Все про вирубку лісу

Все про вирубку лісу

18 Травня 2017
3288
18 Травня 2017
12:18

Все про вирубку лісу

Петро Тєстов, експерт екологічної організації «Екологія — Право — Людина». Графіка: Ярина Серкез
3288
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2017»
Все про вирубку лісу
Все про вирубку лісу

Чому мораторій на експорт лісу не допоможе зберегти українські ліси і що потрібно робити.

«Євросоюз хоче вирізати ліси! Врятуймо Карпати, ні траншам ЄС! Карпати їдуть в Європу! Нам не треба безвіз, нам треба наш ліс», — заявляють політики всіх рівнів. «Вимагаємо садити ліс із дронів, вимагаємо припинити рубати ліс усюди і назавжди, вимагаємо обов’язково засаджувати всі вирубки», — заявляють активісти та створюють петиції. «Виявили сотні вагонів контрабандного лісу на вокзалі, заблокували незаконні лісовози, перекрили незаконний експорт», — такі пости у Facebook отримують сотні репостів. Насправді частина з цього всього — відверта маніпуляція. Частина — щире бажання зберегти природу за відсутності навіть базового розуміння ситуації.

Поясню реальну ситуацію, передусім з погляду охорони природи.

Почнемо з історії. Мораторій на експорт необроблених лісоматеріалів (кругляка) всіх порід (окрім сосни) вже діє з листопада 2015 року.

Експортувати можна або вже оброблену деревину, або паливну деревину (дрова). Зауважимо, що дрова — це не обов’язково поколоті цу́рки, як може собі уявити пересічний громадянин.

Згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), паливна деревина може мати і вигляд колод. А відсутність чіткого законодавчого розмежування понять «паливної деревини» та «необроблених лісоматеріалів» веде до різного трактування норм законодавства різними митними органами. Наприклад, Чернівецька митниця ДФС оформляє як «дрова» колоди довжиною до 2 метрів включно. Тому не кожен вагон з лісом, який їде за кордон, відразу можна вважати контрабандним.

Звісно, під виглядом дров вивозять і ділову деревину. Про це свідчить проста статистика — згідно зі звітом експерта проекту ЄСFLEG (Forest Law Enforcement and Governance — Правозастосування й управління в лісовому секторі) Михайла Попкова, експорт дров у 2016 році виріс на 30% проти 2015 року. Очевидно, що таке раптове та велике збільшення попиту саме на дрова не можна пояснити нічим іншим, ніж «сірим» експортом кругляку.

Порівняння вартісного обсягу експорту деревини та виробів з неї (тис. USD)

Товар
2015 І кв.
2016 І кв.
Різниця
пиломатеріали 80678 92129 14,2
кругляк 52403 32725 -37,6
шпон 22054 30319 37,5
дрова, відходи 20024 26108 30,4
столярні вироби 24229 25048 3,4
ДСП 16885 18387 8,9
деревне вугілля 9129 11595 27,0
фанера 9657 7946 -17,7
тара 5544 7328 32,2
інше 3387 4205 24,2
профіль, погонаж 3998 3497 -12,5
ДВП 3431 2792 -18,6
ручки 1255 1381 10,0
бочки 954 1223 28,2
деревне борошно 247 421 70,9
шпали 272 343 26,2
бондарна деревина 73 195 166,0
столові прибори 289 194 -32,7
декоративні вироби 79 104 31,6

Але в лісовому господарстві є дві основні складові: економічна та екологічна. І мораторій — це питання насамперед економічне.

Тих, хто хоче глибоко розібратися в економічній складовій, відсилаємо до згаданої вище аналітичної записки. Якщо коротко — обіцяного колапсу в лісовій галузі не стало, а якщо порівняти рівень зарплат лісгоспів «ресурсних областей», то вони тільки зросли проти минулого року. Але в цілому вплив мораторію на лісогосподарські підприємства скоріше негативний і рівень їхніх прибутків став меншим, ніж міг би бути за умови відкритого експорту кругляка, наприклад смереки чи дуба.

Як видно, заробітна плата в лісгоспах Черкаської області зросла більше, ніж на третину. Хоча основні породи дерев на Черкащині — дуб, граб, ясен, експорт кругляка яких у 2016 році вже був заборонений.

За зняття мораторію, окрім ЄС, активно виступає і керівництво лісової галузі. Злі язики кажуть, що однією з причин цього постають експортні схеми часів Віталія Сівця (керівник Агентства лісових ресурсів у 2011—2014 роках), які успішно адаптовані вже новою владою під себе.

Вони дубової простоти: українську деревину дешево купує іноземна підставна фірма, яка потім перепродає її за реальною європейською ціною. Бо як інакше пояснити неможливу для ринкових умовситуацію, коли ціна на сосну, яка експортується з України, є набагато меншою, ніж ціна на ринку, наприклад, Прибалтики, а експорт іде через посередників із Туреччини, Китаю та Румунії, а не напряму?

Але повернімося до екології.

Рубати не можна? Не можна не рубати?

Значна частина українського суспільства вважає, що лісове господарство у нас ведеться на рівні країн 3-го світу. Бо як іще пояснити істерію останніх тижнів і місяців, коли люди, які нарешті дізналися, що існує безкоштовна програма Google Earth, кричать, що «супутникові знімки показали тисячі втрачених гектарів лісу та як лисіють Карпати». Подивимось і ми, на прикладі двох знімків із Київщини.

Ліс на межі Житомирщини та Київщини біля смт Городок

За останні 32 роки — половина лісів! #Зрада? Тепер глянемо інший знімок.

Це ліс біля с. Макарівська Буда, в п'яти кілометрах від попередньої ділянки

За ті ж 32 роки відновили половину лісів після рубок!#Перемога?

Ні. Це стандартне ведення лісового господарства в Україні. Ви ніколи не задумувалися, чому в більшості лісів України дерева ростуть рядками і мають переважно однаковий вік?

Переважна більшість лісів України вже вирубана і насаджена знову по 3—4 рази. Пралісів (ніколи не рубаних лісів) у нас лишилося зовсім небагато, і вони переважно зосереджені у важкодоступних місцях Карпат та Полісся.

Карта лісового масиву між Зазим’ям та Броварами (околиці Києва) 1940 року. Чітко видно смуги суцільних рубок, що свідчить про інтенсивне ведення лісового господарства.

І тому, коли активісти-неофіти розповідають, що «десь ліс вирубали і не посадили», то в 99% випадках вони просто помиляються. Бо іноді на місці вирубаного лісу не садять маленькі деревця з розсадників, а лишають під так зване «природне поновлення», коли ліс самозасіюється від дерев сусідніх ділянок.

І хоча нинішні лісівники часто, м’яко кажучи, не дуже переймаються майбутнім лісу, проте на місці суцільних рубок ліс відновлюють завжди. Бо це грубе порушення, яке легко виявити, і навіть традиційно імпотентні та сліпі українські контрольні органи можуть на цьому оформити протоколи на лісників і виконати план із «боротьби з рубками лісу».

До речі, рубають ліс суцільними рубками і в країнах ЄС. Хоча поступово переходять до вибіркових систем рубок, про що йтиметься далі.

Джерело: http://texty.org.ua/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Петро Тєстов, експерт екологічної організації «Екологія — Право — Людина». Графіка: Ярина Серкез
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3288
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду