«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Ланцюгова реакція» про вміння українців об'єднуватися

26 Жовтня 2018
1016
26 Жовтня 2018
13:15

«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Ланцюгова реакція» про вміння українців об'єднуватися

1016
З 29 жовтня по 2 листопада у програмі «Вікна-новини» на СТБ вийде спецпроект кореспондента Дмитра Литвиненка – «Ланцюгова реакція». Новий цикл сюжетів – це глибоке і ґрунтовне дослідження здатності українців об'єднуватися. Головний герой спецпроекту – фермер Томас Брунер, який переїхав в Україну з Австрії дванадцять років тому. Тут він намагається жити цінностями, до яких звик у своїй країні. Одна з них – відчуття спільноти. У спецпроекті буде показано, як сформувався світогляд Томаса і в якому оточенні він ріс. Чому ж так важливо працювати спільно і як почати рухатися в потрібному напрямку – телеглядачі дізнаються зовсім скоро.
«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Ланцюгова реакція» про вміння українців об'єднуватися

Як заявляють соціологи, вміння вирішувати проблеми спільними зусиллями – і є запорукою успіху. Однак у нашій країні, згідно з опитуваннями, тільки 6% населення беруть участь у такого роду об'єднаннях.

«Понад 70% українців не бачать сенсу брати участь в об'єднаннях. І це одна з причин нашої бідності і неуспішності. У найуспішніших країнах в різних формах спільної роботи або відпочинку зайняті майже всі. Причину потрібно шукати ще в 20 столітті воно було дуже травматичним для нашої країни, ми фактично виживали під іноземною окупацією. А для виживання потрібно нікому не довіряти і ні з ким не об'єднуватися, жити в стилі «моя хата скраю»... Раніше ця партизанська логіка одинаків нас виручала, а тепер вона заважає», – пояснив автор спецпроекту Дмитро Литвиненко.

На прикладі героя циклу сюжетів – фермера Томаса Брунера, який вже знайомий телеглядачам зі спецпроекту «Іншорідні», – команда «Вікна-новини» покаже, які фантастичні результати може давати об'єднане суспільство.

Томас переїхав до України 12 років тому з Австрії. Тепер він намагається жити цінностями, до яких звик, вже в нашій країні. Одна з ключових – відчуття спільноти. Працювати разом, відпочивати разом, вирішувати проблеми разом. Протягом наступного тижня телеглядачі побачать, як сформувався світогляд Томаса, а також познайомляться з його австрійською батьківщиною, вчителями, оточенням, середовищем.

«Ми познайомилися і потоваришували з Томасом три роки тому, коли він був одним із героїв першого сезону спецпроекту «Іншорідні». Томас звик працювати і жити через об'єднання. В Україні він не став змінюватися. Він створює клуб друзів музею в Кам'янці, де розташована його ферма, залучає партнерів, щоб разом вести бізнес, а не поодинці. Наймасштабніший його проект – це Клуб друзів Філармонії Дніпра. Він хоче створити організацію за зразком тієї, до якої входить його сім'я у Санкт-Флоріані. Мета Томаса – щоб як мінімум 10 000 жителів Дніпра стали членами клубу і відчули, що це їхня філармонія! розповідає Дмитро Литвиненко. Томас впевнений: в Україні величезна проблема незалученості. Люди вважають своїм тільки те, що є в їхніх квартирах, а вулиці, місто, музеї, філармонії – вони нічиї».

Разом із героєм спецпроекту телеглядачі зможуть подивитися, як в Україні триває зародження нового суспільства, як люди починають розуміти, що разом вони сильніші, і потроху довіряти, нести свою частину відповідальності.

Незважаючи на те, що Україні не без зусиль вдається відмовлятися від логіки виживання і переходити до цивілізованої логіки розвитку, яка неможлива без об'єднань, в країні вже налічується 25% багатоквартирних будинків, які перебувають під управлінням ОСББ. А в селах з'являються аграрні кооперативи.

Дивіться спецпроект «Ланцюгова реакція» з 29 жовтня по 2 листопада у випусках програми «Вікна-новини» на СТБ о 17:30 і 22:00. А перша серія-анонс вийде вже сьогодні, 26 жовтня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
прес-служба СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду