Інтернет та інформаційні технології на службі охорони мешканців Чорного та Азовського морів...

6 Лютого 2003
637
6 Лютого 2003
12:12

Інтернет та інформаційні технології на службі охорони мешканців Чорного та Азовського морів...

637
Інтернет та інформаційні технології на службі охорони мешканців Чорного та Азовського морів...
Вчені „Лабораторії Брема” (Біотехнологічні розробки в екології, медицині, аквакультурі”), виконавці програми Мінекоресурсів України "Дельфін", Карадагского дельфінарію, Лівадійського дельфінарію, НП "Біологічна станція", ТОВ ЛДЦ "Назарет" презентували в Сімферополі підсумки багаторічної роботи кримських біологів по захисту мешканців Чорного та Азовського морів, які зараз зосереджені на спеціальному Інтернет-сайті та СД-диску. Присутнім вченим та журналістам, представникам Кримської Верховної Ради та Раді міністрів автономії був презентований в електронному вигляді вже третій випуск Регулярної інформаційної бази "Дельфіни Чорного моря" (Black Sea Cetaceans), підготовлений за концепцією Олексія Біркуна-молодшого, Сергія Кривохіжина та інших. На 600 мегабайтах диска зосереджена практично вся історія кілька вікової популяції дельфінів в Чорному та Азовському морях.

На презентації, тема якої зібрала багато вчених не тільки з Криму, але й з Одеси та інших приморських міст, з основною доповіддю виступив кандидат медичних наук Олексій Біркун-молодший -- експерт по морських ссавцях Мінекоресурсів України, Комісії безсмертя видів Міжнародного союзу охорони природи (ІUCN/SSC), Міжнародної комісії з наукових досліджень Середземного моря (CІESM), Комісії з захисту Чорного моря від забруднення (BSC), член Наукового комітету ACCOBAMS і Європейського китового товариства (ECS).

У Чорному морі популяції дельфінів, чи малих зубатих китів тепер підірвані надмірним промислом, що продовжувався до 1983 р. За підрахунками вчених в ХХ столітті в Чорному та Азовському морях всіма причорноморськими країнами було знищено від 5 до 5,5 мільйонів дельфінів. Наприклад, тільки в СРСР в 1938 році було добуто 148 тисяч цих тварин, в 1954-ому – понад 130 тисяч. Вилов дельфінів Туреччиною, яка припинила цей варварський промисел лише в 1983 році, становив приблизно по 100-180 тисяч особин за рік. Незважаючи на вжиті заходи, дельфіни продовжують масово гинути й одержувати ушкодження в рибальських мережах, а також унаслідок хвороб від антропогенного забруднення моря. Усі три види чорноморських китоподібних занесені в національні Червоні книги (у т.ч., Червону книгу України), Червону книгу Чорного моря, Міжнародну Червону книгу МСОП, охороняються Боннської, Бернської, Вашингтонської (CІTES) конвенціями й Угодою по збереженню китоподібних Чорного моря, Середземного моря і сполученої акваторії Атлантичного океану (ACCOBAMS).

Регулярна електронна база даних, розроблена вченими, містить докладний опис російською та англійською мовами Програми "Дельфін" і проекту МОРЕКИТ, анотації двадцяти здійснених проектів, документи і бібліографію по Програмі, повні копії 82 наукових публікацій і звітів (серпень 1999 р. - січень 2003 р.), анотований покажчик 23 конференцій, нарад і зустрічей, на яких були представлені результати Програми і родинних проектів, список фахівців з 17 країн світу, з якими співробітничають виконавці Програми, зведення про національні і міжнародні організації, що використовує результати Програми у своїй діяльності. Учасники Програми "Дельфін" дуже сподіваються, що електронна баз даних принесе користь справі збереження чорноморських дельфінів, а знайомство з нею виявиться потрібним і цікавим заняттям для фахівців, студентів і аматорів природи.



На думку вченого Сергія Кривохіжина, охорона дельфінів потребує не тільки технологічних та організаційних зусиль, але й дальшого удосконалення інформаційних мереж, методик зв’язку між вченими країн причорноморського регіону. Саме Інтернет та інформаційні технології допомагають їм спілкуватися та обмінюватися інформацією між собою, будучи розділеними десятками кордонів. І новий сайт та СД-диск, що поширений серед широкого кола вчених в Україні, будуть надійно цьому допомагати...

Микола СЕМЕНА, для „Детектор медіа”, Сімферополь.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
637
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду