Краматорськ рік по тому: місто повертається до звичного життя, однак люди і досі побоюються повторного захоплення (ФОТО, ВІДЕО)

Краматорськ рік по тому: місто повертається до звичного життя, однак люди і досі побоюються повторного захоплення (ФОТО, ВІДЕО)

9 Липня 2015
784
9 Липня 2015
16:14

Краматорськ рік по тому: місто повертається до звичного життя, однак люди і досі побоюються повторного захоплення (ФОТО, ВІДЕО)

784
Краматорськ продовжує оговтуватися від війни і повертається до звичного життя. Про те, що в місті були бойові дії, нагадують деякі невідновлені після обстрілів будинки та люди у військовій формі, які патрулюють місто.Таким ми побачили Краматорськ наприкінці травня 2015 року.
Краматорськ рік по тому: місто повертається до звичного життя, однак люди і досі побоюються повторного захоплення (ФОТО, ВІДЕО)
Краматорськ рік по тому: місто повертається до звичного життя, однак люди і досі побоюються повторного захоплення (ФОТО, ВІДЕО)

На центральній площі міста  „красується” пам’ятник Леніну, але він вже без голови. В центрі міста молоді мами гуляють з дітками, на площі курличуть голуби.  Водночас,  околиці  Краматорська  виглядають якимись сірими, сумними, безперспективними...

 

Нагадаємо, захоплення  Краматорська відбулося  у квітні  2014 року, коли  озброєні люди в камуфляжі захопили будівлю Краматорського міськвідділу міліції. 5 липня 2015 року, завдяки успішним діям військовослужбовців - учасників антитерористичної операції та місцевого населення Краматорськ було звільнено від російсько-терористичних збройних формувань.

 

Нині у Краматорську  скрізь можна побачити багато української символіки. У самому центрі міста активісти намалювали великий жовто-блакитний тризуб. Вулиця Леніна за да помогою чиїхось рук та фарби перетворилась на вулицю Леннона. По місту  на стінах будинків вказані місця для укриття - бомбосховища. Біля будівлі Краматорського управління державної служби з надзвичайних ситуацій і дося залишаються розриті окопи - їх колись вирили сепаратисти. На місці, де зараз базується штаб українських прикордонників, під час окупації „господарювали” сепаратисти.

 

У Краматорську люди на своїй шкірі відчули, що таке війна, тому  від початку свого звільнення почали активно допомагати українським військовим, які захищають на фронті територіальну цілісність України.  У тісному  приміщенні волонтерського центру „Краматорські бджілки”  зранку до вечора кипить робота: тут плетуть маскувальні сітки, кікімори, шиють труси, балаклави, прапори і передають їх  українським бійцям на передову.  За словами координатора „Краматорських бджілок” Ірини Сидоренко,  волонтерством активісти почали займатися одразу після звільнення міста від окупантів. Пані Ірина роповідає, що „ Краматорські бджілки” часто влаштовують благодійні ярмарки, на яких продають вироблені своїми руками патріотичні товари: віночки, браслети, сережки, фенічки. У волонтерському центрі постійно працює  близько 10-ти  активістів - це „кістяк” бджілок, однак є ще й люди, що приходять попрацювати годинку-дві.

 

„За добу ми в середньому робимо 40 метрів квадратних маскувальних сіток, за місяць виходить 1200 метрів кв. Виготовлення однієї кікімори в середньому займає 2 дні. Матеріалом  для сіток служать  використані сорочки, футболки, які ми  потім фарбуємо в потрібні для бійців кольори. У нас в Краматорську є чоловік, який нам постійно фарбує матерію.  У центрі вже є певна спеціалізація, невтомні бджілки працюють конвеєром. І ми будемо працювати скільки треба, лише б якнашвидше настав мир”, - каже координатор „Краматорських бджілок” Ірина Сидоренко.  Водночас бджілки-волонтерки стверджують, що підримки від Краматорської міської ради не мають жодної...

 

Волонтери також  розповідають, що  у  Краматорську, який повернувся в лоно України, досі залишається багато „ватників”, однак вони  стараються не показувати свою позицію, щоби не привертати до себе увагу.

 

Місцеві кажуть, що ті кілька місяців, коли Краматорськ захопили бойовики, були для них справжнім жахіттям. Тому люди  вдячні  українським бійцям, які звільнили Краматорськ від окупації.  В той же час  вони зізнаються, що побоюються, щоби, не дай Боже,  не відбулося повторення  ситуації з захопленням їхнього мирного міста. Люди найбільше хочуть закінчення неоголошеної війни і роблять все для того, аби у всій Україні настав мир.

 

IMG_5904IMG_5922IMG_5925IMG_5928IMG_5940IMG_5949IMG_5955IMG_5957IMG_5974IMG_5978IMG_5981IMG_5873IMG_5895




Галина Єреміца (Чернівці-Краматорськ-Чернівці), www.0372.ua

 

Матеріал створено в рамках проекту ГО «Детектор медіа-«Донбас: чесно»

 

«Донбас: чесно» - проект ГО «Детектор медіа», спрямований  на налагодження діалогу між Сходом та рештою України і висвітлення соціальних проблем українського Донбасу, про які нині недостатньо говорять центральні ЗМІ. 

 

До проекту залучено 40 регіональних журналістів (преса, онлайн, телебачення) з різних областей України. Протягом восьми місяців (квітень - листопад 2015 року) вони будуть їздити у відрядження на прифронтовий Донбас, аби підготувати матеріали про проблеми місцевого населення для власних ЗМІ та для републікації на «Детектор медіа», а також для щомісячного ток-шоу «Донбас: чесно», яке ГО «Детектор медіа» виробляє у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями.  

 

Проект «Донбас: чесно» реалізується ГО «Детектор медіа» спільно з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Loga donorow

 

telekritika-big-1

 

PKWD

 

sdp_logo

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Єреміца (Чернівці-Краматорськ-Чернівці), www.0372.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду