Заява українско-польського журналістського клубу "Без упереджень"

31 Серпня 2002
691
31 Серпня 2002
10:26

Заява українско-польського журналістського клубу "Без упереджень"

691
Заява українско-польського журналістського клубу "Без упереджень"
Колегам журналістам,

керівникам мас-медіа

Висвітлення в електронній та друкованій пресі трагічних подій на летовищі Скнилів спричинило цілу низку протестів та конфліктів через нехтування багатьма ЗМІ принципами пошанування особистості та моральними нормами. Скнилівська трагедія на жаль, лише унаочнила безвідповідальність та безпринципність щодо людської гідності, які поширюються в українському журналістському середовищі останнім часом.

Глибинною причиною цього є надмірне захоплення уявленням про пресу, як про четверту владу і визначення місця преси в сучасній України лише в трикутнику преса-влада-бізнес. Натомість, дедалі більше наших колег забуває, а то й взагалі не замислюється над тим, що преса, насамперед, є інструментом громадянського суспільства, за посередництва якого воно себе усвідомлює та комунікує з владою та бізнесом.

Українсько-польський журналістський клуб “Без упереджень” вважає за необхідне закликати колег по цеху відважитися на рішучі кроки з подолання цих прикрих явищ. Одним з перших могло б стати широке обговорення журналістами уроків скнилівської трагедії та співставлення практики пошанування прав особистості в Україні та інших країнах Європи, зокрема, в Польщі.

Кінцевою метою цієї дискусії має стати перетворення усталених в цивілізованому світі етичних норм діяльності журналіста на засадничі моральні принципи для української преси.

Нагадаємо, що виходячи з принципів поваги до людської гідності, законодавством європейських країн та етичними кодексами ЗМІ заборонено відтворювати відео- та фотокадри трупів, понівечених людей, інвалідів, психічно хворих та арештантів. Обличчя підсудних та затриманих правоохоронцями не вільно демонструвати в кадрі, та само як і називати їхні прізвища до вироку суду, який має виняткове право на визнання особи злочинцем чи її виправдання.

Особливих підходів потребують репортажі про дітей, котрі стали жертвами сексуальних домагань чи потрапили в інші критичні ситуації. Наприклад, декілька тижнів тому майже всі телеканали демонстрували відеокадри кількох дівчаток, котрі спробували накласти на себе руки. На жаль, журналісти навряд чи переймалися тим, що вони завдають шкоди потерпілим та їхнім родинам.

Виконуючи свій обов‘язок з інформування суспільства журналісти не повинні зловживати стражданнями людей, у намаганні притягти увагу читача чи глядача та створити сенсацію.

Українсько-польський журналістський клуб “Без упереджень” закликає зробити спільний крок в еволюції українських засобів масової комунікації. Ми віримо, що попри поширення прикрих випадків недобросовісного виконання своїх обов‘язків більшість наших колег не підтримує цю практику і ситуацію ще можна змінити на краще. Ми пропонуємо вже у жовтні провести в Києві спільну конференцію з проблеми журналістської етики.

Ми також готові прийняти всіх, хто бажає долучитися до цієї роботи. Зокрема, Комісію з журналістської етики та інші журналістські організації, які останнім часом схиляєються до виконання політичних, а не етичних функцій і не відреагували на стиль висвітлення львівськими пресою та ТБ скнилівської трагедії.

Правління УПЖК “Без упереджень”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду