Томенко вважає, що для ефективного розвитку телерадіопростору України необхідно мінімізувати вплив на галузь Держкомітету з питань телерадіомовленняУНІАН

10 Грудня 2003
582
10 Грудня 2003
19:34

Томенко вважає, що для ефективного розвитку телерадіопростору України необхідно мінімізувати вплив на галузь Держкомітету з питань телерадіомовленняУНІАН

582
Томенко вважає, що для ефективного розвитку телерадіопростору України необхідно мінімізувати вплив на галузь Держкомітету з питань телерадіомовленняУНІАН
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації вважає корисним для подальшого розвитку телерадіопростору України мінімізувати вплив на галузь Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення, а в перспективі - взагалі його ліквідувати. Про це сказав сьогодні голова комітету Микола ТОМЕНКО, виступаючи на парламентських слуханнях “Стратегія розвитку телерадіоінформаційного простору України”.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, необхідна мінімізація ролі Держкомітету, а в перспективі - його ліквідація, оскільки він є втіленням застарілої моделі управління.

Він також зазначив, що на думку членів комітету, корисним для галузі буде розширення повноважень та посилення статусу Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення і відмова від так званого подвійного ліцензування і дублювання функцій Нацради, яке зараз здійснює Державний комітет з питань зв`язку та інформатизації.

М.ТОМЕНКО також зауважив, що на сьогодні є кілька причин, через які можна говорити про зниження якості телерадіопрограм, при тому, що кількість телерадіоорганізацій в Україні зростає. Зокрема, зазначив він, в системі управління галуззю “існує кілька ліній конфлікту”. По-перше, йдеться про конфлікт між Нацрадою та Держкомітетом з питань телебачення та радіомовлення. М.ТОМЕНКО нагадав, що згідно з законодавством, Нацрада має здійснювати ліцензування всіх телерадіоорганізацій та здійснює нагляд за дотриманням ними умов ліцензій, а Держкомітет - як центральний орган виконавчої влади - контролює державні ТРК. Таким чином, зазначив народний депутат, в одній сфері існує фактично два органи, через що виникає конфлікт повноважень.

Говорячи про конфлікт Нацради та Держкомзв`язку, М.ТОМЕНКО наголосив, що в даному випадку йдеться про подвійне ліцензування: Нацрада дає ліцензію на мовлення, але Держкомзв`язку при цьому має також видати ліцензію на канал мовлення. На думку М.ТОМЕНКА, такий хід подій створює “інструмент впливу на ТРО, які теоретично, навіть маючи ліцензію Нацради, можуть не розпочати мовлення через відсутність ліцензії комітету.

Принциповим для профільного парламентського комітету, зазначив він, є також якнайшвидше закінчення реформування телепростору та прийняття законів про Нацраду та про телебачення і радіомовлення, за які вже проголосували в першому читанні.

М.ТОМЕНКО нагадав, що закон про телебачення та радіомовлення отримав “однозначно схвальну оцінку експертів Ради Європи” та наших фахівців. Закон про Нацраду був суттєво доопрацьований і зараз комітет пропонує парламенту “принципово нову модель”, згідно з якою Нацрада має стати експертним незалежним органом, на який не будуть впливати ні законодавча, ні виконавчі гілки влади. Згідно з проектом, члени Нацради мають обіймати свою посаду упродовж 4 років після обрання, а їх ротація має бути відмінена.

Говорячи про нинішній стан телерадіопростору в Україні, М.ТОМЕНКО, зокрема, зауважив, що рішення попереднього складу Нацради, згідно з яким на одному каналі має працювати один мовник, було позитивним для розбудови національного мовлення, проте завдало удару місцевому мовленню. Як наслідок, зазначив він, за умов надшвидкого зростання чисельності ТРО – з 103 у 1995 році до 1 тис. 52 у 2003 році - ми маємо в усьому обсязі мовлення лише 1% дитячих телерадіопрограм, 3,5% пізнавальних, а 75,5% ефіру займають художні фільми та розважальні програми.

М.ТОМЕНКО також відзначив низьку якість багатьох програм, які транслюються FM-станціями. І додав, що загальна кількість радіоточок в країні скоротилася з 18 млн. у 1990 році до 8,2 млн. у 2003 році. М.ТОМЕНКО крім того наголосив, що в багатьох областях, незважаючи на загальну тенденцію до зростання кількості FM-радіостанцій, немає жодної радіокомпанії, яка б транслювала передачі про життя регіону.
УНІАН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
582
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду