Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?

Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?

29 Квітня 2016
1680
29 Квітня 2016
16:42

Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?

Анастасія Москвичова, «Радіо Свобода»
1680
Савік Шустер оголосив голодування, допоки йому не повернуть дозвіл працювати в Україні
Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?
Скандал навколо Шустера: про свободу слова, політику чи фінансові зловживання?

Київ – Журналіст і телеведучий Савік Шустер оголосив голодування у прямому ефірі. Таким чином медійник відреагував на анулювання дозволу йому як іноземцю на роботу в Україні. Державна служба зайнятості пояснила це відкритим щодо нього кримінальним провадженням. Низка українських політиків та медіаорганізацій публічно засудила згадане рішення, визнавши його утисками свободи слова, а президент Петро Порошенко висловив сподівання, що найближчим часом інцидент буде вичерпано.

У Державній службі зайнятості заявляють, що громадянин Канади Савік Шустер їх обманув. За українським законодавством, особі можуть відмовити у дозволі на роботу, якщо та відбуває покарання або якщо щодо неї відкрито провадження. І от у відповідь на лист від Державної фіскальної служби, у якому було вказано на таке провадження щодо Шустера, про яке ні він, ані МВС не повідомили службу зайнятості, відомство вирішило скасувати виданий напередодні дозвіл, йдеться у повідомленні.

У січні цього року Савік Шустер робив заяву, що щодо нього «відкрито кримінальну справу за несплату податків». У листопаді минулого року він повідомив, що фіскальна служба, перевіряючи «Савік Шустер Студію», знайшла порушень на 10 мільйонів гривень.

Однак помічник генерального прокурора України Владислав Куценко у січні заявив в ефірі каналу «112», що проваджень щодо Шустера як особи у Єдиному реєстрі досудових розслідувань немає, а йдеться про провадження за фактом податкової перевірки.

Ввечері 26 квітня під час прес-конференції Савік Шустер і Павло Єлізаров, які є співвласниками каналу «3s.tv», оголосили голодування.

«Ті люди, які ухвалюють такі рішення – це люди, що ведуть нас до чергової війни, – заявив Шустер. – Тому я оголошую голодування до того часу, поки мені не нададуть право працювати у європейській країні під назвою Україна».

«Це реально – шоу, яке дивляться люди»

Депутат із «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко, який одним із перших повідомив про скасування дозволу на роботу в Україні Шустеру, вважає, що таке рішення не могли ухвалити без підтримки на Банковій.

«Шустер є досить впливовим навіть зараз, коли він виходить на певних інтернет-майданчиках і регіональних телеканалах. Його програма залишається досить популярним телевізійним шоу, і зі свого досвіду скажу, що після кожного ефіру я маю велику кількість відгуків, які надходять до мене, скажімо так, нетрадиційними каналами. Це реально – шоу, яке дивляться люди. Коли влада не має важелів впливу на нього, я думаю, знайшли такий спосіб на нього вплинути – через заборону працевлаштування в Україні», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Між тим, ще до оголошення Шустером голодування президент Петро Порошенко заявив, що як гарант Конституції захищатиме свободу слова у будь-яких проявах, і висловив на сторінці у Facebook, сподівання, що «відповідні служби у найкоротший час вичерпають інцидент з журналістом Савіком Шустером».

Таку ж позицію висловив міністр інформаційної політики Юрій Стець.

А міський голова столиці Віталій Кличко запропонував транслювати шоу Шустера на телеканалі «Київ».

Критику щодо рішення Державної служби зайнятості висловили і журналістські організації. Зокрема Національна спілка журналістів України і Незалежна меда-профспілка назвали неправомірним скасування дозволу на роботу Савікові Шустеру, який, за їхніми даними, у згаданій справі згадується як свідок, а не обвинувачений.

Представниця ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович також висловила занепокоєння щодо ситуації.

Якби влада хотіла заборонити шоу Шустера, було б логічно це робити одразу після Майдану – Головенко

З одного боку, є відкликання дозволу для роботодавця на роботу Савіка Шустера, з іншого – є негативна реакція на це президента, зауважує юрист Інституту масової інформації Роман Головенко. Якби влада хотіла заборонити медійну діяльність Шустера, було б логічно це зробити одразу після Майдану, каже правник. Однак, на його думку, ситуація є складною, але не безвихідною для Шустера.

«Його роботодавцю скасували дозвіл наймати на роботу Савіка Шустера для ведення передачі, але той це може робити не як найманий працівник. І в принципі, це буде юридичним виходом із ситуації, тому що зараз скасовано дозвіл роботодавцю наймати Шустера, але не скасовано право на в’їзд і перебування фізичної особи іноземця Савіка Шустера в Україні», – зазначає Головенко.

Ситуація з Шустером – дискусійна, оскільки такі шоу давали майданчик для популістів, вважає політолог із центру «Ейдос» Віктор Таран. З одного боку, він радить дочекатися офіційних висновків відповідних міністерств, з іншого боку, бачить переваги у відстороненні Шустера від діяльності телеведучого.

«З точки зору підвищення якості української журналістики та контенту на телеканалах – однозначно, що від цього глядач тільки виграє, тому що шоу Савіка Шустера останнім часом перетворюється виключно на маніпулятивний канал донесення інформації під конкретних персонажів, яких Савік Шустер розкручує», – говорить Таран.

«Не така велика цяця»

Водночас, на думку медіаексперта Отара Довженка, у ситуації щодо Шустера дискусія мала б вестися не у площині свободи слова, а в площині політики. Він вважає, що скасування дозволу на роботу не є випадковістю, водночас, ставить під сумнів, що цей телеведучий перейшов дорогу президентові, як Шустер сказав на прес-конференції.

«Трактувати це як «наїзд» влади на свободу слова я би не став, тому що владі набагато дешевше домовитися, як це вона завжди робила, із Шустером, – зауважує Довженко. – Тому я думаю, швидше за все, якщо це було зрежисовано, то це було зрежисовано з метою чи то натиснути на нього, чи налякати. Але стояти за цією провокацією може і політик невеликого масштабу, тому що київський центр зайнятості – не така велика цяця, щоб туди треба було дзвонити з Банкової».

Зараз Шустер веде політичне ток-шоу «Шустер Live» на телеканалі «3s.tv», він є його гендиректором, а також гендиректором продакшн-компанії «Савік Шустер Студія». Програма «Шустер Live» у різний час виходила в ефір на Першому Національному, телеканалах «Інтер», «Україна», «24», «1+1», «112».

Автор: Анастасія Москвичова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Анастасія Москвичова, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1680
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду