“Праволюдяність: MediaFest”: під Києвом відбувся фестиваль з прав людини для студентів і викладачів журналістики

30 Серпня 2018
1798
30 Серпня 2018
11:04

“Праволюдяність: MediaFest”: під Києвом відбувся фестиваль з прав людини для студентів і викладачів журналістики

1798
З 26 по 29 серпня у с. Глібівка біля Києва відбувся фестиваль для студентів та викладачів журналістики "Праволюдяність: Mediafest". Медійний фестиваль, присвячений 70-річчю Декларації прав людини та 20-річчю Національної інституції з прав людини в Україні, відвідали близько 70 учасників з 17 університетів України.
“Праволюдяність: MediaFest”: під Києвом відбувся фестиваль з прав людини для студентів і викладачів журналістики

Учасники та учасниці на три фестивальні дні занурилися у правозахисну тематику та журналістику, засновану на цінностях прав людини. Також вони вчилися знімати соціальні відеоролики, дивилися документальне кіно під відкритим небом в межах кіноклубу Docudays при Центрі інформації про права людини та спілкувалися з правозахисниками.

Організатори фестивалю – Центр інформації про права людини, Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка та Програма розвитку ООН в Україні – переконані: українська журналістика не матиме майбутнього без цінностей прав людини, які повинні стати частиною журналістської освіти.

Важливість викладання прав людини журналістам підтверджує і соціологічне опитування "Що українці знають і думають про права людини", проведене в 2016-2017 роках Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Згідно з опитуванням, троє з чотирьох жителів України дізнаються про права людини з телебачення. Звернення до засобів масової інформації є також і безумовним лідером із ефективності захисту прав людини в уявленнях респондентів (так вважає 28% українців).

Отож, протягом трьох днів фестивалю майбутні журналісти навчалися знімати короткі відео на правозахисну тематику. У рамках фестивалю учасники створили чотири відеоролики, у яких висвітлювали проблеми внутрішньо приміщених осіб, дітей, людей з інвалідністю та ромів. У цьому їм допомогли творча знімальна група Ксенії Кравцової з Real Stories Production та команда менторок-правозахисниць.

Серед них – директорка організації захисту прав дітей "Синє пташеня", волонтерка із зони бойових дій Олена Розвадовська, телеведуча, фіналістка конкурсу "Miss Wheelchair World-2017", модель інклюзивного міжнародного агентства "Massira" Уляна Пчолкіна, правозахисник, координатор Проекту "Без кордонів" Максим Буткевич і правозахисниця, медіатренерка, експертка Коаліції з протидії дискримінації, журналістка Ромського радіо Chiriklo Ольга Веснянка.

Надихали на роботу також тренер з прав людини Андрій Юров й освітній експерт всеукраїнської освітньої програми "Розуміємо права людини" Олександр Войтенко.

Ксенія Кравцова

"У нас ніколи такого не було. Студенти й викладачі запропонували класні, концентрові ідеї. Ми вражені тим, як активно вони працювали. Хотілося б, щоб учасники запам’ятали цей досвід, адже саме вони створили ці зворушливі відео. Ми лиш показали інструменти", - зауважила Ксенія Кравцова.

Максим Буткевич

 "У мене дуже багато друзів переселенців та переселенок. Ми легко почали роботу над створенням відео. Але зіштовхнулися з дуже важкою дилемою: як не впасти в розділення на "ми" – "вони", переселенець – не переселенець, "сєпари" – не "сєпари". Але командою ми впоралися…", – прокоментував Максим Буткевич.

Тетяна Печончик

 "Виклик був насправді великий: за два дні підготувати сильний ролик – починаючи від ідеї, розробки сценарію до власне продакшену – зйомок, монтажу, звукового супроводу... У командах панував драйв, часто людей було важко спинити, деякі з них працювали і вдень, і вночі", підкреслила координаторка фестивалю Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини.

Два ролики отримали приз глядацьких симпатій під час онлайн-голосуванням серед учасників фестивалю. Ними стали історія людини-переселенця під назвою "Не турбувати", якому відмовляють в оренді житла, і ролик про різні можливості та рівні права людей з інвалідністю.

Утім, на фестивалі не було переможців та переможених. За свідченням самих учасників, вони створили  крутий продукт й отримали колосальний досвід з журналістики й утвердженні тематики прав людини.

"Праволюдяність: Медіфест" є продовженням Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики, яка у вересні 2017 року була ініційована Інститутом журналістики, Центром інформації про права людини за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Ініціатива впроваджується у рамках проекту "Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

«Центр інформації про права людини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду