Свобода слова у вересні: 8 перешкоджань журналістам та 5 фактів погроз — ІМІ

7 Жовтня 2016
628
7 Жовтня 2016
14:32

Свобода слова у вересні: 8 перешкоджань журналістам та 5 фактів погроз — ІМІ

628
У вересні в Україні зафіксовано 8 випадків перешкоджань професійній діяльності журналістів та 5 фактів погроз працівникам медіа. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.
Свобода слова у вересні: 8 перешкоджань журналістам та 5 фактів погроз — ІМІ

Для порівняння, у серпні було зафіксовано 10 перешкоджань та 3 погрози, у липні — 16 перешкоджань та 6 погроз.

Перешкоджали найчастіше цього місяця на Волині та у Києві. На Волині журналістам забороняли вести зйомку засідань поліцейської кадрової комісії, у столиці невідомі забороняли зйомку з місця загибелі заступника Адміністрації Президента, намагаючись зламати камеру журналістам.

Погрожували журналістам під час фізичного контакту та через соцмережі. Зокрема, невідомі озброєні чоловіки погрожували журналістам програми “Схеми” в аеропорту “Київ” під час зйомок матеріалу про приватні літаки високопосадовців.

Крім того, у вересні ІМІ зафіксував 4 випадки обмеження доступу до інформації (у серпні — 5, у липні — 4). У доступі до інформації журналістам відмовляли комунальні підприємства та місцева влада.

Третій місяць поспіль ІМІ фіксує зменшення кількості випадків побиття журналістів. У вересні зафіксовано 2 випадки (серпень — 0, липень — 1, червень — 5, травень – 7).

Крім того, ІМІ зафіксував по одному випадку пошкодження майна журналіста, нападу на офіси ЗМІ та кібер-атаки.  

Загалом у вересні різні порушення свободи слова та прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у 10 областях України. Лідером таких порушень став Київ, де зафіксовано загалом 7 випадків порушень, а також Львівщина та Волинь, де зафіксовано по три випадки.

Основними порушниками були пересічні та невідомі громадяни – 11 випадків, місцева влада — 6 випадків та депутати — 2. Також були зафіксовані випадки порушень зі сторони  правоохоронців та представників судової влади.

З початку 2016 року ІМІ зафіксував 1 випадок убивства, 79 випадок перешкоджання, 26 випадки побиття і нападів на журналістів та 7 випадків цензури.

Детальніше з усіма випадками, які увійшли до “Барометру свободи слова” можна ознайомитися на сайті ІМІ. Методологія моніторингу також доступна на сайті ІМІ.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду