Чи можлива політика без шоу, або Звідки в наших головах чужі думки

17 Вересня 2019
601
17 Вересня 2019
11:45

Чи можлива політика без шоу, або Звідки в наших головах чужі думки

Георгій Почепцов, ZN.ua
601
Останні парламентські вибори, де голосували за партії, продемонстрували... відсутність партій.
Чи можлива політика без шоу, або Звідки в наших головах чужі думки

Так, на папері, тобто юридично, вони були, але виборці голосували не за них, а за... фотокартки першої десятки. Ніхто не знав (і не знає навіть з-поміж переможців) ані програм, ані минулого, оскільки частина з них узагалі з'явилася тільки під вибори. І фото не допомагають, оскільки більшість цих осіб зовсім невідомі. Блок неіснуючих партій також є неіснуючим об'єднанням, оскільки за ним немає реальних партій. Якщо нуль поєднати з нулем, однаково вийде нуль.

Виборці голосували за віртуальність. І ще яскравіше це було на президентських виборах, де виборцям казали, що всіх розженуть і всіх посадять, що є чистісіньким популістським гаслом. І виборці так зраділи, що відразу проголосували. Виборці ― люди довірливі, тож і повірили.

Ми часто говоримо про зіткнення віртуальности й реальности як про конфлікт між телевізором і холодильником. О, якби телевізор міг годувати, а холодильник говорити! Тоді б була гармонія, але факти вперта річ, і холодильник увесь час намагається перемогти телевізор. Правда, тепер на його бік переходять і соціяльні мережі. Там привілля і для критики, і для ботів, які критикують цю критику як геть невірогідну. Живі, а не автоматичні боти це, звісно, ліпше знають, бо отримують другу зарплату за свою боротьбу, що дозволяє їм жити ліпше, ніж населенню.

Як вважають соціологи, в Україні з'явилася традиція обирати на виборах іншого президента, при цьому тільки 16% звертають увагу на професіоналізм цього нового. Головне ― добре пообіцяти! Тільки Л.Кучма отримав від виборців другий строк, а інші можуть писати мемуари.

Росія б'ється за віртуальний конструкт під назвою "русский мир". Але аж ніяк не за світ російськомовних, як нас намагаються запевнити. Це світ тих, хто читає і дивиться російські медіа. Причому що далі вони від точки мовлення, то більше її підтримують. Дуже багато з тих, хто виїхав, наприклад, до США, Німеччини і т.д., зазвичай "за", бо, не знаючи реальности, реагують на віртуальну картинку, трансльовану медіа.

Якою ж є реальна, а не віртуальна картинка? Емігранти пам'ятають радянську владу як не дуже добру до них. Тому вони від неї, власне, й утекли. Натомість для нинішніх росіян вона, навпаки, виявилася ліпшою за нову. Коли в опитуваннях Левада-Центру їх попросили охарактеризувати радянську владу, то першими трьома параметрами виявилися: близька до народу, людей ― 29%, сильна ― 25, справедлива ― 22%. А при оцінці теперішньої влади на перше місце вийшли: кримінальна, корумпована ― 41%, далека від народу, чужа ― 31, бюрократична ― 24%.

Опитування щодо "страхів" продемонструвало певну незахищеність сучасної людини. Росіяни бояться: хвороб близьких, дітей ― 58%; війни ― 51; хвороби, втрати працездатности ― 44; бідности ― 36%. Це не монстри з телесеріялу, це сувора реальність життя.

Телебачення втрачає своїх "шанувальників": десять років тому інформацію з телевізора отримували 94%, нині ― 72%. Однак серед людей до 25 років таких тільки 42% проти 93% ― серед 65-річних і старших. Довіряють телевізору 55%, однак десять років тому їх було 80%. Зберігається довіра до телебачення передусім у людей після 35 років. Радіо й газети за десять років скоротили свою авдиторію вдвічі. Як бачимо, в Росії, проте й в Україні, тільки наростатиме "розкол" між поколіннями, який уже продемонстрували президентські вибори.

Світ переметнувся на нові інформаційні потоки, навіть не виробивши перевірки їх на правдивість. Усе це пов'язане з надміром інформації з соцмереж. Вона обрушилася на кожного в такій кількості, що вибратися з-під завалів уже ніхто не може. Інформація нікому не потрібна, всі шукають уваги. Особливо це стосується індустріяльних виробників інформації (медіа, реклами, паблікрилейшнз).

До речі, хай як дивно, але є очевидна тенденція до зникнення анекдотів, особливо політичних. Раніше анекдот був мистецтвом сказати те, чого не можна сказати, але можна подумати. Нині сказати можна все, тому це нікому й не потрібне. Анекдот передавали одне одному, бо він ніс альтернативну інформацію, ґрунтувався на іншій моделі світу. Зараз це нікому не цікаво.

Анекдоти добре переповідалися по усному не цензурованому владою ланцюжку, тому в них можна було безсторонньо висловитися про всіх вождів, які в підцензурних медіа виглядали мало не геніями. Ми їх запам'ятовували і передавали далі, радіючи критиці Брежнєва або радянського ладу. Ось шедевр у двох рядках з класики "вірменського радіо":

― Що буде, якщо побудувати соціялізм у пустелі Сахара?

― Перші 40 років нічого, а потім почнуться перебої з піском.

Та анекдоти можуть містити й потрібну картину світу, яку напружено транслює пропаганда, що буває набагато рідше. Наприклад, такий:

Віцин, Моргунов і Нікулін завітали до пані. Неочікувано повернувся чоловік. Моргунов замкнувся у ванній, Нікулін — у вбиральні, а Віцин метався, метався, побачив лицарський обладунок і заліз у нього. Чоловік сів обідати. Через якийсь час Моргунов виходить з ванної: "Ну, хазяїне, кран я полагодив, давай три рублі". Отримав три рублі й пішов. Виходить Нікулін: "Ну, хазяїне, бачок я тобі полагодив, давай три рублі". Пішов і Нікулін. Віцин стояв-стояв в обладунку, вже просто несила. Підходить до чоловіка, ляскає його по плечу: "Перепрошую, наші тут на Псков не проходили?"

Раніше чужі думки приходили з іноземних голосів і анекдотів. Потім ― з мітингів часів перебудови. Нині чужі думки приходять до нас звідусіль: із соцмереж, телебачення, а надто з політичних токшоу, телесеріялів, які часто жахають картинами майбутнього.

У наш час добре запам'ятовуватимуться тільки ті думки, які нам подадуть, як у шоу, в барвистій обгортці. Саме з цієї причини їх запускають у телевізійних політичних токшоу, де ведучий у ролі Бога надає голос тому, чия думка має пролунати найгучніше. Зате "ворогів" або не допустять у студію, або їх заглушить авдиторія. Однак багатоголосся ― це коли багато різних думок, а не різних голосів.

 При цьому нам тільки здається, що інформація плине спокійно. Наші інформаційні потоки тихенько перегороджують "греблями". Це явні обмеження "відбору інформації", на яких базується інформування. З одного боку, ми не чуємо того, чого не хочемо чути, тому вимикаємо джерело протилежні думки і слухаємо тільки тих, хто нам приємний. З іншого — точно так само робить і мовник: ми не побачимо того, чого нам не хочуть показати.

Українські медіа поділені між олігархами. Через це ми чуємо і бачимо світ їхніми вухами й очима. І це третій тип відбору інформації, що забирає частину її з нашого поля зору. У нашій Конституції немає поняття "олігарх", але вони є. Як в анекдоті.

Людина, на жаль, не вміє відрізняти правду від брехні, а часто просто не хоче цього робити, оскільки те, що є брехнею, просто ліпше відповідає її інтересам. Наприклад, конспірологія може легко пояснити всі дива нашого світу. І цього серйозно потребує наш розум, оскільки світ втратив зрозумілість. Соціологи констатують: за останні сім років конспірологічні пояснення в медіа з'являються в шість-сім разів частіше, ніж раніше.

Світ не тільки став незрозумілим, він наповнився брехнею, фейками. Цьогорічний вересневий номер Scientific American присвячений правді, брехні й невизначеності, тому, як знаходити реальність у нереальні часи. Тут пропонують говорити не про фейки, а розділити всі спотворення на три типи інформації: дезінформацію, облудну й шкідливу. Облудна інформація — це контент, який людина поширює, сама не знаючи, що це неправда. Шкідлива інформація — це, наприклад, поширення приватної інформації. Вона правдива, але не призначена для поширення. А дезінформація ― це брехня, яку поширюють свідомо.

Усе це ― різні типи спотворень інформаційного простору, які його заповнили. Одночасно з'явилися й професіонали-спотворювачі: від ольгинських тролів до автоматичних ботів. Люди почали заробляти непогані гроші, наприклад, у Македонії, продаючи рекламу на своїх фейкових сторінках, які всі кидаються читати.

У всіх ключових точках на кшталт виборів, протестів, аварій виникає просто-таки війна фейків. Якщо вона має індивідуальний характер, вона не страшна. Якщо ж фейки свідомо створюються професіоналами, вони здатні змінювати перебіг історії в той або інший бік. Так, імовірно, було з виборами Трампа чи голосуванням за Брекзит. І в тому, і в тому випадку голосуванню допомагала схилитися в потрібний бік сумнозвісна фірма Cambridge Analytica, про роботу якої Netflix навіть створив цього року документальний фільм.

Людство, рушивши семимильними кроками в майбутнє, по дорозі втратило реальність. Нині вірити доводиться всьому, бо, крім усього іншого, зросла й швидкість отримання інформації. У черзі в твій мозок нині стоять кілька десятків новин, а не одна, як раніше. Постправда лише зафіксувала цей інший стан інфобуття новим гарним терміном. При цьому цікавим феноменом виявилося те, що постправда настільки ж затребувана сучасним світом, як і правда. А іноді постправда навіть потрібніша, коли людина не хоче виходити зі свого затишного й комфортного світу в бурхливий світ правди.

Вибудовувати постправду допомагають ті, хто заводить наш мозок на манівці — подалі від неприємної для них правди, роблячи це за допомогою політичних токшоу або фільмів і навіть новин, які розповідають ні про що, наприклад про розлучення/одруження чи то американських, чи то наших акторів. Якщо раніше були тільки колискові для дітей, то тепер усюди колискові для дорослих. А спати завжди приємніше, ніж думати.

Змій спокушав Адама і Єву в раю не яблуком, а інформацією, яку вони отримають, надкусивши яблуко. І інформація, отримана в результаті порушення заборони, стала причиною вигнання людини з раю. Нинішній Змій має пропонувати як нагороду не інформацію, а її відсутність, оскільки інформації і так забагато. До речі, свого часу Е.Тоффлер писав, що в майбутньому при прискоренні світу доведеться створювати "заповідники", де час плинутиме як раніше. Саме туди вирушатимуть люди відпочивати на суботу-неділю, щоб з понеділка знову зануритися в світ.

Інформаційне переповнення сьогодення має ще один імовірний наслідок. Надмір інформації не залишає в голові людини вільного місця, бо там усе зайняте чужими думками. Як наслідок — ми більше не побачимо великих мислителів, їхнім думкам просто ніде народитися. Виникає парадокс: людина, яка не читає, не зможе народити великих думок, але й та, що читає, просто фізично вже не зможе цього зробити — в її голові не залишається місця.

Раніше світ був тихим і спокійним. Правда, тільки між війнами. Тепер навіть у часи миру нам неспокійно. Фізичний простір нібито в стані миру, проте завжди мають місце економічні, торговельні, фінансові війни. Менш помітна, але не менш агресивна війна часто точиться в інформаційному й віртуальному просторах, що агресорові обходиться набагато дешевше, бо ракети й танки коштують значно дорожче, ніж прості слова. Тим більше що інформація легко долає будь-які кордони. А коли трапляється, що не легко, їй допомагають їх подолати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Георгій Почепцов, ZN.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду