ВР підтримала депутатський запит М.Томенка щодо демонстрування телеканалами фільмів без прокатного посвідчення

6 Лютого 2003
449
6 Лютого 2003
12:22

ВР підтримала депутатський запит М.Томенка щодо демонстрування телеканалами фільмів без прокатного посвідчення

449
ВР підтримала депутатський запит М.Томенка щодо демонстрування телеканалами фільмів без прокатного посвідчення
Верховна Рада України підтримала депутатський запит народного депутата України, Голови Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенка на адресу Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо додержання телеорганізаціями вимог Закону України “Про кінематографію” (демонстрування кіно- і телефільмів без наявності прокатного посвідчення).

Як стверджується в запиті, Міністерство культури і мистецтв України направило до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації повідомлення про показ в ефірі фільмів без наявності прокатного посвідчення і без дотримання його вимог при демонструванні окремими телеорганізаціями за період з 9 по 15 грудня 2002 року.

Зокрема, частка фільмів, на які не було отримано прокатного посвідчення, становила на каналах: “Інтер” - 45 %; УТ-1 - 58%; “1+1” – 29 %; ТЕТ – 80 %; “TV-Табачук” – 50 %; ICTV – 44%. Зазначені канали не виконують також вимог щодо встановленого часу демонстрування фільмів. Такі порушення тягнуть за собою адміністративну відповідальність (ст. 1646 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Демонстрування і розповсюдження фільмів без державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів”).

Керуючись ст. 15 Закону України “Про статус народного депутата України”, Микола Томенко просить повідомити, яких конкретних заходів вжито Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо зазначених порушників законодавства та на яких посадових осіб Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення покладені обов’язки здійснення контролю за додержанням телеорганізаціями вимог законодавства в сфері кінематографії.

Як відзначається у депутатському запиті, більшість фільмів, що демонструються в телевізійному ефірі України, несуть у собі, в різних формах, грубість, насильство, жорстокість, відверту оголеність, непристойні вирази.

Державна реєстрація фільмів може застерегти від перегляду фільмів з елементами насильства і жорстокості дитячою аудиторією, людьми з нестійкою психікою.

Крім того, отримання прокатного посвідчення на фільм є засобом додержання авторських прав.

Відповідно до п. 7 ст. 30 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” саме на Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення покладена функція контролю за додержанням телеорганізаціями чинного законодавства України щодо кінематографії.

За інформацією Громадської ради з питань свободи слова та інформації
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду