Сьогодні було підведено підсумки загальноукраїнського опитування "Громадська думка населення України - червень 2003 р."Інф. Детектор медіа

4 Липня 2003
679
4 Липня 2003
17:24

Сьогодні було підведено підсумки загальноукраїнського опитування "Громадська думка населення України - червень 2003 р."Інф. Детектор медіа

679
Сьогодні було підведено підсумки загальноукраїнського опитування "Громадська думка населення України - червень 2003 р."Інф. Детектор медіа








Сьогодні в Інституті соціології НАН України були підсумовані рейтинги соціальних інституцій та політичних лідерів, а також ставлення населення України до вступу країни у ЄС та НАТО за результатами останнього загальноукраїнського опитування, яке проводили Фонд "Демократичні ініціативи" та компанія "Тейлор Нельсон Софрез Україна" з 2 по 9 червня 2003 року. Опитування проводилися за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками й охоплює всі регіони України. Опитано 1200 респондентів.

Більшість населення України – 62% - вважає, що все, що відбувається в Україні, рухається у неправильному напрямку, 23% - що в правильному. Проте, у порівнянні з січнем 2003року, кількість тих, хто схвалює напрям розвитку країни, істотно зросла (у січні – 14.5%), а тих, хто не схвалює дещо зменшилася (у січні -67%).

Якби референдум щодо вступу України до Європейського Союзу і НАТО відбувся найближчої неділі, громадяни підтримали б вступ до ЄС ("за" - 54%, "проти" – 14%) і не підтримали б вступ до НАТО ("за" – 28%, "проти" -35%).

У червні баланс рейтингів довіри-недовіри до всіх політичних лідерів був негативний. Найбільш негативний баланс довіри-недовіри мають Леонід Кучма (-48%) та Віктор Медведчук (-41%).

Хоча церква і не є державним інститутом, вона посідає перше місце у рейтингу довіри громадян до соціальних інститутів та організацій. Другими за довірою йдуть Збройні Сили України, СБУ посіла третє місце, а четвертими за рівнем довіри йдуть ЗМІ. Українські журналісти за рівнем довіри не поступаються ані російським, ані західним. Дивлячись на цифри у таблиці, зрозуміло, що саме українські ЗМІ є основним джерелом інформування населення. За словами Ірини Бекешкіної, наукового керівника Фонду Демократичні ініціативи", опитування свідчить про те, що українським медіа довіряють. Адже поряд з державними, багато недержавних ЗМІ, які намагаються бути нейтральними, чи позицію яких важко вловити.

Проте, широкі маси населення не мають доступу до Західних медіа.

Показники рівня довіри-недовіри до соціальних інститутів і організацій








Показники рівня довіри-недовіри до політичних діячів.








За матеріалами Круглого столу "Громадська думка населення України – червень 2003 р."



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду