День Перемоги і пропаганда країни-агресора

День Перемоги і пропаганда країни-агресора

4 Травня 2015
4504
4 Травня 2015
12:51

День Перемоги і пропаганда країни-агресора

4504
День Перемоги і пропаганда країни-агресора
День Перемоги і пропаганда країни-агресора

Неспокійно піднімаю слухавку, коли мені з АТО телефонує друг, що водив мене в дитсадок за руку.


Нещодавно з відкритим ротом дивилася передсвятковий ролик на російському «Рен-ТВ».

 

Ні, звісно, я в курсі, що там пропаганда квітне буйним цвітом у всьому, де можна - від псевдоісторичних серіалів до мелодрам про любов (Ґоскіно не спить), але тут вже все було поза межами добра і зла. Тут би навіть Гантер Томпсон позаздрив асортименту психотропних засобів і кинувся переписувати свої «Страх і ненависть».


У ролику геніальний сценарист надумав здолати часово-просторовий розлом: помістив сучасних школярів молодших класів прямісінько на передову. Зробив цих дев'ятирічних маминих дітей піхотинцями. От наче щойно сиділи в класі, а тут раз! - і вже біжать у грязюці, і чують передсмертні крики товаришів, обляпуються кров'ю, переступаючи через
міни й чиїсь мізки, тягнучи на собі важкопоранених дорослих важких солдатів. Слоган, зрозуміло, якийсь життєствердний і сентиментальний, типу «помні». І якось навіть в голову нарко-режисеру не приходить припустити, що бодай комусь із тих, хто воював у будь-якій війні, навряд хотілося би це «помніть». Скоріше мріялося би забути всі ці кров, страждання й біль, і вже точно не запихати юних нащадків у подібні м'ясорубки.


Цього року маємо 70-у річницю закінчення Другої світової війни. В СРСР її власницько майже редукували до радянсько-німецької, яку назвали «Вєлікой Отєчєствєнной» (вкравши ім'я, яким 1914 року в Росії охрестили Першу світову). Північно-східний сусід України називає її так і досі.

 


Що ж, цю війну там перетворили практично на релігію. Якщо весь світ навчився вшановувати цю дату спокійно й з повагою, то в Росії все по-іншому. Там це «спасібо-дєду-за-побєду» стало державним культом - трохи слабшим за православ'я, але місцями не менш екзальтованим. Чого лише варта недавня історія покарання «язичницьких плясок»:
дівчаток, що затанцювали біля меморіалу Малої Землі в Новоросійську, посадили на 15-10 діб за ґрати за адміністративне правопорушення. «Що за недозволений гуманізм, - верещали поборники скріп, - як то лише на 15-10 діб?! Невже даремно ми садили в тюрму «Пусі Райт»?! У кримінал їх, у кримінал!».


Знову ж таки, логічним було би припущення, що діди - чи то пак прадіди - цих самих дівчат якраз і воювали за те, аби їхні правнуки мали можливість вільно танцювати там, де їм заманеться. Але де праведне обурення, а де логіка. Причому, якщо попросити кого-небудь із особливо активних клікуш, що вимагають довгострокового ув'язнення дівчатам
(одній із них років п'ятнадцять), назвати хоча б одного з тих, хто командував Другим Білоруським фронтом, чорта з два він відповість. І куди подінеться все його патріотичне рвання сорочки на пузі? Навряд чи й дату початку Другої світової такий крикун вам вірно назве. Або коли Червона армія стала допомагати Вермахту з окупацією Польщі - ввійшла на територію Західної України й Західної Білорусії. 17 вересня 1939 року? Нє, не чули. Такого в роликах патріотичного телебачення не показують.


Цікаво, що нетерпимість найбільше проявляють ті, хто за віком не мав жодного стосунку до жахіть війни, до всіх тих смертей, голоду, розлуки й горя - надто пізніше народилися. Та й вихідним День Перемоги став лише за Брежнєва, в середині 60-х років. Помпезний парад
провели відразу після закінчення війни, а потім 20 років чомусь не знаходили часу радісно дефілювати - надто свіжою, можливо, була пам'ять про жахіття.


Про дату Перемоги можна сперечатися: 8 або 9 травня (та ж сама капітуляція Німеччини, тільки за московським часом). Чи все ж таки 2 вересня, коли нарешті здалася Японія і
закінчилася саме Друга світова війна.


Одного з прапрадідів розстріляли, іншого заслали до Сибіру.


Ветеранів - реальних - залишилося геть мало. Зрозуміло, що вони заслуговують на повагу. І то не лише один день в році, будь то 8 чи 9 травня, а як мінімум хорошою медициною і турботою.


Для нашого покоління це вже не діди, а прадіди. Жодного зі своїх прадідів я не пам'ятаю - один втік із німецького полону і довго переховувався від радянської влади, відтак прабаба
сама повезла його до райцентру «чесно показатися», де його чесно й розстріляли. Іншого поховано в братській могилі на Київщині. Третього вислано до Сибіру. Четвертий недовго жив після операції «Вісла». Мій покійний дід у свій час був одним із командирів танкових військ, що входили в 56-му в Будапешт. Уже тоді він розумів, що не зовсім все правильно й логічно в безапеляційних діях Радянського Союзу. А після його розпаду, на пенсії, довго й детально вивчав історію України, історію УПА та інші історичні розвідки, намагаючись бодай якось компенсувати відчуття провини встановленням історичної справедливості в
межах себе самого...


Все моє раннє дитинство я гралася в солдатиків. Вдягала дідового кашкета, медалі, пілотки, мундири. Хотіла бути рядовим і щоб мене звали Сашею. Доживши в дорослому віці до реальної війни - війни з таким «братнім» народом, - я розумію, що ніколи б не хотіла бути солдатиком реальним, як би романтично в іграх це не виглядало. Я спокійно дивлюся, як мої доньки грають у дурнуватих принцес у рожевих сукнях, і не сміюся з них. Я неспокійно піднімаю слухавку, коли мені з АТО телефонує друг, що водив мене в дитсадок за руку і з котрим ми грали в тих самих солдатиків. Чого я можу побажати йому там? Закінчення, просто закінчення цього жахіття, в якому перебувають зараз наші чоловіки, брати, сини й кохані. Свою перемогу вони здобувають щодня, залишаючись живими.


Ірена Карпа - письменниця


Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода



 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірена Карпа для «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду