Ігор Піддубний: «Бандера – не мій герой, у мене особисто немає до нього ніякого ставлення»

Ігор Піддубний: «Бандера – не мій герой, у мене особисто немає до нього ніякого ставлення»

31 Грудня 2014
5967
31 Грудня 2014
11:14

Ігор Піддубний: «Бандера – не мій герой, у мене особисто немає до нього ніякого ставлення»

5967
Ігор Піддубний: «Бандера – не мій герой, у мене особисто немає до нього ніякого ставлення»
Ігор Піддубний: «Бандера – не мій герой, у мене особисто немає до нього ніякого ставлення»

5 січня на Першому Національному – прем'єра фільму-розслідування "Степан Бандера. Україна між червоним і чорним". Чому саме ця постать, для кого цей фільм і що глядачі побачать на екранах – в інтерв'ю розповідає автор і режисер стрічки Ігор Піддубний.

 

Ігорю, чому у Вас виникла ідея зробити фільм саме про цю людину? 

Я просто зняв фільм про окупацію Харкова 1941–43-го років. І мої друзі сказали: "Тобі вдалося бути неупередженим у такій "слизькій" темі. Може ти нам розкажеш і про Бандеру, а то у нас тут собак лякають, а хто це такий – ми не знаємо". І це дійсно так. Коли я шестирічним хлопчиком відпочивав на кордоні, і щоб я не ходив у ліс, тато мені говорив: "Там бандерівці, вони тебе схоплять, і будеш сидіти в лісі, комарів годувати". Це все, що я знав про Бандеру протягом тривалого часу. Уже пізніше, коли я потрапив у Львів і побачив людей, одягнених по Стендалю, я думав: як вони стильно одягнені! А вже потім виявилося, що ці кольори означають зовсім інше. 


Як Ви особисто ставитеся до постаті Степана Бандери? 

У мене особисто до Бандери нема ніякого ставлення. Він не мій герой, одразу кажу. Ні позитивний, ні негативний. У ньому, як і в кожній людині, є половина того й половина того. Просто захід бачить одне, схід – зовсім протилежне. 


Як Ви показуєте обидві сторони цієї особистості у фільмі?

Ми спробували зняти фільм на одних лише документах, жертвуючи при цьому постановкою, реставрацією. Показуючи глядачеві: "Ось бачиш? Читай!". Бо про цю постать є джерела з перекрученими фактами, є російські книжки, в яких одні документи показуються, інші – ні. Фільм – це спроба розповісти тим людям, які залишились в Україні, на кордоні з Україною, що насправді було протягом ХХ століття у стосунках двох, так би мовити, братських народів. У документах. Звісно, суб'єктивна оцінка є, бо я ж не можу бути відірваним від суспільства, але я намагався бути максимально об'єктивним. А глядачеві треба зрозуміти важливе: пам'ять про загиблих рятує живих.


Наскільки важко Вам було дотримуватися цієї максимально можливої об'єктивності?

Коли за тобою не стоїть замовник, який каже "Зроби мені це і це", то це добре. Звісно, є проблема, яка стосується нашої історії: поб'ють і ті, і ті. І це найгірше. Бо коли ти щось робиш не з погляд когось, а з погляду історії, то ти робиш погано і про одних, і про інших.


Де Ви плануєте презентувати цей фільм? У Львові, наприклад?

Я роблю фільм на чотири країни – коли я знімав у Казахстані, то бачив там інтерес. У Німеччині зацікавилися… А львівська аудиторія для мене не так сильно цікава, бо я знаю, що вони скажуть. Історика Миколу Посівнича для фільму я запрошував звідти, бо навіть сім'я Бандери йде до нього за інформацією. У моєму фільмі є унікальні речі, які ще ніхто не досліджував. Так просто Бог повів – мені вдалося знайти книги норвезькою мовою і людину, яка над ними працювала. Є щось нове, унікальне, є банальщина для тих, хто знає історію. Взагалі у фільмі не стільки про Бандеру йдеться, бо сам Бандера з 39-го року не був в Україні. Ідеться більше про весь цей рух, який так чи інакше розійшовся по всій Україні.


І все ж про головне завдання Вашого фільму…

Завдання – примирити непримиренні позиції. Розказати про Бандеру не як про зрадника чи героя, а як про людину зі своїм життям у певних умовах. Із урахуванням того, що було в той час на заході України, на сході… З поясненням, чому люди йшли в ліси… Прихід "наших" у 39-му, які показали себе так, що кожен восьмий був у Сибіру чи Казахстані. І як можна говорити про історію однієї людини, не розказавши при цьому, що депортували кожного восьмого? Ми, наприклад, знаємо зі школи, що депортували татар – близько двохсот тисяч. А мільйон триста тисяч українців? Це те саме, що порівнювати 16 тисяч українців, які були в дивізії СС "Галичина" і вісімсот тисяч росіян, які служили в армії Власова? Де колода в оці? 


І при цьому Ви все одно стверджуєте, що Бандера для Вас – ніхто?

Так, ніхто. Символ боротьби за незалежність своєї країни… Герой? Ні. Символ для нас і все.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду