Безславні вирубки

Безславні вирубки

19 Квітня 2017
1979
19 Квітня 2017
16:46

Безславні вирубки

Мар'яна Вербовська, ZAXID.NET
1979
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2017»
Безславні вирубки
Безславні вирубки

Як грибники та туристи можуть зупинити нелегальні рубки у лісі.

Від червня 2016 року Всесвітній фонд природи (WWF) працює в Україні над пілотним проектом «Лісова варта». Ідея проекту дуже проста – навчити людей відрізняти легальну рубку від нелегальної. Для цього фахівці разом з волонтерами разом їздять у ліс, аналізують знаки, пеньки та позначки на деревах.

Стати детективом-волонтером «Лісової варти» може кожен охочий. Для цього слід заповнити анкету на сайті WWF і пройти безкоштовні тренінги. Зараз проект працює у Львівські й та Київській області. Якщо програма буде ефективною, то таку варту впроваджуватимуть в усій Україні.

ZAXID.NET разом з волонтерами «Лісової варти» на початку грудня поїхав у буковий ліс поблизу села Раковець, Пустомитівського району, аби дізнатися як смартфон та уважність можуть зупинити нелегальні рубки.

***

Збір волонтерів на 9:00 біля пам’ятника художнику Івану Трушу на вул. Франка. О 8:45 прийшли п’ять волонтерів і чекають на експертів з WWF.

Субота, на вулиці -7°, один із волонтерів позіхаючи, згадує старий жарт.

«Ви ж знаєте, що тільки підопічні запізнюються, а начальство тільки затримується», – жартує молодий чоловік.

Усі сміються і зауважують, що наближаються фахівці WWF Руслан Вицега та Богдан Вихор. В руках тримають три великі дерев’яні лінійки – мірні «вилки» - ними можна виміряти товщину зрізаного дерева. Усміхаючись, чоловіки запрошують усіх у білий автобус, який відвезе нас до лісу поблизу села Раковець.

«Наші джерела повідомили, що тут запланована санітарна рубка. Саме «під шумок» таких рубок часто вирубують цілком здорові дерева. Зараз на власні очі перевіримо», – інтригує Руслан Вицега.

Окрім «власних» джерел, волонтери можуть планувати свої виїзди у ліс, опираючись на плани проведення управління лісового господарства, які спеціально вивішують на сайті.

Звертайте увагу на пеньки

Автобус під’їжджає до лісу Липниківського лісництва біля Раковця. Руслан Вицега нагадує, що зима – це ідеальний час для рубок. Дерева мають низький рівень вологості, тому не гнитимуть під час заготівлі і ідеально підходитимуть для виготовлення меблів. Для браконьєрів є іще один плюс, взимку у лісі найменше відвідувачів, тому найімовірніше їх ніхто не побачить під час рубки.

«Для тих, хто вже змерз – є гарна новина. У лісі ми будемо ходити близько п’яти годин, тому усі швидко зігріємося», – обіцяє Руслан, крокуючи до лісу.

Що глибше в ліс, то стає холодніше, тому ніхто не зупиняється. Руслан йде найшвидше, від нього постійно відстають волонтери. Раптом він зупиняється біля стовпчика із червоними літерами на узліссі і махає рукою іншим, аби підійшли ближче.

Руслан Вицега поясює, що означають цифри на стовпах у лісі

«Зверніть увагу – такий стовп показує на поділ території лісництва. Знак вказує у якому саме кварталі ми зараз стоїмо. Це подібно до того, як Львів поділений на райони, у лісі теж є свої Сихови та Левандівки. Зараз ми у буковому районі, далі - грабовий», – пояснює Руслан.

У лісі холодно і волого, де-не-де лежить сніг. Богдан Вихор просить усіх підійти до кількох свіжих пеньків.

«Якщо ви бачите пеньок, то можете самі визначити - дерево зрубане офіційно чи нелегально. Якщо зрубали легально, то на корені, або, як кажуть лісівники, на «лапі» дерева, є зарубка, а на ній клеймо. Нема клейма – значить це нелегально. Такі речі треба сфотографувати», – пояснює Богдан Вихор.

Якщо дерево зрубали легально, то на корені, або, як кажуть лісівники на «лапі» дерева, є зарубка, а на ній клеймо

Волонтери намагаються роздивитися клеймо на дереві, але кожен бачить різні фігури: ромб, трикутник і квадрат.

«Клеймо може бути круглим?», - питає волонтер Максим.

Руслан Вицега відповідає, що воно може бути і у формі еліпса, все залежить від структури дерева. Важливо, що на клеймі можна роздивитися ініціали чи цифру, яка б пояснювала, який лісничий займався рубкою. На нашому пеньку слідів позначки лісництва нема. Це означає, що дерева зрубали незаконно або працівники лісгоспу не дотримуються вимог рубки.

Рахуйте позначки на деревах

Волонтерка Ліля вирішила з чоловіком доєднатися до варти через любов до Карпат. Вже десять років вона з чоловіком мандрує горами і бачать як звичні краєвиди змінюються не у кращий бік.

Ліля вирішила стати волонтеркою «Лісової варти», бо з чоловіком часто мандрують Карпатами

«Ми часто бачимо як рубали ліс, але не знали що можемо зробити. На «Лісовій варті» вчать конкретних речей: як відрізнити браконьєрів, які у нас є права, кому дзвонити жалітися на порушення закону», – розповідає Лілія.

Після кількох годин у холодному вологому лісі вона просить чоловіка дістати чай у термосі. Розповідають, що перед виїздами на Львівщині кілька днів проходили тренінги про юридичні нюанси рубок від WWF.

«Позначки у вигляді смуг означають, що ці дерева рубатимуть. Кількість ліній – означають якість деревини», - показує Максим, чоловік Лілії.

Позначки у вигляді смуг означають, що ці дерева рубатимуть. Кількість ліній – означають якість деревини

Одна лінія – ділова деревина, яка коштує найдорожче, її використовують для виготовлення меблів. Стовбур такого дерева повинен бути рівним і гладеньким заввишки понад шість метрів.

Дві лінії – напівділова деревина. Частину її можна використати на меблі, решта – на дрова.

Три лінії – дерево, яке піде на дрова. Така деревина найдешевша. Стовбур зазвичай покручений і невисокий.

«Цікаво, що лінії на цих деревах у половині випадків не відповідають якості деревини, її свідомо занижують. Погляньте, дерево рівне, однозначно ділова деревина, але на ньому стоїть двійка», – зауважує Максим.

Якість деревини занижують, аби по документах вона йшла дешевою, а продати її можна було дорожче.

Знайдіть дерева з захисною сіткою

Від початку роботи програми, анкети волонтерів заповнили близько півтисячі людей. У WWF встигли провести тренінги у Київській та Львівській областях.

«Спочатку я думав, що побачу тільки екологів. Але на тренінгу у Новояворівську прийшли навіть програмісти. Це означає, що вирубка лісів хвилює багатьох людей, не тільки ботаніків», - пригадує Михайло Герус, волонтер варти та студент біологічного факультету ЛНУ.

Дерева з такими позначками означають, що далі - територія рубки

Михайло уважно роздивляється дерева і вказує на білі хрести-позначки на корі. Такими відмітками позначають межові лінії території, де проводять санітарну рубку. Ці дерева зрубувати не можна, вони мають захисну сітку і «попереджають», що далі – територія рубки.

«Ці позначки дуже важливі, вони виконують роль розмежувальної лінії. Позначені дерева – це як паркан, за яким і буде рубка», – каже Михайло.

Після кількох годину у лісі Руслан Вицега просить усіх заповнити акт перевірки лісу, який спеціально розробили у WWF. Бланк можна безкоштовно скачати на сайті Всесвітнього фонду природи, він допомагає волонтерам звернути увагу на усі ключові порушення під час рубки.

Руслан Вицега просить усіх заповнити акт перевірки лісу, який спеціально розробили у WWF

«Я знаю, що усі замерзли, але дуже важливо заповнити документ поки ми усі маємо свіжі враження», – просить Вицега і терпляче заповнює документ.

У лісі біля Раковця волонтери не знайшли грубих порушень, але усі зауваження документують і передають юристу Всесвітнього фонду природи, саме він готуватиме звернення до правоохоронців.

Зачекіньтеся на Facebook

Керівник волонтерської програми, яку здійснюють за фінансової підтримки посольства Фінляндії в Україні, Дмитро Карабчук пояснює, що такі проекти як «Лісова варта» зовсім не нові. Подібні волонтерські навчання проводили вже у країнах Кавказу, де теж масово вирубують ліси.

«Для українців ліс виконує відразу кілька функцій: це і пальне, і будівельний матеріал, і живі гроші. Хату лісника в селі ви впізнаєте здалеку, але його офіційні доходи зазвичай мінімальні. Наш проект має нагадати усім, що до 50% усіх рубок в Україні нелегальні і час це змінити», – розповідає Карабчук.

До 50% усіх рубок в Україні нелегальні

За офіційними даними в Україні близько 17% території займають ліси – це один із найнижчих показників у Європі. До прикладу, у Швеції ліси замають 60%, у Франції 27,6%. І хоч Держлісагенство щороку звітує про збільшення лісистості в Україні, точних даних сказати не може ніхто, адже багато нелегальних рубок в країні досі не зафіксовані.

Дмитро Карабчук пояснює: кожен відвідувач лісу може стати свідком нелегальної рубки, відтак треба знати кілька простих правил, щоб визначити рубку, зафіксувати її і повідомити правоохоронців про це.

«Якщо ви побачили, що рубають дерева, то попросіть «Лісорубний квиток». Якщо його покажуть, то обов’язково сфотографуйте його. Спробуйте також визначити своє місце у лісі, можна зачекінитися у фейсбук чи використати інший геолокатор, наприклад включити геотаг на фото і надіслати нам на сайт карти вирубок такий знімок», – пояснює керівник програми.

Стати детективом-волонтером «Лісової варти» може кожен охочий

Про незаконну рубку може сказати також костюм вальщика лісу. Лісоруби повинні мати спеціальний зелений комбінезон, оранжеву каску, шумозахисні навушники та окуляри. Такий костюм коштує понад тисячу доларів, тому браконьєри у лісі, звісно, його не мають. Якщо ви стали свідком рубки, де лісники не мають костюмів і відмовляють показувати документи, то у WWF просять оперативно дзвонити у поліцію.

Усі фото Романа Балука спеціально для ZAXID.NET

Джерело: http://zaxid.net/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Мар'яна Вербовська, ZAXID.NET
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1979
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду