«Це водночас той і не той Майдан»

«Це водночас той і не той Майдан»

22 Лютого 2015
4303
22 Лютого 2015
14:58

«Це водночас той і не той Майдан»

4303
Як українські канали провели телемарафони до дня вшанування пам’яті Небесної Сотні
«Це водночас той і не той Майдан»
«Це водночас той і не той Майдан»
Панорамні плани вечірнього Майдану, всюди - лампадки, квіти, жовто-блакитні і червоно-чорні прапори. Камера вихоплює на одному із державних стягів розмашистий напис «Ялта». Так розпочалися телемарафони на українських каналах, присвячені пам'яті тих людей, що загинули на Майдані минулого року. Ще через кілька хвилин глядачам показали, промову Петра Порошенка, яку президент чомусь читав з листочка. Там було багато про країну агресора, про війну, про «п'яту колону», про «маховик незворотніх реформ», про рух в Європу. І набагато менше людського, про Небесну Сотню. Навіть через екрани на Майдані відчувалася напружена атмосфера. Потім кореспондент «1+1» Олександр Загородний, який в той час був на Майдані Незалежності, пояснив - більшість людей не пускають ближче до сцени, там зробили «VIP-сектор» для урядовців, дипломатів і родичів загиблих. «Дехто не задоволений, люди хотіли всі бути разом, як і тоді», - говорить журналіст, але додає, що здебільшого люди розуміють - це офіційний захід, є правила безпеки. Коли закінчується промова президента і засвічують ліхтарні стовпи світла спрямовані в небо, що символізують душі Небесної Сотні, коли відспівують реквієм - знімаються усі паркани та загорожі, і сила людей іде ходою по Інститутській. Камери репортерів вихоплюють сум і скорботу на лицях, багато людей не можуть говорити через сльози. А тихий і спокійний закадровий голос Юрія Макарова промовить: «Це водночас той і не той майдан»... «День» підготував огляд телемарафонів центральних та інформаційних каналів з цієї події.
 

ІНТЕР

Серед центральних телеканалів країни найменше уваги цій темі приділив телеканал «Інтер». Увечері канал показував наживо картинку з Майдану між двома випусками новин, не запрошуючи нікого в студію і не роблячи власні включення з події. У цю «стандартну трансляцію» входили промова президента, виступ Євгена Нищука зі сцени і подальший концерт, який чередувався із відеоуривками з найгострішими мометами Майдану минулого року, а також зйомка панорам вечірньої площі і різних людей, що прибули вшанувати пам'ять загиблих. Перед початком виступу Петра Порошенка та у кінці трансляції, під час ходи по Інститутській за кадром коментував подію з історичною ретроспекцією Юрій Макаров. Цю ж картинку постійно показував «1+1» у правому нижньому кутку екрану, включаючи «офіційну частину» тільки у найбільш важливі моменти. Юрій Макаров пояснив, що така «офіційна» трансляція була спільним проектом кількох каналів та продакшенів. Окрім цього «Інтер» не підготував своїх власних програм і включень у вечір 20 лютого.

 

1+1

У вечір пам'яті Небесної сотні канал показав чи не найкращий телемарафон серед центральних телемовників України. «Офіційну» трансляцію «плюси» постійно чергували з включеннями зі студії, з вулиці Інститутської, Грушевського, та навіть з інших міст України. Із Наталією Мосейчук у студії розмовляли про події минулого року розмовляли отець Іван Сидор - уже легендарний дзвонар із Свято-Михайлівського Золотоверхого Собору, Святослав Вакарчук, керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, вдова українського військового, полковника, командира 11-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь» Олександра Гуменюка Олена, Ігор та Микола Кузнєцови - батько і син, кияни і науковці, фото їх закривавлених облич минулого року облетіли увесь інтернет - не тільки український сегмент, а й закордонний. Основна перевага «плюсів» серед інших телемарафонів - їхня «людська», особистісна подача цієї події. Якщо офіційних посадовців Наталія Мосейчук буквально закидала запитаннями із критичною і наступальною інтонацією, то розмовляючи із Оленою Гуменюк ведуча запитувала «про що ви бога просите» і навіть не змогла стримати сльози. 

 

«Плюси» транслювали живі людські емоції і це стало найбільш виграшним підходом. Чоловік, який був на Майдані 20 лютого і бачив розстріли, який прийшов через рік на Інститутську і крізь сльози сказав кореспонденту «1+1» Неллі Ковальській: «Ці світлі душі... вони зроблять нас всіх людьми. Вони зроблять чудову красиву Україну. Наші внуки будуть жити у прекрасній країні - це 100%». Так, на «плюсах» були і сюжети про розслідування СБУ розстрілу, про можливу причетність до минулорічних подій радника Путіна Владислава Суркова, про розслідування справ Віктора Януковича та інших посадовців, що втекли до Росії, ексклюзив про харківську журналістку Ганну Кузнєцову, що остання в Україні записала інтерв'ю з Віктором Януковичем, який в той час саме втікав у сусідню країну. Але основний посил усіх сюжетів каналу був спрямований на надію. Надію на те, що не намарно загинула Небесна сотня.  

 

ПЕРШИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА ICTV

Вчорашні ефіри яскраво продемонстрували, що тема Революції Гідності спричинилась до справжнього розквіту документального кіно в Україні. Щоправда, заслуга телеканалів у цьому мінімальна - вони лише ретранслювали вже готовий продукт. Особливо відзначився Перший Національний - за вчорашній день він показав аж вісім документальних стрічок, половина з яких - про Євромайдан: «Духовна варта. Священики на Майдані», «Майдан. Народження», «20. Двадцять свідчень про переламний день протистоянь на Майдані» й «Формула перемоги». Останній того ж дня транслював канал ICTV.

 

Перший Національний і ICTV спеціального телемарафону, присвяченого пам'ятній даті, вирішили не готувати. Як і інші канали, вони показали пряму трансляція з Майдану Незалежності. Розлогі сюжети про події річної давнини з'явилися у випусках новин і в «Надзвичайних новинах» на ICTV. Журналісти програми «Гражданская оборона» на цьому ж каналі аналізували події останнього року з допомогою... нумерологів та екстрасенсів. В студії програми «Про головне» на Першому Національному Революцію Гідності разом з ведучим Олесем Терещенком згадували письменники, видавці, громадські діячі Віталій і Дмитро Капранови, голова Інституту національної пам'яті історик Володимир В'ятрович та головний редактор часопису «Ї» політолог Тарас Возняк. «Покарання винних у вбивстві Небесної Сотні - неймовірно важливе, - наголосив Володимир В'ятрович. - Це - не просто справа честі сучасної влади, це - справа її виживання. Це - справа виживання всієї України. Люди, які стоять зараз біля керма, опинилися там завдяки революції, але самі вони не були її провідниками. Вони отримали аванс довіри від суспільства, яке здійснило революцію. Цей баланс довіри зараз дуже підважений тим, що його не «капіталізували» у покарання винних. Допоки не будуть покарані вбивці, існуватиме проблема недовіри між суспільством і владою, й на цьому протистоянні зможе грати зовнішній агресор. Відповідно відновлення справедливості у цій справі - важливий чинник забезпечення обороноздатності країни».

 

ТРК «УКРАЇНА»

Звичайними, щоденними сюжетами висвітив тему Річниці канал «Україна». Хоча на сайті і було написано, що у зв'язку з днями вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні й Річницею Майдану, канал «Україна» змінює сітку інформаційного мовлення. «Так, в п'ятницю 20 лютого в ефір вийде розширений випуск інформаційно-аналітичної програми «События». Випуск буде присвячений основним заходам щодо вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. У репортажах і прямих включеннях глядачі побачать найактуальнішу інформацію про всі події цього дня: передзвін дзвонів київських церков, слово Президента України, подробиці Всеукраїнської акції «Хвилини мовчання - нескінченність пам'яті», а також відкриття Світлової інсталяції «Промені Гідності» - йдеться в повідомлення. Але тема Майдану була розкрита через звичайні заздалегідь підготовлені сюжети журналістів із подекуди тимчасовими, короткими включеннями з Майдану, весь час ефіру, трансляція з Майдану показувалася у маленькому квадраті внизу екрана, а ведуча Анна Панова розповідала різні новини - про подорожчання електроенергії, про постачання газу з Росії, стан на передовій і т.д. (тобто як звичайний випуск новин)

 

Після новин і періодичної трансляції з Майдану в ефірі вийшло, як пишуть на сайті каналу «головне ток-шоу країни «Говорить Україна».  За словами авторів у проекті обговорюються події, що сколихнули країну, і теми, значимі для тисяч людей. «Кожна з них розкривається через конкретні людські долі, життєві перипетії і думки» - пишуть про проект. У п'ятницю, 20 лютого, в річницю трагічних подій коли загинуло сотні людей, автори програми вирішили, що темою, яка «сколихне країну» і є значима для тисячі людей зараз буде дискусія про те... як бездомний чоловік знайшов свого сина через 36 років.

 

5 КАНАЛ

Не припиняв розкривати тему Майдану протягом року. Кожного місяця на телеканалі виходило чимало сюжетів присвячених Євромайдану. Всі відзняті репортажі зібрано на сайті у рубрику «Хроніка Майдану».

 

А 20 лютого, у найтрагічніший день революції, 5 канал з самого ранку, періодично показував сюжети з Майдану, нагадував про ті трагічні події транслюючи відео,  показав як вшановували Героїв Небесної сотні у різних міста України - Вінниця, Черкаси, Харків та інші. Періодично перериваючись на інші новини. Зокрема в ефірі «5 каналу» підіймалася неодноразово тема безкарності людей, які наказували та вбивали людей на Майдані.  З 18.30 почалося пряме включення з Майдану Незалежності, після трансляції відразу стартувала програма «Підсумки дня» присвячена річниці Майдану.

 

Спікерами були журналіст Павло Шеремет, правник, публіцист Геннадій Друзенко, керівник Київської обласної організації партії "Правий сектор" Ігор Мазур-Тополя та радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

 

Перше питання ведучої Тетяни Даниленко - чи правильно вшанували сьогодні Небесну Сотню? На що Зорян Шкіряк відповів, що помпезності мало бути значно менше. «Це не роковини пафосу, це роковини вшанування пам'яті героя, які вперше поклали життя за самостійну Україну, це мало відбуватися дещо скромнішим і доступним для пересічних громадян», - сказав він.

 

Говорили в студії про третій Майдан, про війну на сході, про нову владу, про історичну мудрість, але все ж таки розмова поверталася до Майдану. Після цього гостем студії став письменник Андрій Курков, який розповів про презентацію його книги  «Щоденник Майдану» і в цьому діалозі знову ж говорили про ті страшні події.

 

ЕСПРЕСО-ТВ

Основний лейтмотив телемарафону на «Еспресо-ТВ» - «ніхто не покараний». За весь час трансляції цей месидж повторювався ледь не кожні 15 хвилин. Канал як і «плюси» переривав офіційну трансляцію на включення зі студії. Ведучий Василь Зима кілька разів повторив фразу Порошенка про «Януковича у пеклі», яку, до речі, вчора ЗМІ цитували найохочіше. Також ведучий заявив, що родичі загиблих уже змирилися, що вбивці не будуть покарані, але є громадські організації, і вони можуть робити те, що не може робити держава. Досить неймовірна і популістська заява. Як журналіст збирається замінити громадськими структурами усі державні органи - не зрозуміло. Після виступу Порошенка ведучі ще раз наголосили глядачам, що хтось у натовпі перед промовою крикнув президенту «ганьба», а під час подання інформації про причетність Суркова до розстрілів ведучий заявив, що «Росія спростувала заяви про Суркова. Чомусь ми завжди говоримо про людей, яких не можемо дістати». Різниця між «спростувала» і «заперечила» журналісту, напевно, не відома.

 

На фоні настроїв українських ведучих у стилі «все пропало нас злили» вирізнялася польська кореспондентка каналу Б'янка Залевська. «Це було відчуття свободи, - пригадувала минулорічні події в ефірі каналу журналістка. - Завдяки Україні ми поляки згадали, що означає слово свобода, і вся Європа згадала. Мабуть, Україна є найбільш європейською країною. Не пам'ятаю, щоб якась країна так сильно боролася щоб бути в Європі. Те, що було на Майдані - залишиться назавжди у моїй голові, головах українців та європейців. Це було за відчуття свободи. Це було не тільки за Україну, а й за Європу».

 

112 УКРАЇНА 

Програма «Шустер LIVE», прихистити яку погодився канал «112 Україна» (див. статтю «Телеканали «футболять» «Шустер LIVE» у №29 від 20-21 лютого ц.р.) також значною мірою була присвячена трагічній річниці. Гостями студії стали Соня Кошкіна, Володимир Парасюк, Олексій Мочанов, Ігор Луценко, Тетяна Чорновол, Юрій Бутусов, Микола Катеринчук, Дмитро Добродомов, Андрій Ілларіонов, директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур та Олесь Доній. Говорили здебільшого про перспективи розслідування, яке вже рік, здається, не може зрушити з мертвої точки. У ролі головного експерта - шеф-редактор інтернет-видання LB.ua Соня Кошкіна, виступ якої поступово перетворився на імпровізовану презентацію її книги «Майдан. Нерассказанная история». Обговорили навіть нещодавній фуршет з одіозними гостями... Загалом конструктиву як і завжди було небагато - від дискусії про те, чому не покарані винні у злочині, учасники програми поступово перейшли до суперечки, хто з них де і коли стояв під час Майдану й відповідно - хто більший «герой революції». У ролі «голосу з народу» виступив народний депутат чотирьох скликань Микола Катеринчук, який гнівно тряс кулаком і вимагав від нової влади справедливості. Нарешті гості спробували осмислити роль самої телепрограми в українській історії останніх років. «Хто такий Янукович, було зрозуміло задовго до Майдану, - говорить Тетяна Чорновіл. - Він був замовником, було багато організаторів його злочину, але й були тисячі тих, хто підносив патрони. Мушу сказати, що патрони підносили й ви, Савіку - за допомогою маніпуляцій, які відбувались на ваших ефірах впродовж всіх трьох років. Я не повинна була б приходити в цю студію ні сьогодні, ні на попередні дві програми, але я прийшла...». Що ж, поки гості будуть ходити на програми «попри власну волю», медіапростір в Україні навряд чи зазнає якісних трансформацій.

 

ТВІ

Трішки детальніше розкривав тему річниці канал «ТВі». Впродовж всієї п'ятниці ТВі транслював  сюжети трагічних подій з Майдану, сюжети про те як вшановують Небесну Сотню у різних містах України, чергуючи із сьогоденними новинами.  Тему «Річниця загибелі «Небесної сотні» підняли у телепередачі «Студія ТВі» з ведучою Мирославою Барчук та гостями студії  Олексієм Паничем і Костянтином Сєговим. Пізніше у цій же студії обговорювали  роковини розстрілу Небесної сотні із новими гостями -  Оксаною Забужко і Ростиславом Лужецьким. 

 

З 18:40 ТВі транслював наживо з Майдану звернення Президента, але звук був неякісний - спочатку було погано чути, а пізніше він взагалі або пропадав, або поспішав, і лише від середини трансляції - нормалізувався. Після трансляції ТВі запустив пряме включення журналістки з Майдану у програмі «Сьогодні», а потім повторив сюжети, які були в ефірі протягом дня. 

 

Бачимо, що центральні телевізійні канали знову майже проігнорували можливість телемарафону, за рідкісними винятками. Тут уже ситуація не залежала ні від Адміністрації президента, ні від інших чинників. Поки що бачимо, що суспільний запит набагато випереджає те, що канали пропонують своїм глядачам. Із вчорашньої трансляції з Майдану можна було побачити, як повністю вся площа і трохи прилеглі вулиці заповнені людьми. А скільки в цей час людей сиділи перед телевізорами, щоб зрозуміти, що відбувалося в країні рік тому і що відбувається зараз. Та чи можна було це зрозуміти через нечисленні сюжети і музичний концерт?..  

 

Анна Свентах, Роман Гривінський, «День», Наталія Марченко, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, Роман Гривінський, Наталія Марченко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4303
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду