Брати навік. Як Віктор Медведчук проштовхує ідею перемир’я України з Росією. VoxCheck

Брати навік. Як Віктор Медведчук проштовхує ідею перемир’я України з Росією. VoxCheck

28 Вересня 2018
1339
28 Вересня 2018
13:30

Брати навік. Як Віктор Медведчук проштовхує ідею перемир’я України з Росією. VoxCheck

Voxukraine
1339
Фактчек інтерв’ю Віктора Медведчука 112 каналу
Брати навік. Як Віктор Медведчук проштовхує ідею перемир’я України з Росією. VoxCheck
Брати навік. Як Віктор Медведчук проштовхує ідею перемир’я України з Росією. VoxCheck

Voxukraine

25 серпня Віктор Медведчук дав своє перше за чотири роки інтерв’ю українським ЗМІ. Півторагодинна розмова вийшла на 112 каналі. Перед цим у нього брали інтерв’ю лише міжнародні та російські медіа.

Схоже на те, що Медведчук повертається до активної політики. Телеканал 112, за розслідуванням «Слідства», Медведчук купив влітку цього року. Згодом він вступив до лав партії «За життя» Вадима Рабіновича.

Утім, в інтерв’ю 112-му Медведчук не говорить конкретно про свої подальші політичні плани. Це інтерв’ю взагалі важко назвати відвертою та гострою розмовою: кум Володимира Путіна багато хвалиться своїми досягненнями у складі Мінської контактної групи та акуратно, але наполегливо підводить глядача до думки, що Росія є потужною державою, сусідом України та її найбільшим торговельним партнером. Мовляв, Україні треба сідати за стіл переговорів з Росією та закінчувати війну – тим більше, що самі українці, згідно з соціологією, вважають її найбільшою проблемою. Медведчук взагалі досить вміло використовує факти у цьому інтерв’ю: Україну він описує як економічно неспроможну державу через невеликі, але красномовні приклади. Цікаво, що його інтерв’ю «Новой газете» в лютому 2018 було менш компліментарним, а тому в ньому VoxCheck знайшов набагато більше неправди та перекручувань (фактчек – тут).

Про порти в України

МАНІПУЛЯЦІЯ

Віктор Медведчук: «Такие порты Украины как Бердянск и Мариуполь з 2014 по 2018 год потеряли в грузообороте с 12 млн 5 млн, и сегодня он составляет 7 млн. Вот об этом нужно думать». Журналіст: «А в чому причина?» Віктор Медведчук: «А потому что есть сложности посещения этих портов, есть сложности в обороте продукции, есть сложности связанные с особенностями экономики Украины».

25/08/2018 (8:39 – 9:07)

Віктор Медведчук маніпулює: називає майже правильні дані, але не каже про реальні причини падіння вантажообігу через Маріупольський порт.

Як ми бачимо з даних, основне падіння відбулось у Маріуполі. Вантажообіг в ньому значно впав у 2015 році – з 13 до 8,9 млн тонн, тобто з моменту початку боїв на околицях міста (битва за Широкине) та обстрілу Маріуполя у січні 2015 року. Окремі бої там тривають і до сьогодні. Таким чином не дивно, що бізнес не бажає вантажитись у цьому порті.

Також існують складності з відвідуванням Бердянського та Маріупольського портів, які створила російська влада будівництвом Керченського мосту. Зокрема, вона зменшила дозволену довжину та висоту судна а Керченська протока стала регулярно перекриватися. В результаті судна переорієнтувалися на порти Одеси та Миколаєва.

Про експорт України

НЕПРАВДА

«Мы потеряли экспорт (товаров – ред) за 4 года, с 1 января 2014, на 46%».

(11:29 – 11:35)

Віктор Медведчук помиляється.

У 2013 році експорт товарів України становив $63 млрд, а у 2017  – $43 млрд. Це мінус 32%, а не 46%. До того ж з 2014 року Україна втратила частину територій, що вплинуло на обсяги експорту.

Про експорт-імпорт товарів до Росії

ПРАВДА

Россия по итогам первого полугодия 2018 года является главным импортером в Украину – 15% всего импорта Украина получает из России. Это первое место по импорту. И 8% по экспорту украинской продукции в Россию.

(11:35 – 11:56)

Віктор Медведчук правий. За підсумками І кварталу 2018 року, на Росію припадає 14,5% у структурі імпорту товарів в Україну. Це справді перше місце серед усіх країн світу. Щодо експорту, то північний сусід у структурі експорту товарів має 8%.

Про вимогу США до України

МАНІПУЛЯЦІЯ

«США потребовали прекратить торговлю между Украиной и Китаем по поводу продажи реактивных двигателей для военных самолетов и для спасательной службы».

(13:29 – 13:44)

Віктор Медведчук маніпулює – таку торгівлю вимагають зупинити деякі американські експерти, а не уряд США.

Більше конкретно, політик говорить про статью The Washington Post від 15 серпня. В ній експерти звинувачують Україну у продажі двигунів Китаю. Також вони вимагають, щоб уряд США натиснув на Україну та зупинив торгівлю двигунами між країнами. Однак офіційної заяви Білого дому з цього приводу не було.

Про головну проблему в Україні

ПЕРЕБІЛЬШЕННЯ

«Во всей социологии проблема №1 в Украине это не коррупция и не борьба с ней. Это даже не тарифы, не цены и не доходы населения. Это мир на Донбассе. От 67% до 80% считают, что мир на Донбассе это главная проблема для всей Украины»

(42:26 – 42:44)

Відповідно до останніх опитувань групи «Рейтинг» та КМІСу 53%67% та 78% українців вважають війну на Сході основною проблемою для України. Тобто Медведчук назвав трохи більші дані, ніж зазначає соціологія.

Про процес помилування

ПРАВДА

В Украине тоже есть такое положение (о помиловании – ред) – когда лицо, желающее, чтобы его помиловали, персонально, лично обращается на имя главы государства с целью такого помилования.

(54:19 – 54:35)

У цьому твердженні йдеться про Олега Сенцова: мовляв, він сам має попросити помилування у президента Росії, а не хтось за нього (наприклад, родичі). Медведчук наводить приклад, що в Україні працює така сама норма. Відповідно до ст. 3, абзац 1 ЗУ «Про Положення про порядок здійснення помилування», ув’язнений має попросити помилування сам.

Про угоду голів Нормандської четвірки

ПРАВДА

«29 марта 2018 года главы Нормандской четверки подписали заявление по поводу оптимизации, усиления, активизации, реализации Минских соглашений, где последним пунктом было “продолжить успешные обмены (пленными – ред.), имевшие место 27 декабря 2017 года, производя его по принципу “всех на всех”. Подписал Макрон, подписала Меркель, подписал Путин, подписал господин Порошенко».

25/08/2018 (1:04:04 – 1:04:35)

Віктор Медведчук говорить правду. 29 березня 2018 року на сайті Президента України була опублікована спільна заява лідерів країн Нормандської четвірки. У ній справді є зазначене Віктором Медведчуком речення про полонених.

Про бюджет України

ПРАВДА

«Если у нас доходная часть бюджета $31 млрд, а расходная $33 млрд. А ВВП $112 млрд».

25/08/2018 (1:28:11 – 1:28:18)

Віктор Медведчук називає правильні дані. У 2018 році доходи Державного бюджету складуть 917,8 млрд грн або $30,5 млрд (по курсу закладеному в бюджеті), а видатки – 991,6 млрд грн або $33 млрд. ВВП у 2017 році склав $112 млрд.

Про настрої населення ЛНР/ДНР

ПРАВДА

«Например, (есть – ред.) социология, которая проводилась по заказу Министерства информации Украины в декабре 2017 – январе 2018 на неконтролируемых территориях, на территориях непризнанных республик ДНР/ЛНР <…> Интересны две цифры  причем одинаковые – 42,9% и 42,7%. Условно 43% выступает за независимость <…> Еще 43% выступает за возвращение в Украину, но в составе автономии которая будет входить в состав Украины».

(39:06 – 39:23) (40:21 – 40:31) (40:35 – 40:54)

Таке дослідження справді проводилось у грудні 2017 року Міністерством інформаційної політики України. Згідно з ним 43% (ст. 22) респондентів на непідконтрольних територіях Донбасу бачать майбутнє регіону, як автономію у складі України. Така ж сама кількість опитаних виступає за незалежність невизнаних республік ДНР/ЛНР.

VoxCheck — це незалежний фактчек-проект, який фінансується міжнародними донорськими організаціями (National Endowment for DemocracyPACT та ін.), а також за кошти сотень українських доброчинців.

З березня 2018 року VoxCheсk є підписантом Кодексу етикиМіжнародної мережі фактчекерів інституту Poynter.

Хочете, щоб VoxCheck перевірив політика? Напишіть нам!

VoxUkraine — унікальний контент, який варто читати. Підписуйтесь на нашу e-mail розсилку, читайте нас в Facebook і Twitter, дивіться актуальні відео на YouTube.

Ми віримо, що слова мають силу, а ідеї – визначний вплив. VoxUkraine об’єднує найкращих економістів та допомагає їм доносити ідеї до десятків тисяч співвітчизників. Контент VoxUkraine безкоштовний (і завжди буде безкоштовним), ми не продаємо рекламу та не займаємось лобізмом. Щоб проводити більше досліджень, створювати нові впливові проекти та публікувати багато якісних статей, нам потрібні розумні люди і гроші. Люди є! Підтримай VoxUkraine. Разом ми зробимо більше!

Джерело: Voxukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Voxukraine
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1339
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду