Digital News Report: більше глобальних, мобільних та відео-платформ

Digital News Report: більше глобальних, мобільних та відео-платформ

22 Червня 2015
1851
22 Червня 2015
11:33

Digital News Report: більше глобальних, мобільних та відео-платформ

1851
Digital News Report: більше глобальних, мобільних та відео-платформ
Digital News Report: більше глобальних, мобільних та відео-платформ
Цьогорічний Digital News Report Інституту Ройтерз із вивчення журналістики базується на дослідженні 12 країн, де було опитано понад 23 тисячі осіб. Серед ключових результатів – різке зростання використання платформ соціальних медіа задля розширення аудиторії, сплеск рівня читання новин на мобільних пристроях, зменшення використання стаціонарного інтернету і величезне зростання споживання відео-новин онлайн.
 

Повний звіт Інституту Ройтерз завантажений у вільному доступі на спеціальному сайті  www.digitalnewsreport.org. На ньому є інтерактивна графіка, що дозволяє користувачу  дізнаватися та порівнювати дані за країною та темою. У цьому матеріалі я хочу сфокусувати свою увагу на чотирьох аспектах звіту: викликові телевізійному домінуванню; рівні довіри серед користувачів; зростанню глобальних гравців; перспективі платних онлайн-новин.

 

Телевізійному домінуванню кинули виклик?

Є значні відмінності у тому, як у різних країнах споживають, знаходять та поширюють новини. Телевізійні новини залишаються єдиним найбільш важливим джерелом новин у більшості місць. Проте молодь все більше ставить під сумнів таке їхнє становище.

 

Німеччина вирізняється із цього тренду. Кількість респондентів, які використовують телебачення як джерело новин, тут сильно змінилася порівняно з 2012 роком, навіть серед молоді (тут 58% осіб віком до 35 років, досі дивляться телепрограми із запланованого каналом переліку). Зростання соціальних медіа у Німеччині менше виражене : лише 23% респондентів усіх вікових груп, які бачили новини в тиждень, коли проводилося опитування, назвали онлайн (у тому числі соціальні медіа) головним джерелом новин того тижня.

 

Телевізійні новини також залишаються на сильних позиціях у Данії.  За останні чотири роки використання онлайн та соціальних медіа тут зростало швидшими темпами, ніж у Німеччині. Однак кількість людей, які продовжують використовувати телебачення як щотижневе джерело новин у Данії майже не змінилася.

 

В інших країнах є ознаки того, що телебачення втрачає свою впливовість, зокрема у США та Великій Британії, і особливо серед людей, які дивляться регулярні  випуски новин.

 

У Сполучених Штатах 44% опитаних сказали, що телебачення є їхнім головним джерелом новин. У 2013 цей показник становив 53%. Цей тренд особливо яскраво виражений серед тих, кому менше 45 років. Лише 31% респондентів у цій віковій групі назвали телебачення своїм головним джерелом новин тижня, порівняно з 42% у 2013 році.

 

Схожа картина спостерігається і у Великій Британії. Серед представників усіх вікових груп, які переглядали новини в тиждень, коли проводилося опитування, 62% назвали телебачення головним джерелом новин. Тобто цей показник знизився порівняно з 69% 2013 року. 46% респондентів віком до 45 років ідентифікували телебачення як головне джерело новин, порівняно з 56% 2013-го.

 

Загалом, Франція, Німеччина та Японія демонструють найсильнішу вірність традиційним медіа і  повільніше приймають цифрові тренди.

 

У Франції 58 % користувачів обирають телебачення як головне джерело новин, 29% надають перевагу онлайн, і лише 5% вважають головним джерелом новин друковані медіа.

 

Навіть серед країн, що повільніше використовують онлайн-медіа, відзначені певні відмінності у поколіннях. Наприклад, молоді німці та японці загалом надають перевагу онлайн-новинам та соціальним медіа перед телевізійними новинами, радіо чи друкованими ЗМІ.

 

Facebook  – найбільш широко використовувана для новин платформа соціальних медіа 

Facebook та мобільні додатки Instagram та WhatsApp, якими він володіє, багато молоді використовує з метою доступу до новин. 41% споживачів у всіх країнах отримують новини через Facebook щотижня. Це майже вдвічі більше, ніж показник компаній-найближчих суперників (YouTube – 18%, Twitter – 11%). Таким чином, у понад 10 країнах, де проводилося опитування, використання Facebook для новин зросло на 6% порівняно з 2014 роком (коли цей показник становив 35%).

 

Попри те, що технологічні компанії діють як новинні агрегатори і створюють новинну “бульбашку фільтрів”, багато користувачів кажуть, що соціальні медіа допомагають їм знайти ширший спектр історій від ширшого кола джерел, ніж вони могли б отримати через традиційні медійні джерела.

 

Довіра до медіа

Було виявлено значні відмінності між рівнем загальної довіри до медіа. У Фінляндії 68% опитаних сказали, що довіряють медіа загалом, в той час як у США – лише 32%, в Іспанії – 34% та 35% в Італії.

 

Italy_Trust-300x85

 

Цей графік вимірює рівень довіри до новин загалом і порівнює його з довірою до новинних джерел, які респонденти “використовують більшу частину часу”. Повсюди респонденти сильніше довіряють тим ресурсам, які регулярно використовують. Але між двома графіками є розбіжності. Найнижчі рівні довіри спостерігаються переважно у країнах з найбільш заангажованих і, відповідно, поляризованих медіа, наприклад в Італії. Країнами, що демонструють високі рівні довіри, є ті, в яких є сильні незалежні суспільні мовники та добре фінансовані комерційні гравці.

 

Виявлено два винятки з цього правила. Один – це Бразилія, де спостерігається дуже високий рівень довіри, однак модель, як ми обговорюємо, стосується лише міських, а отже багатших, мешканців країни. Інший приклад – це Ірландія, де зафіксований нижчий рівень довіри, ніж можна було б сподіватися.

 

Посилена конкуренція з глобальними гравцями

Традиційні медіа зіштовхуються з різними формами конкуренції. Деякі – з боку цифрових брендів усередині країни. Але цьогорічний звіт також простежує вплив глобальних цифрових медіа, як-от Huffington Post, що діє у 14 країнах по всьому світу. Дослідження виявило, що 10% опитаних у всіх країнах споживали новини через Huffington Post того тижня. Чотири відсотки респондентів отримували новини через Buzzfeed. За останні 12 місяців Buzzfeed подвоїв своє охоплення у Великобританії та США.

 

Глобальні агрегатори, як-от MSN (8% респондентів по всьому світу заходили на новини через MSN в тиждень, коли проводилося опитування) та Yahoo (18%) також продовжують демонструвати хороші результати. Показники  Yahoo – вищі через його популярність у Японії.

 

У звіті також відзначає успіх традиційних глобальних новинних брендів, наприклад BBC (8% респондентів заходили на новини через ВВС минулого тижня), CNN (6%), New York Times (5%) та в англомовному світі  The Guardian (2%) та Mail Online (2%).

 

Перспективи платних новин

Відсоток людей, які платять за онлайн-новини залишається низьким. Найменший він у Великій Британії, де 6% респондентів платили за новини минулого року. У Фінляндії цей показник найвищий – 14%.

 

Стосовно того, як багато людей може платити за новини у майбутньому – позитивів мало. Знову ж таки, країною з найбільш неохочими платниками є Велика Британія. 75% тамтешніх респондентів сказали, що не платили б за онлайн-новини, незалежно від вартості.

 

У Сполучених Штатах таких осіб 67%, в Австралії –  63%, в Іспанії – 59%. Ті, хто розглядає можливість платити за онлайн-новини у цих країнах, готові викласти в середньому від  8, 5 американських доларів у США до 4,5 австралійських доларів в Австралії.

 

Інші шляхи платні за журналістику не виглядають більш багатообіцяючими. Зі зростанням кількості програмного забезпечення, що блокує рекламу (47% у США та 39% у Великобританії “регулярно використовують програмне забезпечення, що блокує рекламу”) та після оголошення  Safari про те, що вони пропонуватимуть вбудований у браузер блокувальник реклами, перспективи банерної реклами виглядають досить похмуро.

 

Звіт також включає деякі специфічні дослідження у США та Великій Британії щодо власної реклами чи спонсорського контенту. Багато користувачів сприймають їх з підозрою, особливо якщо йдеться про використання реклами поруч із новинами, а не як окремі функції.

 

Висновки

Навіть у досліджуваних дванадцяти країнах, де пропонуються подібні рівні інтернет-доступу, є значна відмінність у тому, як користувачі отримують доступ  до новин.

 

Отримання доходу від цифрових новин –  окрім як від спеціалізованих новинних сайтів – досі головна проблема для видавців. Директор з досліджень Інституту Ройтерз Расмус Клайс Нільсен (Rasmus Kleis Nielsen) зазначає: “Наше дослідження визначає, що більшість людей люблять новини та користуються новинами, але не хочуть платити за них, не хочуть бачити рекламу поруч із новинами  і не хочуть бачити їх упереміш зі спонсорським контентом. Це означає, що стабільні бізнес моделі залишаються недосяжними навіть для тих, хто досяг успіху у побудові аудиторії ”.

 

Новинний директор ВВС Джеймс Ґардінг (James Harding) у своєму  чудовому есе “Обережно, двері зачиняються” (Mind the Gap) стверджує, що розриви між споживачами онлайн та офлайн-новин, як і розрив поколінь, розширюється. У своєму тексті він фокусується на рівності до доступу до новин у цифровому світі, проте багато журналістів та видавців можуть погодитися з його висновком, що “цифрове майбутнє – казкове, але не світле”.

 

Переклад з англійської мови статті “Digital News Report: More Mobile, Video And Global Platforms”

 

European Journalism Observatory

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду