Потрапити в кадр

Потрапити в кадр

12 Вересня 2019
838
12 Вересня 2019
20:33

Потрапити в кадр

LB.ua
838
Ви не думали, чому серіал «Гра престолів» знімали в Хорватії, а не, скажімо, в Карпатах? Добре, можливо, хорватські гори більше відповідають сюжету. Але тоді друге запитання: чому HBO знімав серіал «Чорнобиль» в Литві, а не в нас? Невже Литва більше схожа на Україну, аніж сама Україна? Наприклад, український серіал «Метелики» на чорнобильську тему знімали в місті Славутич, яке за архітектурою нагадує Прип’ять.
Потрапити в кадр
Потрапити в кадр

Євгенія Кравчук, LB.ua

Відповідь проста. Кіно – це бізнес. А бізнес – це гроші. У випадку якісної кінострічки – десятки й сотні мільйонів доларів. Звісно ж, бізнес йде туди, де витрати нижчі.

В багатьох країнах існує механізм державної компенсації частини витрат на кінозйомки – так звані rebates. Іноземна знімальна група приїздить до вашої країни, знімає кіно, а потім подає звіт про понесені витрати до уповноваженого органу. Якщо всі умови виконано – кіновиробникові повертають з держбюджету певний відсоток від його витрат.

Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» набрав чинності ще 26 квітня 2017 року. Він передбачає ставку rebates для іноземців на рівні 16,6%. На жаль, жоден іноземець не отримав цих rebates, оскільки Рада своєчасно не ухвалила відповідні зміни до Бюджетного кодексу.

Але навіть якщо б закон запрацював, Україна все одно залишилася б поза кадром: ставка 16,6% – неконкурентна. В європейських країнах вона коливається від 20% у Чехії, Словаччині та Іспанії до 40% у Швейцарії. Помножте різницю на мільйонні бюджети кіношників – отримаєте відповідь, чому «Чорнобиль не наш».

Законопроектом 1058 «Слуга Народу» пропонує не лише остаточно запровадити rebates, а й збільшити розмір такого відшкодування до 25%. Крім того, в законопроекті пропонується надавати державну підтримку у формі rebates тільки іноземним виробникам.

Не поспішайте кричати «зрада»! Ми не відбираємо кошти у вітчизняних кінематографістів. Навпаки, ми надаємо їм можливості.

Вищезгаданий закон передбачає 10 форм державної підтримки кінематографії. Останнім часом за державної підтримки з’являється все більше українських фільмів. Але чи багато з них хоча б наблизились за популярністю до того ж «Чорнобиля»? Я не є професійним кінокритиком, але ви можете самі прочитати рецензії фахівців на українські фільми останніх 2-3 років.

Українському кіновиробництву не допоможеш одними лише грошима. Йому потрібні сучасні технології, міжнародний досвід, навчання у світових грандів. Наш закон вже у 2020 році дасть залучити в Україну 2-3 проекти з бюджетом від $10 млн та 5-10 менших за масштабом. Ми створимо сприятливі умови для ефективної співпраці з міжнародними партнерами – це той самий досвід, який неможливо отримати з держбюджету.

Наголошую: rebates – це не витрати, а прибуток держави. Адже бюджетна компенсація – це лише один бік справи. На другому боці – гроші, які отримують українські готелі, ресторани, перевізники та інший бізнес, задіяний у проекті. Зрештою, це надходження до бюджету у вигляді податків. І робочі місця, пов’язані зі зйомками. Не забуваємо й про туризм по місцях зйомок – а це теж гроші. Якщо потік туристів в зону відчуження після виходу серіалу «Чорнобиль» виріс уп’ятеро, то що було б, якби весь серіал знімали в нас? В місця зйомок, напевно, довелося б організовувати окремі тури.

Але гроші – не єдиний зиск від rebates. Ми отримаємо ефект популяризації України, нашої культурної спадщини, літератури. До речі, законом передбачається, що інвестор отримає додаткові 5% відшкодування, якщо фільм базується на українському літературному творі.

Окрім раціональних аргументів, наведу один емоційний. Мешканці спального району Вільнюса, де знімали «Чорнобиль» досі розповідають гостям про свої зустрічі з голлівудськими акторами. Буде дуже круто, якщо українці з карпатських гір або херсонських степів відчують себе не задвірками цивілізації, а зірками світового кіно.

Головне – потрапити в кадр. Сподіваюся, наш закон стане першим дублем не однієї кінострічки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
LB.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду