Нове прочитання Липинського через... соцмережі

Нове прочитання Липинського через... соцмережі

25 Квітня 2015
2424
25 Квітня 2015
16:18

Нове прочитання Липинського через... соцмережі

2424
День народження відомого політичного діяча наші ЗМІ оминули мовчанням. Зате згадали молоді депутати
Нове прочитання Липинського через... соцмережі
Нове прочитання Липинського через... соцмережі
«Націоналізм буває двоякий: державотворчий і державоруйнівний - такий, що сприяє державному життю нації, і такий, що це життя роз'їдає... Перший націоналізм територіальний, другий - екстериторіальний і віросповідний. Перший називається патріотизмом, другий - шовінізмом. Коли Ви хочете, щоб була Українська Держава - Ви мусите бути патріотами, а не шовіністами», - викладав свої думки ще на початку ХХ століття в листі Богдану Шемету В'ячеслав (Вацлав) Липинський - видатний політичний діяч, історик, соціолог і публіцист. Нещодавно, 5 (18) квітня, виповнилося 133 роки з дня народження Липинського. Можна було легко актуалізувати історичний контекст і переглянути деякі ідеї, мабуть, найбільш оригінального українського політичного теоретика. Як же використали цей шанс українські ЗМІ?
 

5 квітня інформаційне агентство «Волинські Новини» привітало з днем народження викладача ВНУ імені Лесі Українки Тараса Літковця і журналіста Олександра Топорівського. У цьому ж тексті немовби ненароком згадуються й інші іменинники: папа римський Урбан III, англійський філософ-матеріаліст і математик Томас Гоббс і... український історик і публіцист В'ячеслав Липинський. Також Липинський одним реченням з'являється в рубриці «Цей день в історії» в інтернет-газеті UkrMedia. І все. Більше ніхто з українських ЗМІ не зацікавився особистістю світового масштабу.

 

Липинські

Не можна сказати, що автор знаменитих «Листів до братів-хліборобів» відсутній в українському інформаційному просторі, от тільки потрапляє він туди не шляхом наполегливої журналістської праці, а через випадкові висловлювання спікерів. Лише місяць тому в ефірі «5 каналу» професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань заявляв: «Липинський говорив, чого ще не вистачає українському націоналізму - української еліти. Потрібна українська еліта, яка бере участь у національно-визвольному русі. І це якраз те, чого нам теж не вистачає. Нам потрібна справжня українська еліта». Питання української еліти дискутується у нас уже давно. Так чому не освіжити в пам'яті деякі ідеї історика з цього приводу? Напевно, легше в сотий раз повторити, що в нас ця горезвісна еліта так і не утворилася, ніж покопатися в архівах і зрозуміти, чому.

 

І ось парадокс - «витіснений» з преси і телебачення, теоретик українського консерватизму і політичний діяч ХХ століття знайшов для себе місце... в соцмережах. Перед річницею дня народження В'ячеслава Липинського позафракційний народний депутат Борис Філатов написав на своїй Фейсбук-сторінці: «Запрошення до серйозної дискусії. Донцов vs. Липинський». Дискусія дійсно виявилася серйозною, викликала сотні інтернет-коментарів і, за словами нардепа, тривала в стінах парламенту. Мабуть, не всі депутати приходять в Раду побитися, але на словесні баталії телекамери не збереш. Поява Липинського в українському сегменті соцмереж показала, наскільки близькі деякі його ідеї народу, а традиційні ЗМІ програли інтернету одне очко. Знову.

 

«НАМ ПОТРІБЕН ПАНТЕОН СВОЇХ ГЕРОЇВ І МИСЛИТЕЛІВ»

Борис ФІЛАТОВ, позафракційний народний депутат:

- Сьогодні Липинський набуває дещо іншого звучання. Зрозуміло, що він був консерватором, у нього є ідеї, які зараз незастосовні, як гетьманська монархія тощо. Але це людина, якав иходила з українського націоналізму за принципом територій. Сама постать досить знакова - він був поляк за національністю, шляхтич. Він завжди вважав, що українським націоналістом може вважатися людина незалежно від віросповідання, мови, якою вона говорить, походження - всім нам відомі його «Листи до братів-хліборобів». Мій близький друг Дмитро Ярош - донцовець, і ми часто сперечаємося з ним з цього приводу. Але він сказав одну річ: «Я за Донцова, але не проти Липинського». Не можна протиставляти Донцова Липинському, як робила радянська історіографія і продовжує робити сучасна українська. Вони заочно сперечалися, але у цих двох мислителів були ідеї, які повинні бути у розвитку та осмисленні. Я був приємно здивований після свого поста в Фейсбуці - виявляється, того ж Липинського дуже багато читають в Раді. Андрій Лозовий пообіцяв подарувати мало не прижиттєве видання «Листів до братів-хліборобів», яке у нього зберігається. Для багатьох молодих депутатів ВР ці прізвища - не пустий звук, той же Ігор Мосейчук почитує і одного й іншого.

 

Потрібно розуміти, що не можна вихоплювати те, що було написано 50 або більше років тому і намагатися екстраполювати на сьогоднішню ситуацію. Поки що в більшості ЗМІ ці прізвища не звучать, але всьому свій час. Натомість «День» докладає всіх зусиль до популяризації таких історичності особистостей. Зневірятися не варто. Наша війна ще попереду - за уми, за душі, за серця. Ці імена отримають нове звучання. Тільки не потрібно брати цілком архаїчні концепції або виривати цитати з контексту, краще взяти конкретні ідеї, застосовні в наш час, і пояснювати їх, зокрема і через призму особистості цієї людини (Для тих, хто захоче скористатися цією порадою - віртуальна екскурсія Меморіальним музеєм В'ячеслава Липинського у с. Затурці на сайті «Дня». - Авт.). Цим потрібно займатися, зокрема  має бути державна просвітницька концепція. У нас був певний «іконостас героїв» ще при УРСР - його потрібно переглянути і створити пантеон своїх героїв і мислителів. Чому я наголошую на Липинському. Бандера, Донцов і Коновалець - це одні стовпи державності, а інші - Липинський, Мельник, у яких було своє розуміння речей.

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: «Вступне слово до читачів із ворожих таборів. Листи до братів-хліборобів» В'ячеслава Липинського вийшли окремою книгою в Бібліотеці газети «День» - серія «Бронебійна публіцистика». Видання можна замовити тут.

 

Анна Свентах, «День»

Фото - http://www.day.kiev.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду