Хід акції "Повстань, Україно!", УП

10 Березня 2003
1564
10 Березня 2003
10:07

Хід акції "Повстань, Україно!", УП

1564
Хід акції "Повстань, Україно!", УП
16:33

Міліція нарахувала 15 тисяч учасників акції "Повстань, Україно!". Опозиція - 150


Організована опозиційними силами акція "Повстань, Україно!" у Києві закінчилася пікетуванням Лук'янівського слідчого ізолятора, де, зокрема, знаходяться активісти УНА-УНСО, засуджені за організацію заворушень під час аналогічної акції 9 березня 2001 року.

Народні депутати від опозиційних фракцій розписали фарбою з балончиків ворота й паркан Лук'янівського СІЗО гаслами "Свободу політв'язням".

Таким чином, опозиція закінчила пікетування Лук'янівського СІЗО, в якому взяло участь близько 2 тис. чоловік. На мітингу біля СІЗО виступили народні депутати від блоку Юлії Тимошенко, включаючи колишніх політв'язнів Степана Хмару і Левка Лук'яненка.

Також, за попередніми даними міліції, в акціях опозиції у неділю у Києві взяли участь від 10 до 15 тис. чоловік, повідомив журналістам після закінчення мітингу біля Лук'янівського слідчого ізолятора начальник департаменту адміністративної служби міліції МВС України Олександр Савченко.

За словами Савченка, мітинги у Києві й у цілому по Україні пройшли без порушень правопорядку.

Він відзначив, що не вважає серйозним порушенням дрібне хуліганство, яке вчинили народні депутати України, розписавши фарбою з балончиків паркан і ворота Лук'янівського СІЗО.

Начальник департаменту також нагадав, що суд заборонив учасникам акції рух вулицями вбік Лук'янівського СІЗО, а також його пікетування. Однак оскільки демонстранти не становили серйозної загрози громадському порядкові, міліція не перешкоджала їх руху. Пізніше юристи дадуть правову оцінку діям учасників мітингу, підкреслив Савченко.

Організатори акції заявляли про 150 тис. її учасників у Києві.

15:44

Опозиція пікетує Лук'янівське СІЗО. Без лідерів


Колона опозиції підійшла до Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві. Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", ніхто з лідерів політичних сил - організаторів мітингу у Києві не пішов до Лук'янівського СІЗО.

На чолі колони йшли, зокрема, представник БЮТ Олександр Турчинов, лідер Української республіканської партії "Собор" Анатолій Матвієнко, лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль, народний депутат, член фракції БЮТ Степан Хмара.

В основному у колоні видно прапори партії "Батьківщина", УНА-УНСО й УРП "Собор", є кілька прапорів "Нашої України".

По всьому шляху проходження співробітники ДАІ зупиняли рух транспорту, щоб колона могла спокійно пройти проїжджою частиною. На шляху її проходження зустрічалося мало людей і машин, оскільки в Україні вихідний день.

Додаткових сил міліції не залучалося для охорони правопорядку у столиці, повідомили у ЦГЗ МВС України в Києві.

Колона пройшла до Лук'янівського СІЗО спокійно, скандуючи антипрезидентські гасла, і викрикуючи: "Свободу політв'язням".

Зараз у СІЗО знаходяться учасники акції протесту опозиції 9 березня 2001 року. 26 грудня 2002 року Голосіївський місцевий суд Києва присудив 18 членів УНА-УНСО, що брали участь у масових акціях протесту 9 березня 2001 року у Києві, до термінів відбування покарання від 2 до 5 років, у тому числі чотирьох - умовно. "Унсовці" обвинувачені по статті 71 старого Кримінального кодексу: "організація масових заворушень".

15:04

Опозиція пікетувала Апеляційний суд


Біля будинку Київського апеляційного суду на вулиці Володимирській відбувся пікет опозиції.

Народні депутати від фракції БЮТ Олександр Турчинов й Андрій Шкіль прикріпили до дверей суду Конституцію України, а також звернення народних депутатів до Верховного і Київського апеляційних судів із вимогою "справедливого розгляду справи учасників мітингу 9 березня 2001 року у Києві".

Колона прийшла до суду від парку Тараса Шевченка після загального мітингу учасників акції "Повстань, Україно!". Вони йшли проїжджою частиною вулиці Володимирської. Спочатку у колоні було близько 10 тис. чоловік. Поступово ряди цієї колони рідіють.

Зараз близько 5 тис. чоловік йдуть проїжджою частиною Великої Житомирської вулиці, перекриваючи рух. Вони прямують до Лук'янівського слідчого ізолятора, де також буде проведене пікетування. За словами Турчинова, колона має намір йти проїжджою частиною до самого Лук'янівського СІЗО, повідомляє Інтерфакс-Україна.

14:45

Акція "Повстань, Україно!" у регіона
х

Близько 1,5 тис. чоловік узяли участь в акції "Повстань, Україно!" у неділю в Одесі, яка відбулася у двох різних місцях міста. Комуністи й соціалісти пройшли колоною від Думської площі до Куликова поля, де провели мітинг.

Коаліція демократичних сил, до якої входить 16 політичних партій, об'єднань і громадських організацій, зокрема, партія "Реформи й порядок" і УНА-УНСО, провели свою акцію біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Пізніше до них приєдналася колона лівих.

За словами голови обласної організації ПРП Володимира Курінного, коаліція демократичних сил Одеси висловила своє негативне ставлення до ініціатив президента України Леоніда Кучми щодо проведення політичної реформи. Цими реформами має займатися парламент, а не президент, заявили учасники мітингу.

Серед вимог, які звучали під час акції, були вимоги негайної відставки міського голови Руслана Боделана, усього депутатського корпусу міськради, зниження тарифів на воду й каналізацію, на проїзд у маршрутках.

Після акції протесту біля пам'ятника Шевченку почалися народні гуляння, присвячені проводам зими.

Близько 500 чоловік брали участь у мітингу опозиції у неділю у Харкові, який пройшов у формі літературної композиції.

Після покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку представники опозиції влаштували біля пам'ятника читання віршів Шевченка й інших поетів. Читання віршів переривалося виступом ораторів, які закликали до повалення діючого "режиму" і проведення дострокових президентських виборів. В акції брали участь представники Компартії, Соцпартії, партій "Собор",

"Реформи і Порядок", блоку "Наша Україна", Української народної партії й партії "Батьківщина". Учасники акції тримали гасла "Геть Кучму", "Вставайте, кайдани порвіте".

Зранку перед акцією опозиції квіти до пам'ятника Шевченку поклали керівники області й міста.

На мітингу у Дніпропетровську представники опозиції заявили про продовження акції "Повстань, Україно!" і закликали до боротьби з існуючим режимом шляхом участі в акціях протесту.

За даними організаторів акції, у ній брали участь близько 1 тис. чоловік. Міліція говорить про близько 100 учасників.

Представники блоку "Наша Україна", партії "Батьківщина", Народної партії України, партії "Реформи й порядок", Конгресу українських націоналістів, Соцпартії України провели мітинг біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

На мітингу була прийнята резолюція й оголошені документи, прийняті на з'їзді опозиційних сил 2 березня у Києві. За даними міліції, акція пройшла спокійно, жодних інцидентів не зафіксовано. У цей же день вранці міська влада і керівники області й міста поклали квіти до пам'ятника Шевченку.

17 березня у Дніпропетровську біля стін облдержадміністрації відбудеться чергова акція в рамках акції "Повстань, Україно!", на якій будуть підніматися питання комунальної й земельної реформи.

Мітинг опозиції у Львові у неділю був численним і проходив під гаслами, які цитували рядки віршів Тараса Шевченка.

Як повідомили організатори акції, у ній взяли участь близько 10 тис. чоловік. У той же час, представники правоохоронних органів повідомили про 3 тис. учасників акції.

Учасники акції тримали гасла: "Повставайте, кайдани порвiте", "У своїй хаті своя правда, і сила, і воля", а також "У єдності БЮТ і "Нашої України" - національна перемога". Учасники мітингу скандували "Кучму - геть!".

Представник блоку "Наша Україна" у Львівській області, народний депутат Петро Олійник у своєму виступі на мітингу відзначив необхідність об'єднання всіх опозиційних сил. "В українського народу немає влади, тому що нас увесь час роз'єднували", - відзначив він, додавши, що єдиним виходом з існуючої кризової ситуації в Україні є формування "дійсно українського уряду й обрання дійсно українського президента", яким, на думку депутата, є лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

Після закінчення мітингу учасники акції співали пісні на слова Шевченка.

Ніяких інцидентів під час мітингу не зареєстровано.

У цілому по країні мітинги опозиції проходять у 103 містах, включаючи Київ. Про це повідомив "Інтерфакс-Україна" начальник центру громадських зв'язків МВС України Олександр Зарубицький. За його словами, мітинги проходять спокійно.

У багатьох містах акції вже завершилися.

14:40

Опозиція вирушила пікетувати Апеляційний су
д

Колона опозиції попрямувала від парку Тараса Шевченка проїжджою частиною вулиці Володимирської до Київського апеляційного суду, де планується проведення пікетування.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, у колоні близько 10 тис. чоловік.

Після пікетування суду частина учасників акції має намір прямувати до Лук'янівського слідчого ізолятора, де також буде проведене пікетування.

Мітинг у парку Тараса Шевченка пройшов без інцидентів, однак одній з його учасниць стало погано, і її забрала карета "швидкої допомоги". Медики повідомили, що у неї виникли проблеми із серцем. Усі учасники мітингу поводяться миролюбно.

У той же час як повідомила начальниця ЦГЗ ГУ МВС України у Києві Тетяна Подошевська, ніяких правопорушень на даний момент не зафіксовано. "Мітинг проходить досить цивілізовано", - сказала вона.

Співробітники ДАІ регулюють рух автомобілів по ходу колони. Зараз перекрита вул. Володимирська від парку Шевченка до Оперного театру, а також бульвар Шевченка у районі вул. Володимирської.

14:00

РЕЗОЛЮЦІЯ МІТИНГ
У

Учасники мітингу закликали до дострокових виборів президента України. У резолюції мітингу, яку зачитав лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко, об'єднана опозиція звертає увагу на той факт, що перед ними стоїть завдання "не тільки заміни нинішнього президента на більш професійного, морального і чесного політика". "Задача полягає у зміні системи влади", при якій "кожен громадянин мав би можливість впливати на прийняття рішень", відзначено у резолюції.

Серед вимог мітингу поряд із достроковими виборами президента – негайне прийняття нових виборчих законів, проведення виборів на пропорційній основі, скасування цензури, звільнення політв'язнів, підвищення пенсій стипендій, зарплат.

Невиконання владою цих вимог, заявив Матвієнко, дозволить опозиції у травні почати новий етап боротьби із владою. "Український народ тоді буде мати право діяти відповідно до заповіту Кобзаря – "Поховайте та вставайте, кайдани порвіте!"

У резолюції мітингу також є коментар із приводу звернення Кучми 5 березня. "Режим продемонстрував, що він не хоче демократичних змін. За політичними деклараціями ховається прихована диктатура", відзначено у резолюції, яка була "одностайно прийнята біля Тараса у місті Києві".

Далі учасники мітингу планують пройти до Апеляційного суду на Софійській площі, а потім до СІЗО на Лук'янівці.

13:55

Симоненко закликав об'єднатися проти "панів" і "катів
"

Лідер Компартії України Петро Симоненко закликав всі опозиційні сили до об'єднання.

Виступаючи в неділю на мітингу біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві, Симоненко підкреслив, що сьогодні необхідно об'єднатися проти "панів і українських катів, як колись закликав Тарас Шевченко".

Він відзначив, що сьогодні Україна в такому ж "жалюгідному стані", як і 150 років тому. У радянські часи в Україні "понад 400 разів видавався "Кобзар" Тараса Шевченка, а останнім часом видаються тільки листівки з поздоровленнями, тільки на це вистачає грошей", сказав лідер КПУ.

Він нагадав, що за даними ЮНЕСКО українці є "вимираючою нацією".

Симоненко закликав боротися за Україну, "вільну і незалежну", у якій "влада належала б народу, і тільки народу, а не тим, хто його грабує", повідомляє Інтерфакс-Україна.

13:50

Мороз закликав "піднятися з колін"


Олександр Мороз, лідер СПУ вважає, що опозиційні сили не програли парламентські вибори. "Ми вибори виграли, але цю перемогу у нас у всіх украли", - сказав Мороз, звертаючись до всіх тих, хто зібрався на мітингу.

Він процитував кілька уривків із творів Шевченка і звернув увагу на те, наскільки нинішня дійсність збігається з написаним Шевченком багато років тому. "Так не повинно бути. Ми повинні піднятися з колін", сказав Мороз.

Лідер СПУ єдиний з лідерів опозиції, хто згадав про ув'язнених молодих людей, які брали участь в акціях 9 березня 2001 року. За його словами, два роки тому біля пам'ятника Шевченку "почалося велике дійство".

Мороз переконаний, що справа політичних в'язнів "не пройшла дарма". "Їхня справа не забута. Ніщо не забуте. Ні Георгій Гонгадзе, ні Александров, ні хабарництво, ні корупція", сказав Мороз.

13:43

Ющенко закликає опозицію обрати єдиного кандидат
а

У своєму виступі у ході акцій опозиції лідер "Нашої України" Віктор Ющенко зазначив, що "агонія влади стає небезпечною для України. Влада продає суверенітет за гарантії недоторканності", зазначив Ющенко.

На його думку, "Україна потребує демократії, нам усім потрібна політична правда й мудрість. Тому ми йдемо до Тараса [Шевченка], і ми мусимо підтримати у Верховній Раді пропозицію, щоб зробити 9 березня національним святом".

Ющенко також заявив, що "ми докоряємо владі, що на 12-му році незалежності вона є неукраїнською, вона є корумпованою. Але чому влада виграла вибори у 94-му і 99-му роках? Чи тому що вона була сильною і успішною? Чи тому що їй допомагав Бог?" ставив риторичні запитання Ющенко.

"Ні, тому що ми були роз'єднані! У 1994 році багато представників лівих сил віддали свої голоси сьогоднішній владі за пусті обіцянки. У 1999 році багато представників правих сил віддали свої сили тій самій владі через начебто загрозу лівого реваншу", цитує Ющенка кореспондент УП.

Лідер "Нашої України" закликав "не наступати на граблі втретє". "Ми повинні мати узгоджену кандидатуру на виборах у 2004 році, чого б нам це не коштувало, інакше це буде знову поразка", зазначив Ющенко.

13:37

Тимошенко закликає вибрати єдиного кандидата від опозиці
ї

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи на мітингу опозиційних сил, закликала опозиційні сили об'єднатися для висунення єдиного кандидата на майбутніх президентських виборах.

Тимошенко заявила, що зараз Україна переживає критичний момент. Вона впевнена, що опозиція програла парламентські вибори, тому що не було єднання. "Чи маємо ми право програти президентські вибори? Категорично ні!", заявила в ході виступу Тимошенко.

"У нас зараз критичний і останній шанс - виграти президентські вибори, виставивши єдиного кандидата", сказала Тимошенко, відзначивши, що опозиція не має права поділятися на лівих і правих, на російсько- або україномовних, або за якимось іншим принципом.

Тимошенко також заявила, що акція 9 березня - це перший крок і запропонувала провести наступну акцію в травні, наприклад, 22 травня. "Ми повинні всім народом, усією нацією вийти й прогнати людей, що зайняли кабінети влади!", - сказала вона.

Коментуючи звернення президента Кучми до народу, Тимошенко заявила, що президент планує продовжити свої повноваження до 2004. Вона пояснила це тим, що у випадку прийняття його пропозиції щодо проведення усіх виборів у різні органи влади протягом 1 року, планується, що наступні президентські вибори відбудуться одночасно з парламентськими, тобто в 2004 році.

Також, за словами Тимошенко, Кучма продовжить зберігати контроль над парламентом через другу палату, Палату Регіонів. Вона підкреслила, що всі пропозиції Кучми "мало перегукуються" із скороченням повноважень президента.

Як передає кореспондент УП, Тимошенко надали першій слово серед усіх опозиційних лідерів. Виступала лідер БЮТ без папірця, дуже емоційно, і під кінець її виступу її вітали вигуками "Юля! Юля!"

Наступним виступає лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

13:05

"Наша Україна" доб'ється перемоги над режимом Кучм
и

"Наша Україна" ставить перед собою мету досягти перемоги над режимом на президентських виборах, і кардинально змінити систему влади. Про це говориться у резолюції мітингу опозиції, що підготувала "Наша Україна".

"Нами керує не почуття кривди чи помсти. Завдання, яке стоїть перед нами, полягає не лише у заміні персони нинішнього президента на якогось іншого політика. Потрібно змінювати систему влади", - йдеться у проекті резолюції, яка підготовлена представниками блоку "Наша Україна".

12:55

Почався мітинг біля пам'ятника Шевченк
у

Біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві почався мітинг опозиційних сил.

Перед початком мітингу лідери руху, зокрема, блоку "Наша Україна", Віктор Ющенко, БЮТ Юлія Тимошенко, Компартії Петро Симоненко й Соцпартії Олександр Мороз поклали квіти до пам'ятника Кобзареві.

Після цього вони зайняли місця на імпровізованій трибуні на сходах біля постаменту пам'ятника Тарасу Шевченку.

Учасники акції займають всю площу навколо пам'ятника, а також проїжджу частину перед червоним корпусом Київського національного університету імені Шевченка.

Учасники акції продовжують прибувати з боку вул. Хрещатик бульваром Шевченка. За попередніми даними правоохоронних органів, в акції беруть участь 15-20 тис. чоловік. Організатори акції називають цифру у 50 тис. учасників.

12:40

Опозиція вивела на вулиці 50 тисяч


Близько 12-тої дня у неділю колони опозиційних політичних сил об'єдналися в центрі Києва на майдані Незалежності і попрямували до пам'ятника Тарасу Шевченку.

Як повідомив журналістам лідер Компартії Петро Симоненко, у колоні - близько 50 тис. осіб.

Як повідомляє кореспондент УП, колона розтяглася по всьому Хрещатику від майдану Незалежності до Бессарабської площі. Учасники акції щільними рядами йдуть по проїжджій частині вулиці. Демонстранти несуть плакати з антипрезидентськими гаслами, цитатами з Тараса Шевченка. У маніфестації беруть участь представники різних регіонів країни.

Очолюють колону лідери "Нашої України" Віктор Ющенко, Компартії Симоненко, Соцпартії Олександр Мороз, БЮТ Юлія Тимошенко, Народного Руху України Геннадій Удовенко, Української народної партії Юрій Костенко.

Поки основна колона рухається до парку Шевченка, біля пам'ятника поетові вже починається мітинг. У ньому беруть участь близько 2 тис. представників Народного Руху України, УНА-УНСО, Української консервативної партії.

Міліція поки не дає офіційної цифри учасників акції.

12:08

Опозиція возз'єдналася на майдані Незалежності


Ближче до обіду у неділю колони опозиційних політичних сил об'єдналися у центрі Києва на майдані Незалежності.

У колоні комуністів, за даними міліції, близько 6 тис. чоловік. Представники КПУ тримають лозунги "Кучму і його режим - геть", "Ні - злочинному режиму Кучми". Вони прийшли до центру від станції метро "Арсенальна".

На майдані Незалежності вже до того часу зібралося близько 2 тисяч прихильників Соцпартії.

Приблизно тисяча представників блоку "Наша Україна" рушила колоною з Михайлівської площі вул. Трисвятительською до Європейської площі, а потім на майдан Незалежності.

Спочатку на чолі колони йшли народні депутати Роман Безсмертний, Микола Томенко, Іван Заєць. Потім колону очолив лідер блоку Віктор Ющенко. Поруч із ним депутат Юрій Кармазін.

Приблизно 4 тис. чоловік рухаються у колоні Блоку Юлії Тимошенко проїжджою частиною вул. Михайлівської.

Колона почала формуватися на Софійської площі. Представники БЮТ розтяглися від Софійської площі до майдану Незалежності. По вул. Володимирській учасники акції йдуть тротуаром.

Попереду спільної колони розвернутий український державний блакитно-жовтий прапор - полотнище розміром 4 на 10 метрів. Учасники акції скандують "Кучму - геть!".

11:52

"Наша Україна" рухається на Європейську площу
Близько тисячі представників блоку "Наша Україна" рушили колоною з Михайлівської площі по вул. Трисвятительській до Європейської площі, де повинен відбутися об'єднаний мітинг опозиції.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на чолі колони йдуть народні депутати - члени фракції "Наша Україна", зокрема, Роман Безсмертний, Микола Томенко, Іван Заєць, які несуть транспаранти з лозунгами "Не бійтеся!" і "Боріться, поборете!". У колоні йде також лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко.

Представники "Нашої України" несуть транспаранти з написами "Народу потрібен президент-патріот", "Майбутнє залежить від кожного", "Диктатурі - ні!".

У колоні присутні прапори Молодого Руху, Української народної партії, партії "Реформи й Порядок", Конгресу українських націоналістів.

11:50

Розклад мітингу


У неділю вранці у Києві триває підготовка до акції протесту опозиції "Повстань, Україно!". Колони чотирьох політичних сил формуються у центральних районах столиці.

Представники Соціалістичної партії України збираються на майдані Незалежності, Компартії - біля станції метро "Арсенальна", члени Блоку Юлії Тимошенко - на Софійській площі.

Представники блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", який також вирішив приєднатися до акції протесту, формують свою колону на Михайлівській площі.

Як очікується, єдина колона опозиції збереться на Європейській площі, і через майдан Незалежності і Бессарабську площу пройде до пам'ятника Тарасу Шевченку.

О 13.00 почнеться церемонія покладання квітів до пам'ятника Шевченку на вулиці Володимирській, після чого відбудеться мітинг.

Як планувалося, вести мітинг буде представник блоку "Наша Україна", голова Національного союзу письменників України Володимир Яворівський. Згідно з жеребкуванням, лідери політичних сил будуть виступати у такому порядку: Тимошенко, Ющенко, лідер СПУ Олександр Мороз і лідер КПУ Петро Симоненко.

Акції протесту проходять також у регіонах України.

Тим часом, у планах партії "Батьківщина", яку також очолює Тимошенко, був похід колони вулицями для організації пікетування Апеляційного суду Києва і СІЗО № 13 Держдепартаменту виконання покарань.

УП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1564
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду