«Путін і неоцаризм»...

«Путін і неоцаризм»...

15 Листопада 2014
7738
15 Листопада 2014
19:46

«Путін і неоцаризм»...

7738
В Італії вийшла друком книжка журналіста Серджіо Канчіані, в якій через історію колишньої «імперії зла» автор розмірковує про майбутнє РФ
«Путін і неоцаризм»...
«Путін і неоцаризм»...

Книжка являє собою своєрідний мікс аналітики, історичного екскурсу й особистих спостережень європейця. За час своєї роботи в Росії італійський журналіст, який 13 років очолював головний офіс RAI (італійська телерадіокомпанія) в Москві, видав уже другу книжку, в якій детально описує суспільні й геополітичні процеси Східної Європи. Заголовок більш ніж промовистий - «Путін і неоцаризм. Від колапсу СРСР до завоювання Криму». Видання логічно продовжує першу роботу автора?- «Російська рулетка. Неоцаризм часів Путіна: подорож радянською імперією через корупцію, ностальгію й ілюзійну демократію», що вийшла 2012 року. Якщо в першій книжці журналіст робить акцент на російському суспільстві, зокрема говорить про різкий контраст між життям олігархічного класу і середньостатистичними росіянами, неприродний розквіт корупції, критичний рівень будь-яких демократичних свобод, то в другій?- на тому, чим все це, зрештою, закінчилося і чому через параною російського світу повинні страждати інші нації. 

 

«Анексія Криму - це кульмінація політичної стратегії, над якою Кремль працює вже більше десяти років, - повернути Росії провідну роль на світовій арені. Тільки через історію колишньої «імперії зла» можна зрозуміти її траєкторію руху і величезні протиріччя євро-азійської федерації. Путін, колишній співробітник КДБ, якого вважають сьогодні однією з найвпливовіших людей у світі, грає в свої «карти» на південному кордоні. Але проблема виходить за межі старого СРСР і циклоном насувається на Європу й Америку», - пише автор. Путіна журналіст відверто називає «цар Володимир», порівнюючи з його попередниками.

 

Серджіо Канчіані описує розпад Радянського Союзу, що стало найбільшою трагедією для Росії, враження від помаранчевої революції і, звісно, Революції Гідності.

 

Усього в 200 сторінках книжки Канчіані вдається детально розповісти про специфіку всіх політичних ігор Росії останніх десятиліть. Автор свідомо використовує в тексті російські слова: zar, vozd, strogo sekretno тощо.

 

На думку автора, найважливіша лялька в руках Путіна?— це найменша із «матрьошок», але вона зроблена з найміцнішої деревини — середній клас російського суспільства. У Путіна є лише два шляхи: придушувати або сприяти ліберальним реформам. Зараз він починає добре розуміти, що зупинити потужну хвилю молодих опозиціонерів, які користуються Інтернетом, подорожують і говорять англійською, неможливо.

 

Останнім часом у Європі з'явилося чимало книжок, автори яких намагаються проаналізувати ситуацію в Україні й Росії. Проте далеко не всі обрали правильний ракурс дослідження цієї непростої теми. Після численних презентацій книжка Серджіо Канчіані здобула популярність в Італії, адже автор пояснює, чому маємо те, що маємо, чому історія є потужним інструментом в руках великих держав. 

 

Юлія Яручик, Літня школа журналістики «Дня»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Яручик для «Дня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7738
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду