожуєте сусіду чи тещі, тоді, дійсно, для притягнення до кримінальної відповідальності потрібно доводити реальність ваших погроз – тобто те, що ви збирались це зробити і були на те спроможні, а не просто щось бовкнули з розпачу.

У випадку з державними діячами все інакше. 

Кримінальна відповідальність настає вже за сам факт виголошення погрози – тобто за слова, не підкріплені намірами, а їхня реальність для кваліфікації не має значення.

Привіт з часів Кучми та неконституційність

Така недемократична різниця між погрозою вбивством звичайній людині і державному діячу – це привіт з часів Кучми, бо саме тоді був прийнятий Кримінальний кодекс. 

Фактично, це криміналізація свободи думки і слова та права на вільне вираження своїх поглядів і переконань – те, що гарантовано статтею 34 Конституції.

Питання про неконституційність цієї статті Кримінального кодексу не поставало, бо не було приводу – тобто конкретної справи. 

Верховна Рада може це зробити навіть без звернень до Конституційного суду, просто додавши до тексту статті 346 Кримінального кодексу про погрозу вбивством державному діячу слова "якщо були реальні підстави побоюватись здійснення цієї погрози". Такі слова вже є у статті про погрозу вбивством звичайній людині.

Уявімо, що кримінальну відповідальність за погрози президенту без наміру їх реалізувати залишаться у Кримінальному кодексі України. Тоді покарання за них дасть можливість просити й отримати політичний притулок за кордоном. 

Бо, за стандартами цивілізованого світу, це політичне переслідування в чистому вигляді.

Розслідування як шлях в нікуди

Але поки стаття за погрозу вбивством президенту у неконституційній редакції чинна і є відкрите кримінальне провадження, його будуть розслідувати. 

Слідству доведеться шукати абсурдні докази того, що Звіробій та Федина зняли це відео не заради власної популярності, а мали на меті донести свої погрози президенту та зробили для цього все від них залежне.

Якщо не довести ці дві обставини і покарати жінок лише за сам факт виголошення погроз президенту під час онлайн-трансляції, це ознаменує початок "сусідських" доносів та політичних репресій. 

Під справу формально підпаде пів країни. 

Бо в такому разі будь-хто, без відома автора слів, зможе передавати правоохоронцям будь-яке відео лайливих політичних дискусій – від розмов у перервах на конференціях до корпоративних вечірок та студентських КВК – адже такі відео теж потрапляють в інтернет.

Політична площина

Злочини у сфері політики або вчинені політиками мають певну специфіку. 

Якщо засуджують політичних опонентів, то навіть у випадку доведеної провини, їхня біографія неминуче трансформується з кримінальної у героїчну, а кримінальне провадження – у політичне переслідування.

 
Громадська діячка Софія Федина
ФОТО: ФБ-СТОРІНКА СОФІЇ ФЕДИНИ

По-перше, у ситуації з Фединою та Звіробій, крім "героїчної політичної біографії", підозрювані вже зараз безкоштовно отримали впізнаваність по всій країні, якої до кримінального провадження в них не було. 

Ріст популярності підозрюваних легко відстежити, співставивши невелику кількість переглядів самого стріму – 166 тисяч – і вже сотні тисяч переглядів відеоцитат, які були поширені з цього відео, щойно воно привернуло увагу правоохоронців.

 
Доброволець Маруся Звіробій
ФОТО: ФБ-СТОРІНКА МАРУСІ ЗВІРОБІЙ

По-друге, драматургія цієї історії працює на політичний імідж підозрюваних. 

Відео, яке правоохоронці взяли за основу для відкриття провадження, зроблене у бурлескному жанрі. Його вкрай складно сприймати серйозно, як і героїнь відео.

Тобто величезна державна машина в особі ДБР, СБУ, ГПУ включається заради притягнення до кримінальної відповідальності двох жінок з дивною поведінкою і низьким рівнем культури спілкування. 

У ситуації, коли немає жодної обіцяної посадки корупціонерів та інших небезпечних злодіїв, кримінальне провадження за чи то погрозу, чи то маячню виглядає, як бажання "вислужитись" перед президентом.

По-третє, у цього неконституційного складу злочину є завідомо програшний для влади інструмент протесту – це флешмоб у соцмережах. 

Якщо тисячі людей будуть повторювати слова Федини і Звіробій та масово викладати ці відео, влада нічого не зможе з цим зробити.  

Убезпечити від такого принизливого протесту можуть лише зміни до тексту статті 346 КК про погрозу вбивством президенту, які б додали ознаку "реальності погрози".

Відповідно до кримінального законодавства, "погроза вбивством президенту" є злочином проти авторитету органів державної влади. 

Але позаяк юридичні перспективи цієї справи сумнівні, авторитет влади можуть підірвати якраз не Федина і Звіробій, а ті, хто вирішив на цю відео-порожнечу відреагувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8086
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anatoliy
1499 дн. тому
Маляр все описывает вроде бы правильно! Но..... Все эти слова очень смахивают на статью УК "Превышение самообороны" Он хотел вас убить, но ведь не убил, не успел, а вы поторопились защищая себя! Надо было подождать пока предполагаемый преступник стрельнет в вас или ударит вас топором. А так извините - пожалуйте на нары, загорать лет на 10. Этим дамам в голову не влезешь и не узнаешь, - что это было просто словесная трепотня или они в порыве своего не согласия просто проболтались о своих истинных намерениях. Это все смахивает на модное течение - брать на поруки. А какая ответственность у поручителей, если человек окажется все таки преступником. Поручители так же будут загорать в местах не очень комфортных. Или начнут канючить, что все могут ошибаться. Интересно почему они при Порошенко такое не вякали. Смахивает на то, что он для них был священной коровой! Или просто страшно было - могли в асфальт закатать!
viktor
1499 дн. тому
Я услышал в их словах не угрозу, а как-раз озабоченность в связи с тем, что президент недостаточно осторожен и подвергает свою жизнь опасности.
Читач
1499 дн. тому
Те, що проголошував цей блазень в своїх квартальних шоу зі сцени, ще куди гірше, на адресу влади, то то в нього був такий ніби юмор. А тут сатиру двох жінок між собою вже розцінюють як посягання на безпеку, мало не всієї країни, яку вони захищали, поки ці блазні куражилися на сцені. То хіба це мужик, який так привселюдно ганьбить себе, ображаючись на жіночі теревені.
Nik
1499 дн. тому
кожен громадянин повинен відповідати за свої дії а депутати тим паче повинні думати що роблять
Щука
1499 дн. тому
Янелох, щоб ти здох!
Ольгa
1499 дн. тому
Так не можна ображати навіть пересічну людину.А за образу президента потрібно відповідати. Нехай заплатить штраф тисяч 50,то може і культура поведінки зявиться.
Valery
1499 дн. тому
На превеликий жаль, не дві дебілки, а през і його оточення - дебіли.
мымвсв
1499 дн. тому
А ЩО ЦЕ ЗЕЛЕНЕ БИДЛО ЩЕ ЖИВЕ ?
мымвсв
1499 дн. тому
цупацуа
Валентина
1499 дн. тому
Две дебилки!!! Их лечить надо, а не пиарить!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду