Нацрада має підстави позбавити ліцензій практично всі українські телеканалиwww.uatoday.net

22 Травня 2003
589
22 Травня 2003
14:29

Нацрада має підстави позбавити ліцензій практично всі українські телеканалиwww.uatoday.net

589
Нацрада має підстави позбавити ліцензій практично всі українські телеканалиwww.uatoday.net
Сьогодні у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення існують підстави позбавити ліцензій практично всі українські телеканали, а одним з найбільших порушників виконання вимог ліцензії є телеканал "Студія "1+1".

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань телебачення та радіомовлення Микола Томенко у виступі із співдоповіддю у рамках звіту Нацради у парламенті.

Він навів приклад за даними моніторингу, проведеного Нацрадою у лютому - березні поточного року. Так "Студія "1+1" відповідно до ліцензії повинна транслювати 70% програм власного виробництва, а реально, за даними моніторингу, виробляє лише 40%. Передачі, відповідно до ліцензій, повинні вестися на 80% українською, на 20% - російською мовою, а реально українською мовою транслюється лише 64%. Також зафіксовано перевищення обсягу реклами на годину мовлення до 27%.

Крім того, сказав М.Томенко, зафіксовано, що двічі на добу художні фільми перериваються новинами, після яких транслюється рекламний блок, що заборонено законодавством. Прокатні посвідчення надані не на всі художні фільми. Так, не знайдено прокатного посвідчення на 13 фільмів, які транслювались на телеканалі протягом часу, коли проводився моніторинг.

Крім того, за словами М.Томенка, відповідно до ліцензії "Студія "1+1" повинна транслювати: інформаційні, художні, дитячі та публіцистичні програми, а відповідно до програми передач цього телеканалу, опублікованої в одній з газет, більшу частину ефірного часу займають російські телесеріали.

Він підкреслив, що така ситуація спостерігається практично на всіх українських каналах. Тому, на його переконання, Нацрада повинна зосередитись саме на забезпеченні дотримання умов ліцензії телеканалами України, а власне видача ліцензій повинна займати лише 1-2% від загального обсягу роботи Нацради.

Відповідаючи на запитання депутатів, чи може якось Нацрада або профільний комітет ВР вплинути на ситуацію, коли фактично весь телепростір України розподілений між "Пінчуком та Медведчуком", М.Томенко назвав це серйозною проблемою і нагадав, що направив запит, у якому просив з`ясувати інформацію, поширену в ЗМІ, чи справді практично всі телеканали розподілено "між двома кланами". Відповідаючи на запитання депутатів щодо Першого національного каналу, М.Томенко зауважив, що сьогодні "цього каналу практично не існує", оскільки він поділяє ефір не лише з ТРК "Ера" та державними телерадіокомпаніями, які на Перший національний "зігнали з "Інтера" на підставі абсолютно незаконного рішення", а ще тому, що більше 40 студій ділять ефір з УТ-1. Єдиний вихід з цієї ситуації М.Томенко бачить у створенні на базі Першого національного телеканалу Суспільного телебачення.

www.uatoday.net
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду