Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження

Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження

28 Січня 2020
1983
28 Січня 2020
12:14

Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження

1983
Як брехали та маніпулювали політики оновленої влади
Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження
Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження

Два правдивих твердження з 58 перевірених – це результат головного брехуна та маніпулятора цього рейтингу. 

Всього до рейтингу потрапили 16 політиків. Серед них очільник держави та парламентарі нового скликання. Володимир Зеленський вперше потрапив до такого оцінювання VoxCheck. Адже у 2018 активна фаза його передвиборчої кампанії ще не розпочалася, відповідно і більшість його заяв з’явилися тільки на початку 2019 року.

Але деякі фігуранти цьогорічного рейтингу – Порошенко, Тимошенко, Бойко та Рабінович – торік були присутніми в аналогічному підрахунку.

Тож які нові партійні спікери з’явилися на українських телешоу в 2019-му? Наскільки правдивими вони були? Та чи стали досвідчені політики говорити більше правди, коли опинилися в опозиції?

Для того, щоб проаналізувати слова політиків, аналітики VoxCheck слухали, транскрибували та перевіряли близько 20 годин виступів щотижня. Кожне обране нами для перевірки шоу виходить у різні дні в прайм-тайм. За нашими спостереженням, на 1+1 і ІСТV найчастіше приходять представники провладних сил, а на NewsOne і 112-ий канал – опозиція. 

Для цього рейтингу VoxCheck моніторив українських політиків з 29 серпня – тобто з першого дня роботи парламенту нового скликання – і до кінця 2019 року. Таким чином цитати молодих політиків, які ще не встигли багато сказати, не «загубляться» серед висловлювань своїх попередників у іншому півріччі. Перевірки більш ранніх висловлювань за 2019 рік є на сайті Vox у форматі статей або ж на порталі Антологія брехні. Методологія відбору цитат політиків для рейтингу, перевірки та розрахунку — в кінці цієї статті. 

«Рейтинг маніпуляторів та брехунів. Перезавантаження» – це спільний проект VoxCheck та та Факти ICTV.

Найбільші брехуни та «правдоруби»

Без довгих передмов – найбільшими брехунами та маніпуляторами цього рейтингу стали Вадим Рабінович (3,45% правди), Нестор Шуфрич (11,11% правди) та Олександр Качний (14,29% правди). Всі троє – представники політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». 

А от трійка найбільших правдорубів виявилися більш різноманітна. Дмитро Разумков (64,71% правди) – Голова Верховної Ради України та номер 1 у списках «Слуги Народу». Майже нога в ногу з ним іде Артур Герасимов (61,10% правди) – Співголова депутатської фракції партії «Європейська солідарність». Замикає трійку Сергій Власенко (53,6% правди) – член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». 

Примітно, що двоє з трійки правдивих лідерів – Сергій Власенко та Артур Герасимов – входять до фракцій партій Юлії Тимошенко та Петра Порошенка, які у рейтингу маніпуляторів значно вище.

А от Анна Скороход сказала найменше фактологічних цитат за час перевірки. І хоча вона на 6-му місці серед правдивих політиків, серед маніпуляторів депутатка у трійці лідерів.

Найбільш балакучі учасники рейтингу

До Рейтингу потрапили 16 політиків. Окрім президента Зеленського його політичну силу у списку представили двоє політиків, ще одну «слугу народу» виключили з фракції уже наприкінці нашого моніторингу. «Європейську солідарність» разом з попереднім президентом Порошенком у рейтингу представляє лише один депутат. Також ми проаналізували 4 представників «Батьківщини» і 6 депутатів від ОПЗЖ. Від «Опозиційної платформи» у нашому рейтингу опинилося найбільше парламентарів, оскільки від цієї політсили на політичні ток-шоу ходило найбільше спікерів. У інших політсил актуальні проблеми країни коментували менше людей. 

Найбільш «балакучими» були Юлія Тимошенко, Юрій Бойко та Вадим Рабінович. Вони часто використовують факти, але водночас саме вони найчастіше брешуть і маніпулюють. А, наприклад, Ірина Верещук, Сергій Соболєв та Анна Скороход не так часто оперують фактами й більше озвучують власні оцінки чи прогнози, які VoxCheck не перевіряє

Нова політична риторика

Найчастіше політики маніпулювали і брехали, коли говорили у негативному контексті. Саме тому на перших позиціях рейтингу опинились представники опозиційних сил: ОПЗЖ і лідерка Батьківщини – Юлія Тимошенко. Їхня риторика насичена критикою дій влади. Ймовірно тому вони частіше маніпулювали. Правду всі спікери говорили найчастіше щоб проілюструвати позитивні для них події. Наприклад, правда у Віктора Медведчука стосувалася кращого стану української вугільної галузі до війни з Росією. У Юлії Тимошенко – української економіки часів її прем’єрства або ж помилок нинішньої влади.

Найбільше брехні та маніпуляцій стосувалися відкриття ринку землі. Зокрема, коли порівнювали ціни на сільськогосподарську землю в Україні та Європі або говорили про обмеження на концентрацію землі в «одних руках» у законопроекті про обіг сільгоспземель та інших країнах. 

Іншою топ-маніпулятивною темою стала енергетика, зокрема ціни на газ та електроенергію для населення, транзит газу та приватизація газотранспортної системи України (ГТС), «зелена» енергетика.

Багато маніпуляцій і неправди супроводжували ухвалення бюджету. Часто повторювалась теза про те, що фінансування силовиків надмірне, а соціальних потреб – недостатнє. Або ж що кошти, які планують витрати на погашення боргів, надто великі, хоча відмовитись від виплати боргів ми не можемо.

Менш часто обговорюваними темами були законодавчі ініціативи нового складу парламенту, газові контракти з РФ, тарифи на житлово-комунальні послуги і нові правила надання субсидій, Мінські угоди й формула Штайнмаєра, приватизація державних підприємств.

Президент vs Президент

Як Володимир Зеленський, так і Петро Порошенко були небагатослівними. За весь час моніторингу ми відібрали по 17 фактологічних тверджень кожного з них. Для порівняння в найбільш «балакучої» учасниці рейтингу – Юлії Тимошенко – 82 твердження.

В перших рейтингах VoxCheck Петро Порошенко займав перші місця з правдивості. І це не дивно. В той час стратегія президента була вкрай простою та дієвою – концентруватися на позитиві. Він любив констатувати досягнення, робив акценти на підвищенні та зростанні й оминав увагою негатив. Ближче до виборів його тактика змінилася, в словах з’явилося більше популізму і як наслідок – більше перебільшень та маніпуляцій.

Схожу тактику зараз використовує і президент Зеленський. Найчастіше він говорить правду, коли мова заходить про здобутки: домовленості під час зустрічей, обмін полоненими, рейтинги та підготовлені законопроекти. А от коли йдеться про складніші теми – ринкові ціни на енергоносії, стосунки з МВФ чи війну – від президента частенько лунає неправда. Щоправда, він практично ніколи не маніпулює – лише 5,9% його тверджень були маніпулятивними. А от коли мова заходить про дані – Зеленський часто говорить неправду. Припускаємо, що він або не знає деяких показників або навмисно називає неправильні дані. 

Всі перевірені цитати можна прочитати в Антології Брехні – онлайн інструменті VoxCheck з усіма перевірками проекту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду