Завтра вiдбудеться чергове судове засiдання за позовом судді Юрiя Василенка до Вищої ради юстицiї

7 Липня 2003
661
7 Липня 2003
14:51

Завтра вiдбудеться чергове судове засiдання за позовом судді Юрiя Василенка до Вищої ради юстицiї

661
Завтра вiдбудеться чергове судове засiдання за позовом судді Юрiя Василенка до Вищої ради юстицiї
Судове засідання відбудеться в Шевченкiвському районному судi мiста Києва (вул. Смирнова-Ласточкiна, 10-б) об 11-30 годині. Суддя Юрiй Василенко, який свого часу порушив двi кримiнальнi справи проти Президента України Леонiда Кучми, в Шевченкiвському райсудi вимагає скасувати рiшення Вищої Ради Юстицiї про його притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi. Юрiй Василенко доводить, що рiшення ВРЮ щодо нього винесенi з численними порушеннями законодавства i є, по сутi, полiтичною розправою.

Одночасно бiля Шевченкiвського районного суду вiдбудеться мiтинг на пiдтримку суддi Юрiя Василенка, повідомляє прес-центр Громадського комiтету нацiональної безпеки України.

Як нагадує агентство "УНІАН", Суддя Київського апеляційного суду Ю.Василенко 15 жовтня 2002 року порушив кримінальну справу проти громадянина України Леоніда Кучми за фактами зловживання службовим положенням, отримання хабарів і скоєння злочинів проти життя людини (усього за 11 статтями Кримінального кодексу України). 13 листопада 2002 року Ю.Василенко порушив ще одну кримінальну справу проти Президента України за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу (невиконання судового рішення). Верховний Суд визнав порушення цих кримінальних справ незаконним. 5 лютого цього року Вища рада юстиції ухвалила рішення внести на розгляд Верховної Ради подання про звільнення його з посади судді Апеляційного суду Києва у зв'язку з порушенням ним суддівської присяги. Сам Ю.Василенко залишив зал засідання, не дочекавшись оголошення рішення ВРЮ. Причиною таких дій судді стало рішення ВРЮ відхилити відведення восьми членів Вищої поради юстиції, як того вимагав Ю.Василенко у зв'язку з "їх особистою зацікавленістю" в цьому питанні. Ю.Василенко, зокрема, зажадав відведення Сергія Євдокимова, "який кілька разів погрожував судді розправою", Віктора Медведчука, який очолює Адміністрацію Президента Л.Кучми, проти якого Ю.Василенко порушив кримінальну справу, голову Верховного Суду Василя Маляренка, який "безпідставно припинив кримінальні справи проти Л.Кучми", генерального прокурора Святослава Піскуна, "який, ще працюючи в ДПА, не раз погрожував судді за спроби довести, що справа Фельдмана - "рекомендована". (Борис Фельдман - екс-віце-президент банку "Слов'янський", у квітні минулого року засуджений на 9 років позбавлення волі). Під час обговорення питання щодо усунення Ю.Василенка з посади судді члени ВРЮ, яка підтримувала його звільнення, підкреслили, що він, виносячи постанову про порушення кримінальної справи щодо Л.Кучми, по-перше, не мав на це права як суддя, по-друге, не мав на це права, оскільки Президент користується абсолютним імунітетом і притягнення його до кримінальної відповідальності здійснюється тільки у порядку імпічменту. Інф. "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду