Куди везуть Олега Сенцова?

Куди везуть Олега Сенцова?

4 Жовтня 2017
1014
4 Жовтня 2017
10:50

Куди везуть Олега Сенцова?

Радіо Свобода
1014
Українського режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії, можливо, етапують до Ямало-Ненецького автономного округу. Про це Сенцов написав у листі журналісту й правозахисниці Зої Свєтовій. Адвокатам Сенцова нічого не відомо про те, де він зараз перебуває. Колонія в селищі Харп на Ямалі, куди можуть перевезти українського режисера, має погану славу.
Куди везуть Олега Сенцова?
Куди везуть Олега Сенцова?

Про те, що його відправляють «по етапу» на Ямал у селище Харп, Олег Сенцов повідомив у листі журналісту й правозахисниці Зої Свєтовій. Адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе знає про те, що його підзахисного перевозять в іншу колонію. Однак Дінзе вважає, що Сенцова навряд чи повезуть у «найстрашнішу й найпівнічнішу» колонію Росії.

«Харп не є, на мою думку, кінцевою точкою, куди привезуть Олега. Тому що там колонія особливого режиму, а в нього не особливий режим. І колонія загального режиму, а в нього суворий. Тому, очевидно, Харп скасовується. Є припущення, що можуть його етапувати для проведення якихось слідчих дій або перевести його в іншу колонію в центральний округ, ближче до Москви».

Колонії в селищі Харп мають не найкращу репутацію і в плані умов тримання, і в плані клімату. Тому етапування Сенцова дуже турбує Зою Свєтову.

– Справа в тому, що в селищі Харп є колонія особливого режиму для засуджених на довічне ув’язнення. Усередині цієї колонії є ділянка для засуджених на суворий режим. І саме ця ділянка підходить для Олега Сенцова. Крім того, в цьому ж селищі є ще колонія суворого режиму. Якщо це правда і, дійсно, його туди везуть, його там можуть розмістити. Але є маленька надія, що його могли збити з пантелику і сказати так, а насправді, можливо, його везуть в якесь інше місце. Але в нас немає жодної іншої інформації, окрім його листа.

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

– Як Ви вважаєте, чому Олег написав це саме Вам?

– Чесно кажучи, я була дуже здивована, тому що він не писав мені ніколи. Я надіслала листа Наташі (Наталія Каплан – двоюрідна сестра Олега Сенцова – ред.), щоб вона подивилася, чи написав це Сенцов. Вона сказала, що це дійсно його почерк. Мені здається, він хотів, щоб знали. Він людина стримана.

– Коли Ви вперше почули, що Сенцова збираються етапувати?

– Про те, що Олега етапують з якутської колонії, мені повідомили десь на початку вересня. Потім члени Громадської спостережної комісії Іркутська на моє прохання відвідали Олега в СІЗО Іркутська. І там він сидів в одиночній камері, сказав, що з ним усе в порядку, що його ніхто не б’є, що він їде, але не знає куди. А минулої п’ятниці я отримала від нього листа з СІЗО Тюмені. І там він уже докладно описав своє перебування в Якутську. Він написав про те, що йому не видавали листів майже півтора року. І все, що він отримав, по-моєму, за цей час – це тільки два листи. А коли його вивезли з Якутська, перед відправкою, йому віддали цілу коробку листів, які накопичилися за ці півтора року. Йому віддали книги, які надсилали з волі і які раніше йому не видавали. Олег написав про те, що він уже був в Омському централі, в Іркутському централі, а зараз їде на Ямал у селище Харп, у колонію суворого режиму. Це та сама колонія, про яку він чув дуже багато страшних розповідей.

– Наскільки достовірною є інформація про те, що його дійсно етапують в Харп?

– Підтверджень про те, що він дійсно туди їде, у мене немає. Йому, мабуть, про це сказали. У листі він написав, що наказ ФСВП Росії про те, щоб його етапували в селище Харп, був складений у липні цього року. Ймовірно, було ухвалене рішення етапувати Сенцова з Якутська в іще більш віддалену і «легендарну» колонію, відому своїми страшними порядками. І головне, що в цьому регіоні дуже важкий клімат. Там мінус 50 градусів. Дуже холодно. А влітку страшні комарі, ґедзі. Люди, які там сидять, скаржаться і на кліматичні умови, і на умови тримання.

– На Вашу думку, навіщо Олега Сенцова вирішили перевести в іншу колонію? Це спосіб тиску?

– Сам Сенцов написав досить прозоро про те, що на нього чинили тиск після того, як міністр закордонних справ України Клімкін намагався йому додзвонитися в день народження. Сенцову про це повідомили. І після цього його посадили в ШІЗО (штрафний ізолятор – ред.). Також йому повідомили про те, що в Якутськ приїхала Марія Альохіна, щоб його підтримати. Звичайно, це не передавали жодні телевізійні канали, але Олегу Сенцову стало про це відомо. Він говорить про те, що «люди, які на волі, можуть як завгодно захищати політв’язнів, але повинні мати на увазі, що співробітники тюремної системи на свій кшталт розуміють таку підтримку і реагують на неї».

Я так зрозуміла з листа Сенцова, що саме за те, що до нього була така підвищена увага, йому вирішили таким чином помститися – вивезти з цієї колонії. Зазвичай, за законом, в’язня вивозять з колонії в двох випадках: якщо його життю загрожує небезпека і якщо він являє собою якусь небезпеку, або за станом здоров’я. Не було ніякої інформації про те, що Олег Сенцов являв собою якусь небезпеку. Єдине, що ми дізналися, що його вже 5 або 6 разів саджали в ШІЗО. За станом здоров’я вивозити людину в більш важкий кліматичний регіон – немає ніякого сенсу. Це не причина. Тим більше, що Сенцов писав: «Я дуже сподіваюся, що я винесу цю поїздку і перебування в цих колоніях тим, що лишилось від мого здоров’я». Я так розумію цю фразу, що його здоров'я пригальмоване перебуванням у Якутську, не кажучи про те, що саме перебування його і в Якутську, і в Харпі, є порушенням закону про тримання під вартою – ув’язнені, засуджені за російським законом, повинні перебувати поблизу свого місця проживання, реєстрації.

Олег Сенцов, наскільки мені відомо, був зареєстрований у Сімферополі, його мали тримати близько від Криму, десь на півдні Росії, але, в будь-якому разі, не на Крайній Півночі. Я вже написала листа Уповноваженому з прав людини Тетяні Москальковій з проханням розібратися в цій ситуації і з’ясувати, з якої причини Олега етапували і чи не є це порушенням його прав. Я вважаю, що коли адвокати дізнаються, коли він прибуде на місце, вони повинні оскаржити це рішення, як було оскаржене, наприклад, перебування Геннадія Афанасьєва в Сиктивкарі. Ви пам'ятаєте, що він навіть виграв суд, що він не мав перебувати в цьому регіоні.

– Якийсь час назад були надії, що ця кампанія підтримки Олега Сенцова – її міжнародний характер – якось вплине на його долю, дасть позитивні результати. Чи є у Вас надія після отриманого листа, що це ймовірно і реально?

– Ні, зараз у мене немає ніякої надії. Навпаки, є дуже велика тривога, тому що російські й українські (представники) влади ніяк не змогли домовитися про звільнення Олега Сенцова. Я не бачу ніяких передумов до цього. У нас же є приклади того, як звільняли Юрія Солошенка, Геннадія Афанасьєва. Їх же привозили з колоній досить швидко в Москву. Вони сиділи в СІЗО «Лефортово» близько півроку, поки президент Путін їх помилував і їх обміняли на російських громадян, яких тримали в Україні.

Тут я не бачу жодного руху, якщо людину везуть у зовсім іншому напрямку. Уже минув місяць, як його етапують. Якби його захотіли привезти в Москву, то його б уже давно привезли. Але в Лефортовській в’язниці ще тиждень тому його не було. Він пише в листі, що «вони вміють принижувати». Я уявляю, як вони його там принижували, якщо він про це пише. Він же гордий. Він не буде скаржитися. А тут видно, що він уже просто не може. Він сподівався, що його звільнять. Ну, можливо, перед виборами. Але скільки ще часу пройде, а людину тягнуть по етапу.

– Адвокат каже, що «етап» може тривати до трьох місяців ...

– Може, звичайно. Олег 17 вересня написав листа. «Коли ти отримаєш листа, мене вже там не буде», – каже Зоя Свєтова.

Якщо Олег Сенцов буде переведений у колонію на Ямал, він буде другим відомим в’язнем пострадянських часів. Деякий час на початку нульових там відбував покарання співзасновник банку МЕНАТЕП Платон Лебедєв.

Олена Матусова, Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду