У вівторок Юрій Андрухович, Андрій Бондар та Сергій Жадан зібрали у великому залі Молодого театру повний аншлаг УНІАН

22 Січня 2003
912
22 Січня 2003
18:58

У вівторок Юрій Андрухович, Андрій Бондар та Сергій Жадан зібрали у великому залі Молодого театру повний аншлаг УНІАН

912
У вівторок Юрій Андрухович, Андрій Бондар та Сергій Жадан зібрали у великому залі Молодого театру повний аншлаг УНІАН
Поети таки можуть збирати в Києві повні, навіть переповнені, зали. Надто, якщо це модні поети. Надто, якщо до поетів додається авангардовий джаз. У вівторок Юрій Андрухович, Андрій Бондар та Сергій Жадан зібрали у великому залі Молодого театру повний аншлаг. Поети читали свої найновіші «протестні та контркультурні» вірші під музику джазового тріо з Польщі «Олесь/Тшаска/Олесь». Все це називалось імпрезою "Маскульт", природньо, нічого спільного з маскультом (в сенсі Кіркорова чи "юного орла" Поплавського) не мало, але мало успіх...

Зі слів авторів акції, імпреза була призначена «не для поетичних гурманів та рафінованих шанувальників поезії» і мала "продемонструвати радикальне оновлення власної поетики - зміну жестів, інтонацій, акцентів" в бік віршів " максимально відвертих, жорстких, соціально заангажованих, шокуючих". Натовп при вході до театру та довжелезна черга до гардеробу свідчили, що бажаючих переконатись у справді "радикальному оновленні" вистачає. Зал був явно не розрахований на таку кількість бажаючих послухати-подивитись. Публіка переважно молода, україномовна, здається, більшість – студенти Могилянки.

У фойє театру за 10 гривень можна було придбати ексклюзивне тоненьке видання «Маскульт» з текстами-візитівками кожного з поетів, яке видала «Критика» спеціально для цього заходу.

Концерт розпочався традиційно - з непрацюючих мікрофонів. Тривав дві години, протягом яких із зали не вийшов жодний глядач. Закінчилося ж все композицією в пам’ять журналіста Сергія НАБОКИ.

Ю.Андрухович, А.Бондар і С.Жадан по черзі читали з папірців свої вірші. Вони звучали як проза на соціально-політично-міжнародно-сексуальні теми. Не обійшлося без Америки і літаків, які «бомблять її на ...», Президента, який «підписав указ про любов до Росії», братів Кличків та братів Медведчуків, які «сподіваюся, сядуть». Не забули і про українських чоловіків, «святих підкаблучників, які сякаються прямо в руку», секретарку, яку «за сто баксів на місяць усі т...», рідну залізницю та «писану небораками» літературу. Згадували також про Леніна (все дійство, до речі, відбувалося в день його смерті), сезонні знижки та інопланетян.

Як і було обіцяно, музика джазового тріо Олесь/Тшаска/Олесь, "з її вишуканою і в той же час мінімалістичною образністю" слугувала "емоційно-екзотичним звуковим доповненням до читаних зі сцени текстів", періодично виступаючи "в цілком самодостатній ролі".

Після концерту Андрухович, Жадан та Бондар ще довгенько роздавали автографи прихильникам. Ніхто не скаже, що з їхніх облич можна було прочитати, що виключно заради цього моменту вони пишуть вірші та влаштовують імпрези, але, вочевидь, і малоприємним цей процес для них не був.

Тепер залишається приєднатись до сподівань організаторів на те, що "Маскульт" даремно не мине, а "започаткує собою цілу низку дальших творчих несподіванок".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду