Пропаганда і маніпуляції в українських друкованих та інтернет-медіа. Лютий 2017 року

Пропаганда і маніпуляції в українських друкованих та інтернет-медіа. Лютий 2017 року

31 Березня 2017
3691
31 Березня 2017
12:39

Пропаганда і маніпуляції в українських друкованих та інтернет-медіа. Лютий 2017 року

Інститут масової інформації
3691
В окремих українських друкованих та інтернет-ЗМІ на риторику “зради” та негативні наративи припадає до 50% від всіх інформаційних матеріалів. Якщо говорити про наративи російської пропаганди, то в українських ЗМІ була помітною тема “культу Бандери” в Україні, та поодинокі матеріали були присвячені темі “Київ розпалює війну на Донбасі”.
Пропаганда і маніпуляції в українських друкованих та інтернет-медіа. Лютий 2017 року
Пропаганда і маніпуляції в українських друкованих та інтернет-медіа. Лютий 2017 року

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет тем і маніпуляцій у 10 інтернет-виданнях (“Українська правда”, Ліга, УНІАН, Укрінформ, “Корреспондент”, 112 канал, LB.ua, Страна.ua, “Обозреватель” і “Цензор.нет”) та 6 друкованих виданнях (“Вести”, “Сегодня”, “КП в Украине”, “Факти”, “Дзеркало тижня” та “Новое время”), що проводиться  за підтримки Інтерньюз Нетворк за результатами лютого 2017 року.

Культ Бандери і слабка Європа

Серед інших тем, які активно перегукуються з російською пропагандою, є питання культу Бандери. Зокрема, як показав моніторинг ІМІ, цій темі були присвячена ціла серія матеріалів на сайті Страна.ua, при чому, часто без висвітлення другої точки зору, і переважно у дуже негативному контексті. Приклади матеріалів:

В Польше считают, что с культом Бандеры Украина в Европу не войдет

“Качинский лично сказал Порошенко: пока у вас будет Бандера, мы вам не поможем”

ООН осуждает невыплату пенсий, “блокадный” раскол власти, Бандера раздора

Приклад подачі новини на сайті Strana.ua (“В Польше студента обвинили в фашизме из-за футболки с символикой “СС Галичина”):

Так само, видання “Вести” приділяло окрему увагу питанню “культу Бандери” (наприклад, Бандера: что ссорит Украину и ЕС, Есть ли в Украине культ Бандеры та інші матеріали). У другій статті, видання робить висновок, що культ Бандери все-таки існує в Україні, навіть попри наведену в статті цитату Інституту Нацпам'яті, який подав статистику: з більш ніж 50 тисяч перейменованих в рамках декомунізації об'єктів на карті лише 34 назвали на честь Бандери, а після знесення 1320 пам'ятників Леніну Бандері поставили тільки чотири пам’ятники.

На думку експерта ІМІ, кандидата історичних наук Романа Кабачія, “ця тема є “безпрограшною” як для відверто проросійських ЗМІ, так і для неприхильно налаштованих до України поляків, тому якісним ЗМІ при роботі з даною темою варто приділяти особливу увагу таким журналістським стандартам, як баланс і достовірність”.

#Зрада

Як показали результати моніторингу ІМІ, деякі загальноукраїнські ЗМІ дуже часто акцентують увагу на негативних процесах. Особливо яскраво ця тенденція проявилась в газеті та на сайті “Вести” та Страна.ua – де приблизно 50% інформаційних матеріалів мають яскраву негативну конотацію.

Наприклад, риторику “зради” просували лютневі заголовки в газеті “Вести”:

“В Украине началась волна увольнений” (в стране растет безработица. Эксперт: потерять работу могут как минимум 630 тысяч человек)

Украина ухудшила место в рейтинге неблагополучия

Сигареты и водка могут исчезнуть из магазинов

Почему Киев проиграл битву со снегом

Експерти ІМІ також звертають увагу, що протягом лютого у газеті та на сайті “Весті” часто з’являлися негативні незбалансовані матеріали про реформу поліції та охорони здоров’я:

Взятки в полиции: за что копы платят деньги

Разгул бандитизма, хуже чем в 90-х.

Исповедь бывшего копа: Насмотревшись голливудских фильмов мы думали что тоже сможем так работать.

“Она здесь, чтобы вы дохли и радовались”: блогер прокомментировала скандальные инициативы Супрун

“Фашистка медицины №1”. Супрун закрывает клинику по реабилитации детей с церебральным параличем

Натомість, для окремих ЗМІ, що підлягали моніторингу, позитиви лежали за межами підконтрольних Києву територій, приміром у Криму. Сайт "Корреспондент", цілком у дусі російських ЗМІ, розповідав, наприклад, про прогрес у побудові мосту між Кримом та Кубанню, зазначивши насамкінець, що за словами Путіна, “введение в эксплуатацию Керченского моста в 2018 году поспособствует развитию российско-украинских отношений”.

Керченский мост: Строители начали сборку арок

А Страна.ua без особливого заглиблення в тему пише, що в “ДНР” збираються запустити горлівський концерн “Стирол”, проте насправді йшлося, вочевидь, про одну із його частин “Стірол біофарм”, яка випускає ліки, і з 2010 року не увійшла разом із усім концерном до власності Дмитра Фірташа, тож теперішній фактичний власник “Стірола” “нічого не знає” про плани його запустити. Тільки не для Страна.ua? яка з оптимізмом дивиться на заяви так званого “глави ДНР” Захарченка. У останньому прикладі також використовується характерний для Страни.ua прийом маніпуляції з заголовком, який стверджує про подію, не ставлячи її під сумнів. До цього прийому звертаються також і інші медіа, знаючи, до певна частина читачів читає лише заголовки.

Київ розпалює війну на Донбасі

Одним з традиційних наративів російської пропаганди був і залишається актуальний з 2014 року наратив про відповідальність Києва та Президента України Петра Порошенко у війні на Сході та в постійному загострені місцевої ситуації. Матеріали з таким меседжем в російських ЗМІ з’являлися і на початку конфлікту, і з завидною регулярністю з’являються і досі. Наприклад, протягом минулого року та на початку цього цю тему постійно піднімали російські медіа, найчастіше посилаючись на представників інших країн чи іноземні ЗМІ.

Лукашенко возложил на Порошенко ответственность за обострение в Донбассе – газета “Взгляд” - 03. 02.2017

Покушение на Плотницкого — подготовка Киевом новой войны на Донбассе – газета “Комсомольская правда” за 07.08.2016

SZ: в Берлине считают, что Киев виновен в обострении ситуации в Донбассе – РИА Новости 31.01.2017

І пропагандистські ЗМІ непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей теж підхоплюють ці меседжі

Немецкие левые признали Киев виновным в войне, — SüddeutscheZeitung – Русская весна 10.06.2016.

Тож коли 6 лютого американське видання Foreign Policy опублікувало статтю “Київ теж розпалює війну у Східній Україні”, з підзаголовком “Невизначеність Білого дому не тільки підбадьорює Кремль – але і провокує політику війни в Україні”, російські медіа не втримались і цього разу.

І не дивлячись на те, що в статті власне лише заголовок є провокативним, а в цілому стаття є досить професійною, російські ЗМІ активно підхопили цю тему і стаття в цих ЗМІ читалась вже з абсолютно іншими наголосами, що є типовим прикладом маніпулятивності в російському інформаційному просторі.

Так, про цю статтю написали наприклад, РИА Новости, Россия 24, РенТВ та інші  що нескладно перевірити в пошуковиках. Заголовок статті перегукувався із наративами російської пропаганди, хоча текст все ж з ними не співпадав. Очевидно, це стало причиною, чому прокремлівські медіа дуже вільно інтерпретували цю статтю, і навіть вигадували і дописували до цієї статті неіснуючі цитати українських чиновників і політиків. Ось приклад, як ця стаття звучала в “Российской газете”:

Оскільки дана тема безпосередньо стосується України, експерти ІМІ вирішили прослідкувати, як про цей матеріал писали українські ЗМІ.

Дану статтю, з відповідним заголовком, було помічено у наступних ЗМІ на веб-сайтах: Корреспондент, “Вести”, Страна.ua, 112.ua, та в газеті “Вести”.

Якщо сайти 112.ua та Страна.ua обмежилися лише повним перекладом статті Foreign Policy, то “Вести” – і сайт, і друковане видання приділили цій темі більше уваги, і навіть допустили певні маніпуляції зі змістом. Так, на сайті та в газеті “Вести” вийшла стаття “Игра мускулами: зачем АП грозит военным положением (підзаголовок “Киев тоже разжигает войну на Донбассе”). Газета цитує в якості експерта опозиційого політтехнолога Михайла Павліва: “Нет объективных препятствий для проведения выборов на Донбассе, есть нежелание реализовать “Минск” у большей части парламентариев. Для них затягивание конфликта целесообразно по пропагандистским и экономическим причинам, но главная причина – политическая.

У той же час, на сайті “Вестей” вийшов матеріал “Foreign Policy: Киев тоже разжигает войну на Донбассе” (підзаголовок – Риторика по отношению к Украине в западных СМИ меняется). Цікаво, що і друковане видання “Вести”, і сайт “Вести” подають начебто цитату зі статті Foreign Policy – але в самій статті такого абзацу немає. По суті, ця цитата складається з вирваних з контексту і насмиканих уривків статті. Ось ця цитата:

Інтернет-видання “Корреспондент” пішло ще далі, і взагалі приписало Foreign Policy цитати, яких там нема. Наприклад, у матеріалі “Киев тоже разжигает войну - Foreign Policy”, “Корреспондент” начебто цитує першоджерело статті:

Насправді ж, у першоджерелі було написано, що “бойові дії на сході України є цілим комплексом як внутрішніх - українських, так і зовнішніх - міжнародних чинників”. Тобто, не йшлося про те, що внутрішні фактори є головними, як це подав “Корреспондент”. Цитати зі статті Foreign Policy як у “Вестях”, так і в “Корреспонденті” були подані вибірково, і не відображали балансу у першоджерелі.

На думку виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, “результати аналізу маніпуляцій і наявності російської пропаганди в українських медіа показують, наскільки важливою є медіа-освіта, дотримання професійних стандартів та запровадження ефективних механізмів саморегуляція ЗМІ. У той же час, досі бракує системних досліджень маніпуляцій та пропаганди в українських друкованих та інтернет-ЗМІ”.

* Моніторинг проводився в 10 інтернет-виданнях (УНІАН, “Обозреватель”, “Цензор.нет”, 112.ua, Страна.ua, LB.ua, “Корреспондент.net”, “Українська правда”, Ліга, Укрінформ) та 6 друкованих виданнях (“Факты и комментарии”, “Сегодня”, “Вести”, “Дзеркало тижня”, “КП в Украине”, “Новое время”) за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду