А тим часом у Маріуполі народилось кенгурятко...

А тим часом у Маріуполі народилось кенгурятко...

22 Липня 2015
1763
22 Липня 2015
16:59

А тим часом у Маріуполі народилось кенгурятко...

1763
А тим часом у Маріуполі народилось кенгурятко...
А тим часом у Маріуполі народилось кенгурятко...

... Маленький бешкетник бігав вольєром, уникаючи фотографування,  а колеги-журналісти умовляли його зупинитися хоч на хвилинку й одночасно весело сміялися, дивуючись стрибкам кенгурятка.  Пізніше, коли власник зоопарку  в Сартані (приміському селищі Маріуполя) і депутат міськради Савелій Вашура розповідав гостям - журналістам Донеччини,  які приїхали до Маріуполя на конференцію обласної організації НСЖУ,  про життя в прифронтовій смузі, знову виникла тема кенгурятка. І Савелій, і інші маріупольці висловлювали претензії до тих повідомлень, якими  «годують»  читача й глядача центральні ЗМІ.  Що ж хочуть почути ті, хто живе поряд з блок-постами, пережив обстріли  й загибель земляків, бачить в центрі міста  зруйновані  будівлі міськради й міліції і вважає щасливим день без канонади?

 

Як не дивно, місцеві хотіли б, щоб про них згадували не тільки прес-офіцери, зачитуючи зведення з фронтів, щоб  журналісти  бували не тільки в окопах, а й у магазинах, дитсадочках, на підприємствах і в родинах, щоб Україна знала:  і під пострілами  життя продовжується. І заводи працюють, і дітки народжуються в пологових будинках, й кенгурятка - в зоопарку. І лякають не тільки міни, а й комунальні тарифи та ціни, незрозумілість дій і намірів центральної влади.

 

Спілкуючись із земляками, пригадала нещодавню дискусію (швидше перепалку) між    виконавчим директором  Інституту масової інформації Оксаною Романюк  і представниками донецької журналістики.  Пані Оксана  дуже скептично оцінила потенціал і дії місцевих (краматорських, де вона побувала з дуже коротким візитом) медіа, а коли їй заперечили, видала солідну статтю на «Детектор медіа», в якій разом із співавтором виконала моніторинг краматорських газет, багато чого порадила  місцевим газетярам. Її гострі оцінки, на жаль, значною мірою справедливі, але, на мою думку, й вона, і її опоненти, та й взагалі журналісти, які працюють в зоні АТО, мають більше уваги приділяти настроям місцевих мешканців.

 

Людина - не як ілюстрація   визначених кимось тенденцій чи об‘єкт впливу тих чи інших рішень центру, а як самодостатня одиниця, суб‘єкт, від якого залежить характер навколишнього  життя. Багато хто  покинув Маріуполь, але ще більше лишилося в рідному домі. Я побачила, як дивовижно людина вміє влаштовувати навколо себе гармонію і водночас бездумно її руйнувати, як складно вибудовувати взаємини, коли один у себе вдома, але другий має в руках зброю й обов‘язок захищати батьківщину.

 

Як радить колега Романюк, місцева преса має давати більше суспільно значущих матеріалів.  А які це - суспільно значущі? І як вони мають конструюватися?

 

На мій погляд,  варто частіше звертатися до   life story  (життєвих історій) тих, хто продовжує жити (і працювати!), хоча засинає й прокидається з єдиною мрією: щоб війна  не постукала в його двері. Цей жанр переконливіший за будь-яку аналітику.

 

Ми багато чуємо, бачимо й читаємо про героїв-воїнів, волонтерів, переселенців (і це правильно, це потрібно!), але непропорційно мало - про тих, хто продовжує підтримувати життя в прифронтовій смузі.  А між тим війна  колись закінчиться, і саме цим людям доведеться  відбудовувати порушене нею життя.  Що вони будуватимуть?  Яку країну? Важливе питання? Правда?

 

Пам‘ятаєте п‘єсу Вампілова «Минулого літа в Чулимську», де люди постійно ламали огорожу в палісаднику й топтали квіти, а головна героїня, одначе, щоранку відновлювала красу й порядок? Маріупольці не тільки допомагають рити окопи, встановлювати лінію оборони, а й збираються переносити приватний зоопарк на просторішу територію, то ж маленькому кенгуряткові буде де побігати.

 

От скажіть, чи суспільно значущим було повідомлення місцевої газети про народження цієї австралійської дитинки в зоні АТО, а потім читацьке обговорення імені новонародженого?

 

Віра Черемних, «Журналіст України» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віра Черемних, «Журналіст України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду