«За душі наших громадян треба боротися»

«За душі наших громадян треба боротися»

29 Липня 2015
1997
29 Липня 2015
12:13

«За душі наших громадян треба боротися»

1997
Вечірні розмови з бійцями за кілька кілометрів від Пісків
«За душі наших громадян треба боротися»
«За душі наших громадян треба боротися»
Їдемо селищем Первомайським, що за кілька кілометрів від Пісків, машиною Івана з позивним «Лютий» — бійця полку особливого призначення «Дніпро-1». Він запросив на чай і заодно поспілкуватись за вечерею з його побратимами на базі. Вперше зустрілися з ним коло моста на дорозі до Пісків. Того ж дня ми з однією дівчиною із Краматорська заговорили про те, як правильно чинити щодо осіб, які в ці важкі часи на звільнених і на тимчасово окупованих територіях — не за цілісність нашої країни. На що Іван «Лютий» категорично відповів: «Це наші громадяни, і за їхні душі треба боротися».
 

 

Минаємо городи з височезними соняшниками й обговорюємо майбутнє Донбасу.

 

«По суті, ти місцевий, адже працював тут до війни?» — запитую. — «Я народився в місті Снігурівка. Є таке містечко в Миколаївській області», — каже Іван. — «Чи ти задумувався раніше про те, чи ти українець?» — запитую. — «Так», — каже він. — «Аж дивно, бо все життя я розмовляв російською мовою. Все життя. Навчався в українській школі, а вчителька української літератури та мови завжди плакала на уроках, читаючи якісь ліричні вірші, поеми, оповідання. Це я зараз розумію, що це справді сумно і там було чого плакати».

 

 У ХВИЛИНИ ЗАТИШШЯ БІЙЦІ ВІДПОЧИВАЮТЬ, РОЗМОВЛЯЮТЬ ПРО ІСТОРІЮ УКРАЇНИ, ЇЇ МАЙБУТНЄ І ЧИТАЮТЬ. ЗОКРЕМА Й ГАЗЕТУ «День»

 

Перериваємо нашу розмову, бо, проїжджаючи між соняхами, він зупиняє подорожню старшу пані, запитує, чи все в них гаразд, чи вони мають що їсти. Жінка спочатку здивувалася, чому його це цікавить, але згодом розповіла, що все гаразд, вони отримують пенсію. «Лютий» запропонував щось підвезти, якщо треба. Жінка з посмішкою відповіла, що теж каже всім, хто потребує допомоги: «Якщо комусь немає чого їсти, то сходіть до хлопців». Доки ця місцева жителька зав’язувала комунікацію з воякою (чи то пак він з нею), мені подумалося, що в таких місцях довіра не може бути підкупною і репутацію неможливо завоювати зі зброєю. Біля Пісків є села, в яких багато населення не підтримує української армії, тому спілкування бійців із місцевими жителями виливається у дуже цікаві діалоги.

 

Любов Володимирівна (так вона назвалася) пояснила, що не знає тут багатьох, бо переїхали сюди нещодавно, до війни. Зараз мешкають у будинку чоловікового брата, бо на їхньому дах знесло снарядом. У подвір’ї погоріло все... Іван пообіцяв пані Любі до її будинку з високою ялинкою привезти продуктів, які вона роздасть нужденним сусідам (людям з особливими потребами, дітям, чиї батьки не мають роботи, — всі вони живуть тут усупереч воєнним діям).

 

ІВАН ІЗ ПОЗИВНИМ «ЛЮТИЙ», БОЄЦЬ ПОЛКУ ОСОБЛИВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ «ДНІПРО-1», ВИВЧИВ УКРАЇНСЬКУ МОВУ САМЕ НА ВІЙНІ — ДОПОМОГЛИ ПОБРАТИМИ ЗІ ЛЬВОВА

 

Рушили далі. «Лютий» продовжив розмову: «Знаєш, учителька весь час плакала і розповідала якісь сумні історії на уроках української літератури та мови. І я цього не розумів: чому вона ридає, що таке розповідає постійно? А вже тут якось сидів і згадував цю вчительку, згадував її сльози, і мені захотілося до неї з’їздити, зайти до школи і сказати: «Валентино Миколаївно, дякуємо Вам за те, що любите свою країну. І вибачте нас, таких неуків, що ми тоді просто не розуміли, чому ви плачете». Привернуло увагу, як гарно боєць говорить українською. Запитую: «Навчився розмовляти українською тут, серед побратимів?» — «Так, серед побратимів, просто тут більше зустрічаєш носіїв мови. Минулого року я одразу ж потрапив до львівських хлопців, до батька Володимира Парасюка — Зеника. Самого Володимира, може, один-два рази бачив, а от за його батька можу сказати дуже багато гарних речей, тому що це людина порядна, добра й чесна. І з ними намагався бути нарівні. Думаю, от скільки живу в Україні, а українською розмовляв тільки в школі. Може, ще колись перейду взагалі», — каже Іван.

 

 

ЯК ПРАЦЮВАТИ З МІСЦЕВИМИ ЖИТЕЛЯМИ?

 

Зупинившись перед ворітьми, зайшли до тераси, де за великим столом вечеряли бійці «Дніпра-1». З балкона привітався «Шухевич», націоналіст із Дніпропетровська (таких ще треба пошукати в самому Львові). Поговорили з ним про багатостраждальну зв’язкову Романа Шухевича Ольгу Ільків.

 

У хлопців того вечора в меню була картопля з тушонкою та рис. А ще «Чапай» приготував смачні тушковані помідори. Сказала йому своє «беліссімо», але рецептом таки не поділився. Відповів, що після війни, певно, не пропаде з таким талантом готувати. Запропонували «чай, каву, капучино» (капучино по АТО-шному, сказали хлопці, — це кава зі згущонкою). Обрала «Колу» донецького виробництва і цукерки «Джек». Збоку стояв грамофон, з якого заграв рок-н-рол, а за кілька кілометрів доносився акомпанемент гранатометів. «Гуцул» розповів, що коли вперше знайшли платівки, то навіть танцювали. Подарувала «дніпровцям» янголят і малюнки — витвори українських дітей у Барселоні. Хлопці казали: «Не фотографуй, бо ж у нас вигляд зовсім не бойовий, наче якась зграя». На запитання, що ще треба привезти, відповіли: «Любові та ласки». Поусміхалися гуртом і далі розговорилися на серйозніші теми. Почала випитувати інший рецепт: як працювати з місцевими жителями, які не стають на бік України? «Лютий» пояснив: «Проблема в тому, що коли подивитися з одного боку, то вони справді погані люди, зрадники. Але всі соціологи пояснюють, що це така сама жива маса, яка в подальшому стане таким самим народом, як і решта людей». — «Або не стане», — додав «Шухевич». — «Стануть! — заперечив «Лютий». — Ти ж знаєш, як засоби масової інформації зомбують. Можна те, що слід, втовкмачити за допомогою наших ЗМІ». — «Як на мене, треба все зробити за прикладом Литви: залишати їх жити тут, але позбавляти всіх прав громадян: права власності, права голосу», — висловив свою думку «Шухевич».

 

 

ДІАЛОГИ ЗА ВЕЧЕРЕЮ

 

Ще «Чапай» згадував, що сумує за своїм цуциком, котрого вони вивезли з передової до Красноармійська: «Уже звик, що зранку підбігав мені до ніг. Досі за звичкою обережно ступаю, щоби не наступити. Хто ж тепер буде сигналізувати про залпи?..»

 

Запитую, що цікавого тут відбувається. «Цікавого... Та нічого. Хлопець загинув під мостом кілька днів тому... Трапляються міни. Сьогодні теж приїздили волонтери, одна дівчина у футболці з фотоапаратом пішла в напрямку, де можуть прострілювати. Ми до неї кричимо: «Не йди туди!» Люди справді не розуміють, що тут усе серйозно... війна», — каже «Лютий».

 

Найменше говорив, але, певно, найбільше вслухався в кожне слово етнічний узбек, кримчанин Ваха — інтроверт за вдачею. Чистив свого автомата за столом і розповідав, що вся його родина виїхала з Криму, а він пішов добровольцем на війну. «У Криму в нас завжди казали, що в усьому Україна винна, всі гроші йдуть в Україну... А то все пропаганда і телевізор винні», — поділився міркуваннями він.

 

 

ІМПУЛЬС ДОБРОТИ

 

Іван «Лютий» шість років пропрацював на шахті в околицях Донецька. Гірник, котрий хоче вступити на факультет української філології Донецького університету. А ще хоче розпочати політичну кар’єру з рівня села і продовжити вже на рівні міста.

 

Іван через годину поїхав на позиції в Піски, а за тиждень — на ротацію. Обіцянку виконав. Днями ми спеціально відшукали височезну ялинку і за нею будинок місцевої жительки пані Люби. Вона розповіла, що роздала харчі нужденному люду і що її сусіди, котрі мешкають собі тут під обстрілами, теж волонтерять, безкорисливо допомагають знедоленим. Може, з’являтимуться й інші «Івани» та «Любові», які не забуватимуть, що ми відбудовуємо новий Донбас тут і тепер щоденними справами та спілкуванням одне з одним.

 

 

 

 

 

Матеріал створено в рамках проекту ГО «Детектор медіа-«Донбас: чесно»

 

«Донбас: чесно» - проект ГО «Детектор медіа», спрямований  на налагодження діалогу між Сходом та рештою України і висвітлення соціальних проблем українського Донбасу, про які нині недостатньо говорять центральні ЗМІ. 

 

До проекту залучено 40 регіональних журналістів (преса, онлайн, телебачення) з різних областей України. Протягом восьми місяців (квітень - листопад 2015 року) вони будуть їздити у відрядження на прифронтовий Донбас, аби підготувати матеріали про проблеми місцевого населення для власних ЗМІ та для републікації на «Детектор медіа», а також для щомісячного ток-шоу «Донбас: чесно», яке ГО «Детектор медіа» виробляє у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями.  

 

Проект «Донбас: чесно» реалізується ГО «Детектор медіа» спільно з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Христина Грищук, фото автора, «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Христина Грищук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду